Τήνος

Τήνος Περιήγηση

Τήνος η «νύμφη των Κυκλάδων», το νησί της Πίστης, της Αγιοσύνης και της τέχνης…

Εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια, μοναστήρια, μουσεία, πανέμορφα χωριά ανέπαφα από το πέρασμα του χρόνου, σπίτια με την αυθεντική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ατέλειωτη φυσική ομορφιά, κατάξανθες πεντακάθαρες ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά κοσμοπολίτικες ή ερημικές, περιστερώνες 800 στον αριθμό συνολικά, ανεμόμυλοι .

Μαγευτικό νησί που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και ολοένα αποκτά και περισσότερους θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Η τουριστική υποδομή είναι άψογη.

Για τη διαμονή σας θα βρείτε ξενοδοχεία, κατοικίες, πολυτελείς σουίτες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια όλων των κατηγοριών.

Σχετικά με την εστίαση και τη διασκέδαση υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών ανάμεσα σε πληθώρα από ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια Ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, καφετέριες, beach bars, κλαμπ και μπαρ.

Η ομώνυμη πρωτεύουσα είναι χτισμένη στην ανατολική άκρη του όρμου, στη θέση περίπου της αρχαίας πόλης, που η κατοίκησή της συνεχίστηκε μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους.

Τήνος
Τήνος – Φωτογραφία από giogio55 from Pixabay

Παναγία της Τήνου (Ευαγγελίστρια)

Μιά ελαφρά ανηφορική ευθεία με πλακόστρωτο δρόμο που ξεκινάει από το λιμάνι, οδηγεί στην εντυπωσιακή Μητρόπολη της Τήνου, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γνωστή στο πανελλήνιο σαν Παναγία της Τήνου ή Ευαγγελίστρια. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 25 Μαρτίου με μεγάλη επισημότητα, λαμπροτητα και συρροή κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα.

Το 1822, μετά από όραμα που παρουσιάστηκε στη μοναχή της μονής Κεχροβουνίου Πελαγία, βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά.

Στην ίδια θέση την επόμενη χρονιά, θεμελιώθηκε μεγαλοπρεπής ναός – τρίκλιτη βασιλική θολωτή με κάποια ιδιομορφία στην πρόσοψη – στολισμένος με λευκό μάρμαρο και επιβλητικά κωδωνοστάσια.

Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη στο αριστερό τμήμα της εισόδου θα αντικρύσετε το εικονοστάσι όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας γεμάτη από αναθήματα και τάματα πιστών.

Κάτω από τον κυρίως ναό, βρίσκεται η εκκλησία της Εύρεσης αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και δίπλα στην Παναγία είναι η πινακοθήκη Τηνίων καλλιτεχνών και νεοελλήνων ζωγράφων.

Κοντά στην είσοδο της εκκλησίας της Εύρεσης θα δείτε και το «Μαυσωλείο της Έλλης», όπου φυλάσσονται τα οστά των πρώτων θυμάτων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και τμήμα της τορπίλης και αντικείμενα από το πλοίο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι στην εκκλησία της Παναγίας.

Περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα από διάφορες περιοχές του νησιού και μία πλούσια συλλογή από αγγεία, αμφορείς, πήλινα δοχεία και επιτύμβιες στήλες, καθώς και αρχαία Τηνιακά νομίσματα.

Σε μικρή απόσταση, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας βρίσκεται ο πανέμορφος οικισμός Κιόνια με πεντακάθαρη θάλασσα.

Λειτουργούν πολλές ταβέρνες, μπαρ και καφέ.

Στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, αποκαλύφθηκαν θεμέλια ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης του 3ου π.Χ. αιώνα.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Περιήγηση

8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στον όρμο του Πόρτο.

Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν πολλά και όμορφα μεσόγεια χωριά με εξαιρετικό ενδιαφέρον : Κτικάδος, Κάμπος, Λουτρά, Κρόκος, Ξυνάρα, Ταραμπάδος, Τριπόταμος, Φαλατάδος, Στενή, Αρνάδος, Δυό Χωριά, Τριαντάρος και άλλα.

