Ζάκυνθος – Γεωγραφία
Η Ζάκυνθος, το πανέμορφο νησί του Ιονίου με την πλούσια βλάστηση και το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον είναι το τρίτο σε μέγεθος στα Επτάνησα μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.
Έχει έκταση 410 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 125 χιλιόμετρα περίπου.
Το έδαφός της παρουσιάζει πολυμορφία, καθώς οι ανατολικές περιοχές είναι πεδινές και καταλήγουν σε ήρεμους κόλπους με ωραίες παραλίες, ενώ αντίθετα η δυτική πλευρά είναι μάλλον ορεινή και οι ακτές βραχώδεις, απότομες και σχηματίζουν πολλές σπηλιές.
Στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν δύο νησιά, το Μαραθονήσι και το Πελούζο, ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες.
Ο κόλπος του Λαγανά είναι προστατευόμενος τόπος γέννησης αυγών και κατασκευής φωλιών της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέτα – Καρέτα.
Ζάκυνθος ακούστε τον Hellasradio

Ζάκυνθος – Ιστορία
Σύμφωνα με τον Όμηρο, το νησί οφείλει το όνομά του στον Ζάκυνθο, γιό του βασιλιά της Τροίας Δαρδάνου, που ήλθε το 1.500 π.Χ.
Επίσης ο Όμηρος την ονομάζει και Υλήεσσα.
Ο Θουκυδίδης αναφέρει σαν πρώτους αποίκους του νησιού τους Αχαιούς.
Τα παλαιότερα ίχνη ζωής που βρέθηκαν στο νησί εντοπίστηκαν στην περιοχή του Λαγανά και προέρχονται από την νεολιθική εποχή.
Από την ομηρική «Ιλιάδα» συμπεραίνει κανείς ότι η Ζάκυνθος, μαζί με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και την Ακαρνανία στην ηπειρωτική χώρα, αποτέλεσε τμήμα της ηγεμονίας του Οδυσσέα.
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι Ζακυνθινοί έλαβαν μέρος στο πλευρό των Κερκυραίων.
Αργότερα το νησί καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους.
Κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, η Ζάκυνθος εντάχθηκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας και την επισκέπτονταν πολλοί Ρωμαίοι διανοούμενοι.
Βυζαντινοί Χρόνοι – Ενετοκρατία
Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εντάχθηκε στην επαρχία της Ιλλυρίας.
Στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο η Ζάκυνθος γνώρισε πολλές καταστροφικές πειρατικές επιδρομές.
Ακολούθησαν η φραγκοκρατία, η τουρκοκρατία και η ενετοκρατία.
Στα χρόνια της Ενετοκρατίας το νησί ονομάστηκε «Φλωρεντία της Ελλάδας» λόγω της αρχιτεκτονικής στα διάφορα οικοδομήματα, στις στοές και στους δρόμους.
Κατόπιν (1807) κυβερνήθηκε από Γάλλους δημοκρατικούς και στη συνέχεια από Άγγλους.
Οι Άγγλοι όρισαν τη Ζάκυνθο πρωτεύουσα των νησιών του Ιονίου.
Το 1814 ιδρύθηκαν τα “Ηνωμένα Κράτη των Ιόνιων Νήσων”, όπου συμπεριλαμβάνονταν όλα τα Επτάνησα.
Στην Ελληνική επανάσταση του 1821 οι Ζακυνθινοί συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες κατά του Τούρκικου ζυγού παρά τις αγγλικές απαγορεύσεις και αντιδράσεις.
Το 1863 , η Αγγλία δέχθηκε να παραχωρήσει στο Ελληνικό κράτος τα Ιόνια νησιά και τελικά η Ζάκυνθος ενώθηκε με την Ελλάδα το 1864.
Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο το νησί καταλαμβάνεται το 1941 από την Ιταλία, το 1943 περνάει στην Γερμανική κατοχή και το 1944 απελευθερώνεται.
Περιήγηση στη Ζάκυνθο
Ένα νησί του Ιονίου προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές, ατέλειωτες πεντακάθαρες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, εύφορες πεδιάδες…
Η πατρίδα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του γνωστού νεοέλληνα πεζογράφου Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Ή αλλιώς το «Φιόρο του Λεβάντε», το νησί της καντάδας, με πλούσια παράδοση στο θέατρο, τη μουσική, την ιστορία και τον πολιτισμό που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.
