javascript hit counter

Σαντορίνη

Σαντορίνη Περιήγηση

Σαντορίνη

Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί… (Οδ. Ελύτης)

Η Σαντορίνη δεν χρειάζεται συστάσεις.

Είναι το «μαύρο μαργαριτάρι» του Αιγαίου και δικαίως θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προοροσμούς ανά τον κόσμο.

Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο απ’ όλα τα μέρη της γης, προκειμένου να απολαύσουν το πιο μαγευτικό, το πιο ειδυλλιακό, το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και όχι μόνο.

Κανένα άλλο Ελληνικό νησί δεν έχει τόση ενέργεια, τόσες αντιθέσεις χρωμάτων και τόσο έντονη εναλλαγή τοπίων.

Κατάλευκα σπίτια με μπλέ παράθυρα σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους , λιθόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακοί οικισμοί, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο, σκούρα μπλε πεντακάθαρα νερά, το ηφαίστειο, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, οι δεκάδες εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια, συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό του διεθνούς φήμης νησιού που είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο.

Σαντορίνη
Σαντορίνη – Φωτογραφία από Greg Montani from Pixabay

Σαντορίνη – Διαμονή – Φαγητό – Διασκέδαση

Στη Σαντορίνη η τουριστική υποδομή είναι άριστη.

Σχετικά με τη διαμονή στη Σαντορίνη οι επιλογές είναι πολλές ανάμεσα σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκρότήματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, πανσιόν, πολυτελείς σουίτες στη Σαντορίνη, βίλλες, παραδοσιακές κατοικίες και οργανωμένα κάμπινγκ (στα Φηρά και στην Περίσσα).

Σχεδόν όλα τα καταλύματα έχουν τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο ρυθμό αρχιτεκτονικής και όλες τις ανέσεις για μία άνετη διαμονή.

Από άποψη φαγητού και διασκέδασης το σίγουρο είναι ότι στο νησί αυτό δεν πρόκειται να πλήξετε!!!
Η καρδιά της έντονης νυχτερινής ζωής χτυπάει στα Φηρά.

Θα βρείτε cocktail – bars με θέα την Καλντέρα, δεκάδες μπαράκια και κλαμπ με ξένη και Ελληνική μουσική για ξεφάντωμα και χορό μέχρι τελικής πτώσεως.

Κατά περιόδους σε διάφορα κέντρα διασκέδασης φιλοξενούνται μουσικά σχήματα που παίζουν ζωντανή μουσική σε ρυθμούς soul, funk και έθνικ.

Αν το ξημέρωμα σας βρει στο πόδι, στην πλατεία των Φηρών υπάρχουν πάντα μαγαζιά ανοικτά για γρήγορο φαγητό.

Στην Οία τα πράγματα είναι λίγο πιο ήπια : μπαράκια, καφέ μπαρ και εστιατόρια Ελληνικής και διεθνούς κουζίνας με θέα την καλντέρα.

Όσον αφορά στο ξεφάντωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκεί πρωτοστατούν τα beach bars στον Περίβολο, την Περίσσα και το Καμάρι.

Σε κάθε γωνιά του νησιού θα βρείτε καφέ και σνακ μπαρ.

Σχετικά με το φαγητό, σε όλο το νησί θα βρείτε πληθώρα από εστιατόρια και ταβέρνες για κάθε γούστο και βαλάντιο: εστιατόρια με Ελληνικές και διεθνείς σπεσιαλιτέ (Ιταλικά, Κινέζικα, Μεξικάνικα), ταβέρνες όπου θα απολαύσετε γεύσεις από την παραδοσιακή τοπική κουζίνα, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία, πιτσαρίες και άλλα.

Η Σαντορινιά κουζίνα φημίζεται για τις εκλεκτές τοπικές γεύσεις που προσφέρει τις οποίες θα συνδυάσετε με το εξαιρετικό ντόπιο κρασί.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Εκκλησίες – Μοναστήρια

Σε όλο το νησί θα συναντήσετε επίσης πολλές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια.

Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στα 250 περίπου και έχουν χτιστεί σε διάφορες χρονολογικές περιόδους.

Στις περισσότερες εκκλησίες κυριαρχεί το λευκό χρώμα και ο χαρακτηριστικός γαλάζιος τρούλος.
Θα δείτε εκκλησίες ορθόδοξες και καθολικές, σε ρυθμό βασιλικής και βυζαντινό.

Συχνά έχουν στην πρόσοψή τους δύο καμπαναριά, σύμφωνα με το πρότυπο των παλιών καθεδρικών ναών.

Παραλίες

Όλες οι παραλίες της Σαντορίνης είναι ξεχωριστές και μοναδικές με κοινό χαρακτηριστικό τους τη μαύρη άμμο και τα βαθυγάλαζα πεντακάθαρα νερά.

Στην ανατολική και νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται κυρίως οι πιο κοσμοπολίτικες, πολυσύχναστες και άρτια οργανωμένες που παρέχουν και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Οι ακτές του βορείου τμήματος από την πλευρά της Οίας δεν είναι ορατές από το δρόμο.

Είναι εξίσου μαγευτικές και διακρίνονται από μία άγρια και ασυνήθιστη ομορφιά.

Σε αυτές συχνάζουν ντόπιοι ως επί το πλείστον, αλλά τα τελευταία χρόνια τις επισκέπτονται και παραθεριστές.

Γενικά οι παραλίες του νησιού ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Θα βρείτε από πολυσύχναστες και οργανωμένες έως παρθένες και ερημικές με μαύρο γυαλιστερό χαλίκι ή ψιλή μαύρη ή κόκκινη άμμο.

Σαντορίνη – Περιήγηση

Περιήγηση στη Σαντορίνη

Πρωτεύουσα είναι η Θήρα ( ή Φηρά).

Βρίσκεται χτισμένη στη μέση σχεδόν του εσωτερικού τόξου πάνω από το άνοιγμα της καλντέρας, σε ύψος 260 μέτρων.

Μοναδική και συγκλονιστική είναι η θέα προς την Παλαιά και Νέα Καμένη, δύο νησίδες γεννημένες από το ηφαίστειο.

Η θέση των Φηρών στο φρύδι του γκρίζου ηφαιστειακού βράχου, της δίνει μία συναρπαστική ιδιαιτερότητα, που όμοια δεν υπάρχει σε καμμία άλλη κυκλαδίτικη πολιτεία.

Στους περιπάτους που θα κάνετε στα λιθόστρωτα σοκάκια θα βρείτε πολλά καταστήματα με κοσμήματα από επώνυμους Ελληνικούς και ξένους οίκους, ρούχα, αξεσουάρ και σουβενίρ.

Από το λιμάνι – Σκάλα Φηρών – θα ανεβείτε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο ύψωμα της πρωτεύουσας με τα πόδια, με ζώο ή με το τελεφερίκ.

Από τη Σκάλα Φηρών επίσης γίνονται εκδρομές με καραβάκια στις νησίδες Παλαιά και Νέα Καμένη, όπου μπορείτε να δείτε τον κρατήρα του ηφαιστείου να αχνίζει ανάμεσα από πέτρες που μοιάζουν χρυσές.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών στεγάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στο νησί.

Εκεί ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία της Σαντορίνης μέσα από επιγραφές, γλυπτά και αγγεία Γεωμετρικής και Ελληνιστικής περιόδου.

Στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά φιλοξενούνται τα αριστουργήματα της προϊστορικής τέχνης του Αιγαίου.

Αξιόλογος είναι επίσης και ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Μητρόπολης, κτίσμα του 1827 με εντυπωσιακή θέα προς την Καλντέρα και το ηφαίστειο.

Ο ναός είχε καταρρεύσει από τον σεισμό και αναστηλώθηκε.