Πρόκειται για παραδοσιακά χωριά με γνήσια λαϊκή αρχιτεκτονική, στα περισσότερα από τα οποία συναντάμε τους καταπληκτικής τέχνης περιστερώνες, που τόσο πολλούς και με τόση φαντασία στολισμένους δεν έχει κανένα άλλο Κυκλαδονήσι.

Οι περιστερώνες της Τήνου λέγεται ότι χρονολογούνται από το 1726 και ο πρώτος βρέθηκε στη θέση Σπηλιά κοντά στο χωριό Κώμη.

Πρόκειται για πέτρινα κτίσματα από σχιστόλιθο ως επί το πλείστον, που βρίσκονταν κυρίως σε πλαγιές.

Αποτελούνταν από δύο ορόφους: ο πρώτος χρησίμευε ως αποθήκη και ο δεύτερος ως κατοικία των περιστεριών.

Ο αριθμός των περιστερώνων στο νησί υπολογίζεται ότι είναι 800-1200 περίπου και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα καθώς και στις εύφορες κοιλάδες της Αγάπης, της Ποταμιάς, του Ταραμπάδου και της Καρδιανής.

Ο Κτικάδος είναι από τα πιό μαγευτικά παραδοσιακά χωριά στο νησί με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, καμάρες, πλακόστρωτα σοκάκια και όμορφα σπίτια.

Κατά την περιήγηση σας στο χωριό αξίζει μιά επίσκεψη στις εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού και της Μεγαλομάτας με την όμορφη μαρμάρινη είσοδο.

Στο χωριό Λουτρά δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο της Μονής Ουρσουλινών, που ιδρύθηκε το 1862.

Στο ίδιο χωριό υπάρχει και η Μονή Ιησουιτών.

Ξυνάρα – Στενή – Φαλατάδος

Στο χωριό Ξυνάρα βρίσκεται η έδρα της καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου καθώς και η μητρόπολη της καθολικής εκκλησίας Τήνου.

Η Στενή είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της ενδοχώρας της Τήνου και βρίσκεται στους πρόποδες του Τσικνιά.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αντωνίου, ενώ έξω από το χωριό βρίσκονται διάσπαρτα λίγα ξωκλήσια.

Ανάμεσα στη Στενή και στα Δυό Χωριά βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι του Κεχροβουνίου που χρονολογείται από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους.

Ο Φαλατάδος είναι από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου που χρονολογείται περίπου από το 1400. Βρίσκεται χτισμένος αμφιθεατρικά απέναντι από το Κεχροβούνι.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη μαρμάρινη εκκλησία του Άϊ Γιάννη, το λαογραφικό μουσείο

Στην πλαγιά του βουνού Κεχροβούνι και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τη Χώρα θα συναντήσετε το όμορφο χωριό Αρνάδος. Στην πλατεία δεσπόζει ο Ναός της Ανάληψης του Χριστού.

Τα Δυό Χωριά και ο Τριαντάρος θεωρούνται δικαίως τα μπαλκόνια σε θέα του νησιού.

Ο Τριαντάρος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Κορφοβουνίου με μαγευτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο Κάμπος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και κυριαρχεί η τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Αγίας Αικατερίνης με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, της Αγίας Τριάδος καθώς και το παλιό παραδοσιακό πλυσταριό.

Στην καρδιά του νησιού, 3 χιλιόμετρα από τη Στενή, στο Ξώμβουργο , σώζονται απομεινάρια βενετσιάνικου κάστρου που χτίστηκε από τους κατακτητές τον 13ο π.Χ. αιώνα.

Ο Τριπόταμος είναι χτισμένος στους πρόποδες του Ξώμβουργου αναμέσα σε τρία λαγκάδια (ποταμούς), όπου οφείλεται και το όνομά του.

Θεωρείται από τα παλαιότερα χωριά της Τήνου και χαρακτηρίζεται από γραφικές καμάρες, στοές και πλακόστρωτα σοκάκια.

Αγάπη – Κώμη

Το γραφικό χωριό Αγάπη είναι από τα παλαιότερα της Τήνου.

Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, γραφικές καμάρες, περιστερώνες, παραδοσιακά σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αγαπητού στην περιοχή Γρίζα.

Στο κέντρο σχεδόν του νησιού βρίσκεται το κεφαλοχώρι της Κώμης, περιστοιχισμένο από πράσινο, ενώ στα βορειοδυτικά βρίσκεται η όμορφη Καλλονή με αξιόλογα παλιά σπίτια.

Ένας δρόμος που οδηγεί από την Κώμη προς τα βόρεια, καταλήγει στο διπλό κόλπο της Κολυμπήθρας με την αμμουδερή παραλία.

Η Κολυμπήθρα είναι μία από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Κοντά στην Καλλονή βρίσκονται τα γραφικά χωριά Καρδιανή και Υστέρνια, ενώ βορειότερα ο Πύργος.

Το τελευταίο είναι η πατρίδα του γνωστού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά του οποίου το σπίτι έχει μετατραπεί σε μικρό μουσείο με ενθύμια και έργα του.

Στο χωριό επίσης λειτουργεί από το 1955 Σχολή Καλών Τεχνών.

Πύργος

Ο Πύργος είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Τήνου μετά τη Χώρα.

Η αρχοντιά, η καλλιτεχνία, η λαϊκή τέχνη, η αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι διάχυτες παντού στον Πύργο που θεωρείται ένα πραγματικό κόσμημα στο νησί.

Τα Υστέρνια είναι ένα πανέμορφο χωριό με μαρμαρόστρωτα σοκάκια, διώροφα σπίτια με ανθισμένες αυλές και καμάρες.

Είναι η πατρίδα σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών διεθνούς φήμης.

Θεωρείται επίσης μπαλκόνι του Αιγαίου αφού χαρίζει μιά υπέροχη θέα προς τη Σύρο καθώς είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Μεροβίγλια.

Στο νότιο τμήμα του χωριού ο Όρμος της Άμμου μιά εκπληκτική παραλία με άμμο συνδέεται με μαρμαρόστρωτο δρομάκι με τα Υστέρνια.

Η Καρδιανή είναι από τα πιό όμορφα χωριά της Τήνου και απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Χαρακτηρίζεται από τρεχούμενα νερά, πανύψηλα πλατάνια, όμορφα διώροφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, καμάρες, και σοκάκια.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις τρεις εκκλησίες του χωριού: την Αγία Τριάδα, την Κοίμηση της Θεοτόκου και την Κιουρά.

Ο Πάνορμος ένα πανέμορφο ψαροχώρι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Θα συναντήσετε ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι με πολλές ψαροταβέρνες όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες.

Ο Πάνορμος αποτελεί το επίνειο του Πύργου και παλαιότερα ήταν το ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της Τήνου.

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι πανέμορφες αμμουδερές παραλίες Αγία Θάλασσα, Καβαλουρκό και Ρόχαρη όπου μπορείτε να χαρείτε το μπάνιο σας.

Τήνος Παραλίες

Κατά τις διακοπές σας στην Τήνο θα βρείτε μερικές από τις πιό όμορφες Ελληνικές παραλίες όλες με πεντακάθαρα νερά.

Μεγάλη η ποικιλία σε αυτές, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα απομονωμένες ή πολυσύχναστες, κοσμοπολίτικες ακτές με πλήρη οργάνωση και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, με άμμο ή βότσαλο, απάνεμες και μη.

ΑΓΑΠΙΑΝΗ: Μικρή, εξωτική και μη οργανωμένη παραλία ιδανική για τους λάτρεις της απομόνωσης και της χαλάρωσης με χοντρή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι.

ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ: Ειδυλλιακή και απόμερη ακτή κοτά στον Πάνορμο με ψιλή άμμο.

Η παραλία δεν έχει απευθείας πρόσβαση με αυτοκίνητο. Θα την προσεγγίσεττε περπατώντας από χωματόδρομο 400 μέτρα περίπου από τον Πάνορμο.