Η Ζάκυνθος από ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Η τουριστική υποδομή σε ολόκληρο το νησί είναι εξαίρετη: λειτουργούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που παρέχουν όλες τις ανέσεις, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, κατοικίες, πανσιόν και κάμπινγκ σε πολλά σημεία του νησιού.
Για φαγητό θα βρείτε πληθώρα από παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείτε να γευθείτε τοπικές νοστιμιές, εστιατόρια Ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας, μεζεδοπωλεία και ψητοπωλεία.
Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση υπάρχουν πολλά μπαρ, κλαμπ και κέντρα με διάφορα είδη μουσικής για κάθε γούστο, σε πολλά σημεία του νησιού, που υπόσχονται αξέχαστες βραδιές γεμάτες κέφι και χορό.
Πόλη Ζακύνθου
Η πόλη της Ζακύνθου, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, είναι μία από τις πιο γοητευτικές επτανησιακές πολιτείες.
Ωραία κτίρια, πλατείες, στοές με καμάρες, γραφικά δρομάκια, εκκλησίες με μεγαλόπρεπα καμπαναριά, μνημεία και αδριάντες τη στολίζουν.
Στην πόλη υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εκκλησίες με έργα Κρητών και ντόπιων αγιογράφων : Κυρία των Αγγέλων, Φανερωμένη, Πικριδιώτισσα, Άγιος Νικόλαος του Μόλου.
Στην τελευταία, που είναι κτίσμα του 17ου αιώνα σε Αναγεννησιακό ρυθμό, ιερούργησε για ένα διάστημα ο Άγιος Διονύσιος – προστάτης του νησιού – όταν ήλθε στη Ζάκυνθο από την Αίγινα.
Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό, τη λάρνακα του Αγίου, την εικόνα του και άλλες σημαντικές εικόνες δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Μεταβυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται στην Πλατεία Σολωμού (Τηλ. 26950 42714) όπου εκτίθεται πλούσια συλλογή από έργα Ζακυνθινών αγιογράφων και ξύλινα γλυπτά.
Το Μουσείο «Γρηγόριος Ξενόπουλος» βρίσκεται στην πόλη (στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης) και περιλαμβάνει συλλογή χειρογράφων και προσωπικών χειροποίητων αντικειμένων του συγγραφέα.
Αξιοθέατα
Η πόλη διαθέτει αξιόλογη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη.
Στεγάζονται στον ίδιο χώρο (Τηλ. 26950 48128) με εικόνες της Ζακύνθου, όπως ήταν πριν το σεισμό.
Στο κέντρο της πλατείας Σολωμού δεσπόζει ο ανδριάντας του εθνικού μας ποιητή.
Σε μικρή απόσταση από την πλατεία Σολωμού, στο εσωτερικό της πόλης, συναντάμε την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου βρίσκεται η ομώνυμη καθολική εκκλησία καθώς και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων.
Ο παραλιακός δρόμος, η Strata Marina είναι ο πιο πολυσύχναστος της πόλης καθώς εδώ βρίσκονται πολλά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ.
Σε μικρή απόσταση από την πόλη, βρίσκεται το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών με την εικόνα, μπροστά στην οποία έδιναν όρκο όσοι γίνονταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Καθώς ο δρόμος ανηφορίζει, μας οδηγεί στο λόφο του Στράνη με την προτομή του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Ακόμα ψηλότερα βρίσκονται ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου.
Στο γραφικό προάστιο ΜΠΟΧΑΛΗ υψώνεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής με τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας.
Εκεί βρίσκεται επίσης και το Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου που περιλαμβάνει την καλύτερη συλλογή βυζαντινών σκαφών στον κόσμο.
Η περιοχή θεωρείται από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά χάρη στην προνομιακή της θέση και στη μοναδική θέα της.
Λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Περιήγηση
Άλλες κοντινές τοποθεσίες είναι ο Κόκκινος Βράχος, το Κρυονέρι με την οργανωμένη πλαζ, ο Φάρος και το καταπράσινο Ακρωτήρι.
