Άνδρος Περιήγηση Πληροφορίες

Άνδρος, Γαύριο, Χώρα Άνδρου, Κόρθι, Μπατσί, Απρόβατο.

Η Άνδρος είναι ένα νησί ξεχωριστό, δίκαια αποκαλείται η αρχόντισσα των Κυκλάδων χάρη στο ιδιαίτερο χρώμα της και όχι μόνο.

Το νησί αυτό χαρακτηρίζεται μια σημαντική και παλιά ναυτική παράδοση, γραφικά χωριά, απίστευτες φυσικές ομορφιές, μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα, εκκλησίες, αξιοθέατα και μουσεία.

Η Άνδρος εδώ και χρόνια αποτελεί ένα πολύ αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό και σε αυτό συντείνει η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα ώστε προσφέρεται για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου ή και για πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές.

Η τουριστική υποδομή σε ολόκληρο το νησί είναι άριστη και υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών φαγητού και διασκέδασης για κάθε γούστο και ηλικία.

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων.

Το λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο όπου θα φθάσετε με ταχύπλοο ή συμβατικό πλοίο από τη Ραφήνα.

Γαύριο Άνδρος

Το Γαύριο και το Μπατσί θεωρούνται οι πλέον τουριστικοί οικισμοί του νησιού με μεγάλη κίνηση.

Στη νότια πλευρά του Γαυρίου βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Άγιος Πέτρος που τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η ομώνυμη οργανωμένη παραλία είναι η μεγαλύτερη στο νησί.

Χώρα Άνδρου

Η αρχοντική πολιτεία και πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται χτισμένη πάνω σε μία βραχώδη χερσόνησο.

Χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο χρώμα με πολλά νεοκλασικά κτίρια, μουσεία και αξιοθέατα.

Ορισμένα από αυτά που αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο να επισκεφθείτε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ναυτικό Μουσείο που περιλαμβάνει αξιόλογη ναυτική συλλογή.

Πολύ κοντά στη Χώρα θα βρείτε τις όμορφες παραλίες Νειμποριό και Παραπόρτι, όμως εξίσου μαγευτική είναι και η ακτή Άχλα.

Σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα βρίσκονται επίσης η Μεσσαριά και οι Μαίνητες.

Τα Αποίκια είναι ένα χωριό με πολλή βλάστηση γνωστό από τις Πηγές Σάριζας με τα ιαματικά νερά.

Κοντά στα Αποίκια θα συναντήσετε και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης όπου στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας.

Κόρθι

Λίγο πιο μακριά σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα και στο νοτιοανατολικό τμήμα της Άνδρου βρίσκεται ο Όρμος Κορθίου παραλιακό χωριό με πανέμορφη θάλασσα.

Στην περιοχή η πλέον πολυσύχναστη παραλία είναι ο Μύλος ιδανική αν ασχολείστε με windsurfing.

Η πιο γνωστή όμως χάρη στην ιδιομορφία της με τους σχιστόλιθους είναι η ακτή «της γριάς το πήδημα».

Σε ύψωμα βρίσκεται το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο Φανερωμένης που σήμερα λέγεται Παλαιόκαστρο και προσφέρει εκπληκτική θέα.

Μπατσί

Βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τη Χώρα και πρόκειται για ένα από τους πιο ανεπτυγμένους σε τουριστικό επίπεδο προορισμούς στην Άνδρο.

Η ομώνυμη πλήρως οργανωμένη παραλία είναι ίσως η πιο δημοφιλής στο νησί καθώς έχει άμμο και ρηχά καθαρά νερά και γι αυτό προτιμάται από οικογένειες με παιδιά.

Αν πάλι προτιμάτε πιο ερημικές ακτές, πολύ καλή επιλογή είναι το Στιβάρι μικρή ακτή με αμμουδιά και βράχια, η Αγία Μαρίνα με άμμο και ρηχά νερά και ο Άγιος Κυπριανός επίσης υπέροχη αμμουδιά με το ομώνυμο εκκλησάκι στολίδι της.

Αμέσως μετά την τελευταία παραλία θα συναντήσετε την εκπληκτική αμμουδερή παραλία Κυπρί που προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ.

Απρόβατο – Παλαιόπολη

Το Απρόβατο βρίσκεται λίγο μετά το Μπατσί με σημαντικό αξιοθέατο την αρχαία πόλη της Υψηλής, ενώ καθώς ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει θα συναντήσετε την Παλαιόπολη την αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου.

Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εδώ ήρθαν στο φως αξιόλογα ευρήματα που στεγάζονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης.

Σήμερα η Παλαιόπολη είναι ένα γραφικό χωριό με μια πολύ όμορφη αμμώδη παραλία.

Στην Άνδρο διοργανώνονται επίσης σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κατά την παραμονή σας στο νησί μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις γευστικότατες προτάσεις της Ανδριώτικης κουζίνας όπως φουρτάλια και τα ντόπια περίφημα τυριά αρμεξιά και βολάκι.

Πριν φύγετε από το νησί προμηθευτείτε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά Ανδριώτικα αμυγδαλωτά.

Τουριστική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας

 

Άνδρος

HellasRadio