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ: Υπέροχη μεγάλη παραλία με άμμο, μικρή οργάνωση και εκτεθειμένη στους βορείους ανέμους.

Σε μικρή απόσταση θα βρείτε ταβέρνες.

ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ: Μεγάλη και απάνεμη παραλία με εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο. Άμμος, αλμυρίκια για φυσική σκιά και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ: Η μεγαλύτερη και η καλύτερα οργανωμένη παραλία της Τήνου σε μικρή απόσταση από τη Χώρα αλλά εκτεθειμένη στους βορείους ανέμους.

Χαρακτηρίζεται από πεντακάθαρη θάλασσα και πλούσια αμμουδιά.

Στην περιοχή λειτουργεί μεγάλος αριθμός από τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες

Παραλίες

ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ: Επίσης πολύ κοντά στη Χώρα της Τήνου η μεγάλη αυτή παραλία με άψογη οργάνωση

ΑΠΗΓΑΝΙΑ: Μικρή, εξωτική, απάνεμη και μη οργανωμένη ακτή με ψιλή άμμο μετά τα Κιόνια. Ιδανική για τους λάτρεις της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

ΚΑΒΑΛΟΥΡΚΟ: Βρίσκεται μετά την Αγία Θάλασσα κοντά στον Πάνορμο και θεωρείται η πιο ερημική και απομονωμένη στο νησί. Ιδανική επιλογή για ηρεμία και χαλάρωση.

ΚΑΛΥΒΙΑ: Μαγευτική παραλία που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις και τα γούστα. Θα τη συναντήσετε πριν τα Υστέρνια στο δρόμο προς τον όρμο Γιαννάκη αριστερά.

Μεγάλη σε μήκος, με οργάνωση σε κάποιο σημείο, άμμο και πεντάκαθαρα νερά. Στο οργανωμένο τμήμα της ακτής θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες ενώ λειτουργεί και beach bar.

ΚΙΟΝΙΑ: Εκπληκτική πλήρως οργανωμένη και απάνεμη παραλία με άμμο κοντά στην πρωτεύουσα.

Σε μικρή απόσταση και κατά μήκος της θα βρείτε πολλές καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ: Θεωρείται μία από τις πιο φημισμένες και κοσμοπολίτικες παραλίες στην Τήνο.

Πρόκειται για δύο ακτές εκ των οποίων η μία (η μικρότερη) είναι οργανωμένη και απάνεμη, ενώ η μεγαλύτερη είναι πιο απομονωμένη και εκτεθειμένη στους βορείους ανέμους.

Στην περιοχή λειτουργούν ταβέρνες.

Παραλίες

ΜΑΛΙ: Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τήνου και είναι μικρή και ήσυχη ακτή, ενώ δίπλα της θα βρείτε την απόμερη παραλία Κούμελας

ΟΡΜΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ: Θα τη συναντήσετε κάτω από το πανέμορφο χωριό Καρδιανή. Μακρόστενη και απάνεμη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, ομπρέλες και ένα γραφικό ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα.

ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ: Εξωτική και απόμερη ακτή ιδανικός τόπος για ξεκούραση και χαλάρωση.

Η περιοχή είναι άγονη και η πρόσβαση αρκετά δύσβατη αλλά αξίζει τον κόπο να χαλαρώσετε στην αμμουδιά της και να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της.

ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ: Θα τη συναντήσετε μετά τον κόλπο των Κιονίων.

Πρόκιεται για μία πολύ όμορφη, απάνεμη και απομονωμένη ακτή με ψιλή άμμο.

Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγα μέτρα από τον χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στην παραλία και συνιστάται να έχετε μαζί σας νερό.

ΠΟΡΤΟ: Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη Χώρα, απάνεμη παραλία οργανωμένη σε δύο σημεία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar.

Κατά μήκος της παραλίας λειτουργούν ταβέρνες.

ΡΟΧΑΡΗ: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Πάνορμο.

Πρόκειται για μία μαγευτική εξωτική αμμώδη ακτή.

Οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και αλμυρίκια που χαρίζουν φυσική σκιά.

Στην παραλία λειτουργεί και σνακ μπαρ.