Όμορφα χωριά στο νότιο τμήμα του νησιού είναι : Αμπελόκηποι ανάμεσα σε πλούσιους αμπελώνες, Λιθακιά, Αγαλάς στους πρόποδες του βουνού Βραχίονα, Παντοκράτορας, Μουζάκι, Ρομίρι και Λαγώποδο.
Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό του νησιού, συναντάμε το ΜΑΧΑΙΡΑΔΟ με την εκκλησία της Αγίας Μαύρας και τη θαυματουργή – όπως πιστεύεται – ομώνυμη εικόνα.
Άλλα μεσόγεια χωριά πνιγμένα στο πράσινο είναι : Μελινάδο, όπου βρέθηκαν μέλη αρχαίου ναού, Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτης, Αγία Μαρίνα με την ομώνυμη εκκλησία με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ο δρόμος που οδηγεί στα δυτικά, περνάει από ημιορεινά και ορεινά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Βραχίονα με μαγευτική θέα, πλούσια βλάστηση και δροσερές πηγές.
Στα βορειοδυτικά βρίσκεται το γραφικό χωριό ΜΑΡΙΕΣ με εκκλησία αφιερωμένη στη Μαρία τη Μαγδαληνή και ακόμα βορειότερα ο δρόμος οδηγεί στην Αναφωνήτρια.
Λίγο πιο έξω από το χωριό συναντάμε το μοναστήρι όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι ΟΡΘΟΝΙΕΣ και οι ΒΟΛΙΜΕΣ.
Κοντά στις Ορθονιές βρίσκεται η μονή της Θεοτόκου της Σπηλιώτισσας του 15ου αιώνα.
Στην ίδια περιοχή, κοντά στον οικσμό των Σκιναριών βρίσκεται η θαλάσσια σπηλιά Ξύγκια.
Οι Βολίμες είναι δύο πανέμορφα χωριά : οι Άνω και Κάτω Βολίμες που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή τους ταυτότητα.
Στην περιοχή των Βολιμών υπάρχει η πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία του Μακρύ Γιαλού με πεντακάθαρα δροσερά νερά.
Στο βόρειο ακρωτήρι του νησιού συναντάμε το ΣΚΙΝΑΡΙ όπου βρίσκεται το ονομαστό ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, στη θέση Άσπρος Βράχος ή Κρημνός.
Πρόκειται για ένα θαλάσσιο σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1897.
Έχει δύο συνεχόμενες αίθουσες και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
Μπορείτε να το επισκεφθείτε με βάρκα από το κοντινό λιμανάκι του Αγ. Νικόλα.
Αργάσι – Βασιλικός
Στα νότια της πρωτεύουσας βρίσκονται οι υπέροχες παραθαλάσσιες τοποθεσίες με τη χρυσή αμμουδιά και την πλούσια βλάστηση που φθάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα : ΑΡΓΑΣΙ, ΠΟΡΤΟ ΖΟΡΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΠΟΡΤΟ ΡΩΜΑ, ΓΕΡΑΚΙ.
Το Αργάσι είναι ίσως η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη αμμώδης παραλία του νησιού. Είναι μεγάλη σε μήκος και σχηματίζει μικρότερες ακτές και κολπίσκους.
Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.
Η τουριστική υποδομή είναι άψογη ενώ οι επιλογές για φαγητό και διασκέδαση είναι πολλές, καθώς λειτουργούν πολλές ταβέρνες, εστιατόρια με Ελληνική και διεθνή κουζίνα, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ με διάφορα είδη μουσικής και πολλά καταστήματα.
Το πανέμορφο χωριό του Βασιλικού βρίσκεται ανάμεσα σε εντυπωσιακές παραλίες και είναι μία περιοχή τουριστικά αναπτυσσόμενη.
Χαρακτηρίζεται από πολλούς κόλπους με μικρές αμμουδιές ιδανικές για τους λάτρεις της ηρεμίας και της χαλάρωσης.
Το Πόρτο Ρώμα είναι μία ειδυλλιακή παρθένα παραλία με άμμο και κρυστάλλινα νερά, ιδανική όσους επιθυμούν ηρεμία.