ΣΤΑΥΡΟΣ: Βρίσκεται λίγο μετά τη Χώρα της Τήνου και πριν φθάσετε στα Κιόνια.

Απάνεμη και ήσυχη παραλία με ψιλή άμμο όπου θα χαλαρώσετε κάτω από τα αλμυρίκια. Θα βρείτε αναψυκτήριο.

ΥΣΤΕΡΝΙΑ: Δημοφιλής, πανέμορφη, ειδυλλιακή, απάνεμη.

Χαρακτηρίζεται από ψιλή άμμο και φυσική σκιά από αλμυρίκια.

Λίγο πριν την ακτή θα συναντήσετε ένα πολύ γραφικό λιμανάκι με ταβέρνες όπου μπορείτε να γευματίσετε.

Τήνος Θρησκεία – Πανηγύρια

Στην Τήνο τα 2 θρησκεύματα του πληθυσμού της (ορθόδοξοι και καθολικοί) συνυπάρχουν αρμονικά.

Κοινό χαρακτηριστικό τους η βαθειά θρησκευτικότητα και η λατρεία τους προς την Παναγία.

Αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό εκκλησιών που υπάρχουν ατο νησί (περίπου 750 εκκλησίες και ξωκλήσια μαζί).

Την ημέρα της γιορτής του Αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένη η κάθε εκκλησία, γίνεται λαμπρός εορτασμός και μεγάλο πανηγύρι, κυρίως στα χωριά.

Την ημέρα της γιορτής της εκκλησίας του χωριού, τα σπίτια είναι ανοιχτά σε όλους – ντόπιους και μη – και τα τραπέζια γεμάτα με τοπικά εκλεκτά εδέσματα.

Τα πρωτεία κρατούν το μεγάλο πανηγύρι της Μεγαλόχαρης στην πόλη της Τήνου στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου και το πανηγύρι της Παναγιάς της Βρυσιώτισσας ( των καθολικών) στις 15 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Το Σεπτέμβριο στο Φαλατάδο γίνονται πανηγύρια για την παραγωγή ρακιού ενώ το Νοέμβριο γίνονται τα ¨χοιροσφάγια» ένα τοπικό έθιμο.

Τήνος Αρχιτεκτονική – Γλυπτική

Τα σπίτια του νησιού διακρίνονταν ανάλογα με την κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη, σε λαϊκά και σε αρχοντόσπιτα.

Η βενετσιάνικη επίδραση περιορίζεται σε μερικές μαρμάρινες κολόνες, λότζιες και ανάγλυφες πλάκες.

Το παραδοσιακό Τηνιακό αρχοντικό διακρίνεται από τη λειτουργικότητα και είναι χτισμένο σύμφωνα με τη τυπική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Εξωτερικά κυριαρχούν το λευκό και το μπλέ χρώμα με υπέρθυρα που κοσμούν πόρτες και παράθυρα και εξωτερική σκάλα για να ενώνουν τον πάνω με τον κάτω όροφο.

Το εσωτερικό του σπιτιού συνήθως αποτελείται από μία ευρύχωρη αίθουσα υποδοχής, μικρά δωμάτια και κουζίνα με τζάκι ενώ η αυλή είναι τοποθετημένη στην πρόσοψη του σπιτιού.

Οι λαϊκές και αγροτικές κατοικίες είναι συνήθως σε σχήμα Γ ή μακρόστενες

Η σημερινή πόλη διατηρεί μερικά από τα στοιχεία αυτά, αλλά λόγω της μεγάλης της επέκτασης έχουν προστεθεί και πολλά νέα κτίρια.

Η Τήνος γνωστή επίσης ως νησί της τέχνης άνθησε από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα στη γλυπτική. Εξάλλου και ο πατέρας του πασίγνωστου γλύπτη Φειδία ήταν από την Τήνο.

Πάνω από 1000 τεχνίτες μαρμαράδες με εργαλεία τη σμίλη και το Τηνιακό μάρμαρο δημιούργησαν μοναδικά έργα τέχνης.

Τα αριστουργηματικά αυτά έργα θα τα συναντήσετε σε κάθε γωνία του νησιου: σιντριβάνια, βρύσες, τέμπλα εκκλησιών, μαρμάρινα αετώματα με οικόσημα πάνω από πόρτες, υπέρθυρα.

Η Τήνος ανέδειξε σημαντικό αριθμό επώνυμων ζωγράφων και γλυπτών όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Νικ. Γαΐτης και άλλοι πολλοί.

Τήνος Τοπική Κουζίνα – Προϊόντα

Η Τηνιακή κουζίνα έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία.

Σε ολόκληρο το νησί, τόσο στην πρωτεύουσα, στα χωριά όσο και στους παραθαλάσσιους οικισμούς λειτουργούν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία όπου μπορείτε να απολαύσετε πεντανόστιμα πιάτα από την φημισμένη τοπική κουζίνα και φυσικά φρέσκο ψάρι.

Στον εύφορο κάμπο της Κώμης παράγονται εξαιρετικής ποιότητας αγκινάρες

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις γευστικές Τηνιακές πανδαισίες : λούζα , λουκάνικο, πατατοκεφτέδες, σπιτικά λαζάνια, φρουτάλια, λιαστές ντομάτες, κάπαρη που θα γευθείτε στις σαλάτες μαζί με τα φύλλα της, Τηνιακά τυριά όπως κοπανιστή (μαλακό τυρί σαν αλοιφή με έντονη πικάντικη και πιπεράτη γεύση), γραβιέρα, μυζήθρα και άλλα

Απο τα υπέροχα γλυκά ξεχωρίζουν τα αμυγδαλωτά, τα λυχναράκια, τα παστέλια, τα ψαράκια, οι μπεζέδες, το μελοκάρυδο φτιαγμένο με βάση το ξακουστό θυμαρίσιο μέλι.

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Τήνου

Γεωγραφία

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο και την Άνδρο.

Από την Άνδρο, που είναι η πιο κοντινή της σε απόσταση, τη χωρίζει το στενό της Τήνου με πλάτος λιγότερο από 1 ναυτικό μίλι.

Υπάγεται στις βόρειες Κυκλάδες και είναι σε όλη την υφήλιο γνωστή ως «ιερό νησί της Μεγαλόχαρης».

Η Τήνος έχει έκταση 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου και συνολικό μήκος ακτών 114 χιλιόμετρα.

Το έδαφός της είναι ημιορεινό με μικρές εύφορες κοιλάδες ανάμεσα στους λόφους.

Το ψηλότερο βουνό της είναι ο Τσικνιάς με ύψος 726 μέτρα.

Έχει πολλά καταπράσινα μεσόγεια χωριά, περιβαλλόμενα από κήπους, αμπέλια και ελαιώνες, στα οποία χαρακτηριστική είναι η μοναδική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των κτισμάτων.

Τήνος Ιστορία

Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Οφιούσα, γιατί όπως λέγεται υπήρχαν πολλά φίδια.

Το όνομα Τήνος, πιθανόν οφείλεται στον πρώτο της οικιστή τον Τήνο, ή σε ρίζα της φοινικικής λέξης που σημαίνει φίδι.

Το νησί είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού.

Πρώτοι κάτοικοι πιστεύεται ότι ήταν οι Φοίνικες.

Γύρω στα 1.000 π.Χ. κατοικήθηκε από Ίωνες, ενώ από τον 8ο π.Χ. έως τον 7ο π.Χ. αιώνα βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Ερέτριας.

Για την αρχαία Τήνο έγραψαν ο Αινησίδημος τα Τηνιακά και ο Αριστοτέλης το «Πολιτεία Τηνίων».

Δυστυχώς όμως κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει διασωθεί.

Το 1204 κατακτήθηκε από τους Βενετούς αδελφούς Ανδρέα και Ιερεμία Γκίζι , η δυναστεία των οποίων κυβέρνησε το νησί μέχρι το 1390 και το γαλούχησε στον καθολικισμό σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ονομαστεί «Νησί του Πάπα»

Η Τήνος κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, διέφερε πολύ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθότι είχε αρκετές ελευθερίες και σημαντικά προνόμια σε θέματα θρησκείας, πολιτισμού και ενδυμασίας.