Στον ανοιχτό κόλπο του Λαγανά βρίσκονται οι παραθαλάσσιοι οικισμοί ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΛΑΓΑΝΑΣ με τη φίνα αμμώδη παραλία που φθάνει τα 9 χιλιόμετρα σε μήκος, ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ και ΜΑΡΑΘΙΑΣ.
Λαγανάς
Ο Λαγανάς είναι από τις πιο δημοφιλείς, πολυσύχναστες και άρτια οργανωμένες παραλίες του νησιού.
Τα ρηχά νερά της είναι ιδιαίτερα ασφαλή για τα παιδιά, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.
Η περιοχή του Λαγανά θεωρείται από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά στη Ζάκυνθο.
Βρίσκεται στη νότια πλευρά και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου.
Λειτουργεί μεγάλος αριθμός από ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κάθε κατηγορίας, ταβέρνες με Ζακυνθινή κουζίνα και εστιατόρια με Ελληνικές και διεθνείς σπεσιαλιτέ.
Στο Λαγανά χτυπάει η καρδιά της έντονης νυχτερινής διασκέδασης.
Υπάρχουν πολλά μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης για όλα τα γούστα.
Το Καλαμάκι αποτελεί συνέχεια της μεγάλης παραλίας του Λαγανά. Έχει όμορφη αμμουδιά και ρηχά ζεστά νερά
Στη συνέχεια εκτείνεται η παραλία του Αγίου Σώστη, με πεντακάθαρη και ρηχή θάλασσα, πράγμα που την καθιστά ιδανική και για οικογένειες με παιδιά.
Η περιοχή είναι πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά καθώς λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, καφέ, μπαράκια, αλλά και πολλά καταστήματα.
Απέναντι υπάρχει και το μικρό νησάκι του Αγίου Σώστη με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Ήταν ενωμένο με τη στεριά μέχρι το 1633, οπότε έγινε ένας ισχυρός σεισμός και διασπάστηκε, σήμερα η επικοινωνία γίνεται με γεφυράκι.
Είναι ένα πανέμορφο νησάκι με πυκνή βλάστηση και σπηλιές.
Μιά σχετικά ήσυχη παραλία, ιδανική για τους λάτρεις της ηρεμίας είναι το ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΚΛΑ, απέναντι από το Μαραθονήσι.
Στον ίδιο κόλπο βρίσκονται τα κατάφυτα νησάκια Πελούζο, Άγιος Σώστης και Μαραθονήσι. Στο τελευταίο υπάρχει μία ενδιαφέρουσα σπηλιά.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΙΟΥ και πάνω σε ύψωμα σε επιβλητικό περιβάλλον το χωριό ΚΕΡΙ με την αναγεννησιακού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας.
Από το απόκρημνο αυτό ακρωτήρι, στα νοτιοδυτικά της πόλης, η θέα προς το πέλαγος και τους άγριους βράχους είναι μοναδική, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα.
Η παραλία του Κεριού είναι πολύ γραφική.
Παραλίες
Οι δυτικές ακτές του νησιού είναι απότομες.
Αμμουδερές παραλίες υπάρχουν στους όρμους της Έξω Χώρας, της Βρόμας και στο Ναυάγιο.
Η παραλία του Ναυάγιου, η πιο πολυφωτογραφημένη της Ελλάδος είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης.
Μπορεί όμως κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα από μιά εξέδρα που βλέπει κάτω στην ειδυλλιακή παραλία.
Αντίθετα οι ανατολικές ακτές είναι εξίσου πολυσύχναστες με τις νότιες.
Οι πιο γνωστές από αυτές είναι : ΤΣΙΛΙΒΗ, ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΑΛΙΚΑΝΑΣ, ΑΛΥΚΕΣ και ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ.
Το Τσιλιβί έχει εξελιχθεί σε πολύ ανεπτυγμένο τουριστικά θέρετρο.
Η άψογα οργανωμένη αμμώδης παραλία έχει αναγνωριστεί με το διεθνές Βραβείο της Μπλε Σημαίας.
Μεγάλη σε μήκος με ρηχά ζεστά νερά, ενδείκνυται για θαλάσσια σπόρ και ιδιαίτερα για windsurfing.
Η τουριστική υποδομή στην περιοχή είναι άριστη.