Είχε επιτραπεί στους Τήνιους να φορούν την τοπική ενδυμασία τους και τους είχε επιτραπεί να χτίζουν εκκλησίες και σχολεία.

Επίσης απαγορευόταν η προσέγγιση του Τουρκικού στόλου στο νησί, ενώ η παρουσία των Τούρκων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Τότε η Τήνος γνώρισε μεγάλη ακμή, καθώς είχε ουσιαστική αυτοδιοίκηση από 4 αιρετούς προεστούς που αποτελούσαν την ανώτατη πολιτική και διοικητική εξουσία της Τήνου.

Χάρη στα προνόμια που απολάμβανε το νησί, εξελίχθηκε ως οικονομική πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Στις 20 Απριλίου 1821 κηρύχθηκε η επανάσταση στην Τήνο.

Η προσφορά της ήταν μεγάλη στον απελευθερωτικό αγώνα τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε χρηματικές εισφορές.

Στα τέλη Ιανουαρίου 1823, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, πράγμα που θεωρήθηκε οιωνός σχετικά με την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Στη νεότερη ιστορία και συγκεκριμμένα τον Αύγουστο του 1949 έγινε το άνανδρο χτύπημα του Ελληνικού πλοίου Έλλη από τορπίλη Ιταλικού υποβρυχίου.

Η Έλλη τυλίχθηκε στις φλόγες και κατόπιν βυθίστηκε.

Η Τήνος είναι πλούσια στην καλλιτεχνική παράδοση και η τέχνη ξεχειλίζει σε κάθε γωνία του νησιού.

Εξάλλου σημαντικοί κα ευρέως γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς και ο Νικόλαος Γύζης ήταν Τήνιοι.

Τήνος Πληροφορίες

Στην Τήνο θα φθάσετε με φέρυ μπόουτ ή ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας.

Το ταξίδι από τη Ραφήνα διαρκεί 100 λεπτά με ταχύπλοο και 4 ώρες με φέρυ μπόουτ, ενώ από τον Πειραιά 2,5 ώρες με ταχύπλοο και 4-5 ώρες με φέρυ μπόουτ.
Η Τήνος συνδέεται με Μύκονο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο

Για τις μετακινήσεις σας στο νησί, αν δεν έχετε δικό σας μέσο, θα εξυπηρετηθείτε με τα λεωφορεία ΚΤΕΛ που εκτελούν πυκνά δρομολόγια κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο ή και ταξί.

Για να ανακαλύψετε τις διάσπαρτες ομορφιές του νησιού, τα γραφικά χωριά και τις μοναδικές παραλίες θεωρούμε απαραίτητο να έχετε αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στην Τήνο λειτουργούν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Λιμεναρχείο Πειραιά Τηλ. 210 4226000 – 4, 21321477600
Λιμεναρχείο Ραφήνας Τηλ. 22943 321200
Λιμεναρχείο Τήνου Τηλ. 22830 22348
Λεωφορεία ΚΤΕΛ Τήνου – Λεωφ. Τήνου – Κιονίων, Παλλάδα – Τηλ. 22830 22440
Ταξί Τηλ. 22830 22470

ΚΕΠ Δήμου Τήνου Τηλ. 22833 60300
Τουριστική Αστυνομία Τήνου Τηλ. 22830 23670
Αστυνομία Τήνου Τηλ. 22830 22100
Αστυνομία Πύργου Τηλ. 22830 31371

Κέντρο Υγείας Τήνου Τηλ. 22833 60000
Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Υστερνίων Τηλ. 22830 31206
Περιφερειακό Ιατρείο Στενής Τηλ. 22830 41229
Περιφερειακό Ιατρείο Κώμης Τηλ. 22830 51210
ΕΛΤΑ Τηλ. 22830 22247
Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου Τηλ. 22830 29063

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την Τήνο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Τήνου

Βρίσκεστε στην Τήνο επισκεφθείτε και την σελίδα της Μυκόνου