Θα βρείτε μεγάλο αριθμό από καταλύματα κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.
Στη συνέχεια του κόλπου Τσιλιβή, βρίσκεται το γραφικό, τουριστικά αναπτυσσόμενο χωριό ΤΡΑΓΑΚΙ.
Εδώ υπάρχουν μαγευτικές παραλίες όπως η ομώνυμη, η Αμπούλα, η Μπούκα και ο Γάϊδαρος.
Η τουριστική υποδομή είναι ικανοποιητική.
Παραλίες
Βόρεια από το Τσιλιβή βρίσκεται η μικρή παραλία ΜΠΟΥΚΑ, με άμμο και πεντακάθαρα νερά.
Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν είναι πολυσύχναστη και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση.
Οι αμμώδεις παραλίες των Αλυκών και του Αλικανά ενώνονται μεταξύ τους και έχουν μήκος 3 χιλιομέτρων.
Περιοχές πολύ ανεπτυγμένες τουριστικά, διαθέτουν πολλές ταβέρνες, καφέ, μπαράκια και καταστήματα κάθε είδους.
Ένα σπάνιο είδος χελώνας η caretta – caretta γεννάει τα αυγά της στις νότιες ακτές του νησιού.
Έτσι οι παραλίες του Λαγανά, του Καλαμακίου, του Βασιλικού, της Δάφνης καθώς και τα νησάκια Μαραθονήσι και Πελούζο έχουν χαρακτηριστεί ως βιότοποι και έχουν ληφθεί συγκεκριμμένα μέτρα για την προστασία της χελώνας που γίνονται γνωστά στους επισκέπτες με πινακίδες.
Ζάκυνθος Εκδηλώσεις – Πολιτισμός
Στη Ζάκυνθο, γίνονται πολλά πανηγύρια με τοπικό χρώμα.
Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι του Αγίου Διονυσίου πολιούχου και προστάτη του νησιού στις 24 Αυγούστου και στις 17 Δεκεμβρίου, που διαρκούν τρεις ημέρες. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική.
Επίσης της Αγίας Μαύρας στο Μαχαιράδο, της Παναγίας της Πικριδιώτισσας και άλλα.
Το Ζακυνθινό καρναβάλι είναι από τα πιο γνωστά στον ελλαδικό χώρο και έχει τις ρίζες του στα βενετσιάνικα καρναβάλια της ενετοκρατίας.
Σήμερα αξιόλογη είναι και η πολιτιστική κίνηση στη Ζάκυνθο.
Οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα.
Ζάκυνθος Τοπικά Προϊόντα – Ζακυνθινή Κουζίνα
Στη Ζάκυνθο παράγεται μαύρη σταφίδα εξαιρετικής ποιότητος, κρασί με πολλές ποικιλίες, ελαιόλαδο και μέλι γνωστό για την καθαρότητά του.
Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του νησιού θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή τοπική κουζίνα.
Η πιο γνωστή τοπική σπεσιαλιτέ είναι το στιφάδο και το κοκκινιστό κουνέλι.
Φημισμένα είναι τα νόστιμα Ζακυνθινά γλυκίσματα όπως το μαντολάτο και το παστέλι.
Το παστέλι και η φυτούρα καταναλώνονται κυρίως στα πανηγύρια και παρασκευάζονται σε υπαίθριους πάγκους.
Όλα τα τοπικά προϊόντα θα τα βρείτε σε καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά είδη στην πόλη.
Επίσης υπάρχουν πολλά εργαστήρια κεραμικής σε όλο το νησί, με διάφορα είδη δώρων, αναμνηστικά και φυσικά χειροποίητα κεραμικά.
Στροφάδες
Οι Στροφάδες είναι σύμπλεγμα από δύο ερημονησίδες σε απόσταση 27 ναυτικών μιλίων από το ακρωτήριο Γέρακας της Ζακύνθου.
Έχουν συνολική έκταση περίπου 2,6 τ.χλμ.
Οι ακτές των δύο αυτών νησιών είναι βραχώδεις και έχουν παραλίες με άμμο.
Στη μεγαλύτερη από αυτές, τη Σταμφάνη είναι χτισμένο το επιβλητικό καστρομοναστήρι ύψους 25 μέτρων αφιερωμένο στην Παναγιά της «των πάντων χαράς» και στον ‘Αγιο Διονύσιο, που είχε ζήσει κάποτε στο νησάκι.
Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι είχει χτιστεί το 1241 από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη.
Μπορεί να δει κανείς τον κενό τάφο του Αγίου και να συναντήσει το μοναδικό ερημίτη – καλόγερο που επιβλέπει το μοναστήρι.
Το μικρότερο νησάκι είναι η Αρπυια. Οι δυο νησίδες συνδέονται μεταξύ τους με έναν ύφαλο ισθμό.
Οι Στροφάδες είναι γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση τους και γιατί αποτελούν πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών.
Για το λόγο αυτό τα δύο αυτά νησιά αποτελούν τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Υπάρχουν πάνω από 250 είδη φυτών και λουλουδιών μεταξύ των οποίων το πιο διαδεδομένο είναι ο αιωνόβιος κέδρος, που σχηματίζει και ένα πυκνό δάσος.
Τις Στροφάδες μπορείτε να τις επισκεφθείτε με εκδρομικό καΐκι από το Λαγανά της Ζακύνθου.
Ζάκυνθος – Πληφορορίες
Πρόσβαση
Στη Ζάκυνθο μπορείτε να φθάσετε με αεροπλάνο ή πλοίο.
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ : Καθημερινά εκτελούνται αεροπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας με προορισμό τη Ζάκυνθο.
Το αεροδρόμιο της Ζακύνθου « Διονύσιος Σολωμός» απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη. Διάρκεια πτήσης 45΄λεπτά περίπου.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ : Από την Κυλλήνη όπου θα φθάσει κανείς με αυτοκίνητο ή λεωφορείο ΚΤΕΛ, υπάρχουν πολλά καθημερινά δρομολόγια με φέρυ μπόουτ με προορισμό τη Ζάκυνθο. Το ταξίδι διαρκεί 1,5 ώρα περίπου.
Για τις μετακινήσεις σας στο εσωτερικό του νησιού, εάν δεν διαθέτετε δικό σας όχημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο ΚΤΕΛ που με αφετηρία την πόλη της Ζακύνθου εκτελεί τακτικά δρομολόγια προς όλες τις περιοχές.
Υπάρχουν επίσης και καθημερινά δρομολόγια προς Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Σε ολόκληρο το νησί λειτουργούν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
Ζάκυνθος Χρήσιμα Τηλέφωνα
Olympic Air Ζακύνθου Τηλ. 26950 28611, 26950
Αεροδρόμιο Ζακύνθου Τηλ. 26950 28322
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Λιμεναρχείο Ζακύνθου Τηλ. 26950 28117 – 8
Λιμεναρχείο Κυλλήνης Τηλ. 26230 92211
Λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου Τηλ. 26950 42656, 26950 22255
Λεωφορεία ΚΤΕΛ Αθήνας – Λεωφ. Κηφισσού 100 – Τηλ. 210 5129432
Λεωφορεία ΚΤΕΛ Κυλλήνης Τηλ. 26230 92013, 92351
Ραδιοταξί Ζακύνθου ZANTE TAXI – Τηλ. 26950 48400
Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ζακύνθου “ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» Τηλ. 26950 60500
Πρώτες Βοήθειες Τηλ. 26950 23166
ΟΤΕ Ζακύνθου Τηλ. 26950 22121, 26950 42499
Ταχυδρομείο Ζακύνθου Τηλ. 26950 44875
Τουριστική Αστυνομία Ζακύνθου Τηλ. 26950 42550, 27367
Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου Τηλ. 26950 42714
Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο – Τσιλιβί – Τηλ. & Fax: 26950 42436
Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων – Πλ. Αγίου Μάρκου, Ζάκυνθος – Τηλ. 26950 48982
Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Ζακύνθου – Μπόχαλη – Τηλ. 26950 83223 | Fax: 26950 83748
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου Τηλ. 26950 29870
Για περισσότερες πληροφορίες για την Ζάκυνθο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ζακύνθου
Βρίσκεστε στην Ζάκυνθος επισκεφθείτε και την σελίδα των Αντίπαξων