Στο κέντρο των Φηρών στην περιοχή των καθολικών του νησιού βρίσκονται ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός σε ρυθμό μπαρόκ με κομψό καμπαναριό, αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Βαπτιστή και το Καθολικό Γυναικείο Μοναστήρι ονομαζόμενο Ροζάρια, όπου σήμερα μονάζουν 12 καλόγριες διαφορετικών εθνικοτήτων.

Το μοναστήρι έχει έντονα στοιχεία νησιώτικης αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικά μπαρόκ.

Κοντοχώρι – Καρτεράδος

Στο Κοντοχώρι Φηρών σε κτίσμα του 1861 στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί παλιά εργαστήρια σιδηρουργών, ξυλουργών και βαρελοποιών καθώς και ένα αυθεντικό παλαιό οινοποιείο.

Ο Καρτεράδος βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων νότια από τα Φηρά.

Θεωρείται υπόσκαφος οικισμός και αναφέρεται στις πηγές από τα μέσα του 17ου αιώνα.

Τα σπίτια του παλαιού οικισμού είναι χτισμένα μέσα σε ρεματιά με τρόπο ώστε οι στέγες τους να είναι ορατές από το δρόμο.

Κατά τον 19ο αιώνα ήταν ένα πλούσιο καπετανοχώρι, Πιθανολογέιται ότι η ονομασία του οφείλεται στη λέξη «καρτέρι».

Σύμφωνα με μία εκδοχή σε αυτό τον τόπο καρτερούσαν την επιστροφή των ναυτικών από τα ταξίδια τους στη Ρωσία, τη Μάλτα και την Αίγυπτο ενώ κατά κάποια άλλη εκδοχή εδώ έστηναν καρτέρι τους πειρατές.

Στο κέντρο του χωριού αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ανάληψης με τον πυργόσχημο καμπαναριό. Θα βρείτε επίσης ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα θα συναντήσετε την παραλία Έξω Γιαλός Καρτεράδου.

Σχεδόν ενωμένα είναι τα Φηρά με τους οικισμούς Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι με υπέροχη θέα – και τα δύο – προς την καλντέρα.

Μεταξύ Φηροστεφανίου και Ημεροβιγλίου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, στη Ζωοδόχο Πηγή και στον Άγιο Νικόλαο.

Μεσαριά

Η Μεσαριά βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Περιστοιχίζεται από αμπελώνες από τους οποίους παράγονται διάφορες ποικιλίες του φημισμένου και αρίστης ποιότηας Σαντορινιού κρασιού. Εξάλλου στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα οινοποιεία.

Η Μεσαριά αποτελείται από δύο όψεις.

Η μία είναι το πολυσύχναστο σταυροδρόμι που έχει μονίμως κίνηση καθώς εκεί βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, και οι ταβέρνες.

Η άλλη όψη είναι ο παραδοσιακός υπόσκαφος οικισμός.

Στο δεύτερο τμήμα θα δείτε την πλατεία με τα αρχοντικά και ένα παλιό εγκαταλελειμένο πλεκτήριο, από την εποχή που η Μεσαριά ήταν το βιομηχανικό κέντρο του νησιού.

Φυσική συνέχεια της Μεσαριάς είναι το μικρό υπόσκαφο χωριό Βόθωνας.

5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών, βρίσκεται το ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ, ένα ιδιαίτερα γραφικό μεσόγειο και υπόσκαφο χωριό όπου κυριαρχεί η Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Θα δείτε δεκάδες κανάβες, αρχοντικά και κατάλευκες εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά.

Η πιο χαρακτηριστική είναι όμως αυτή της Παναγίας των Εισοδίων όπου υπάρχει το περίφημο Καλεντάριο με τις εικόνες μινιατούρες.

Το Μεγαλοχώρι είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το λιμάνι του Αθηνιού με κατεύθυνση προς τα Φηρά.

Ο πλούσιος κάμπος του Μεγαλοχωρίου φημίζεται για τους αμπελώνες του.

Εξάλλου εδώ βρίσκονται τρία από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του νησιού που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Στο χωριό θα βρείτε ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και καφέ.

Επίσης από το Μεγαλοχώρι είναι εύκολη η πρόσβαση προς τις νοτιοανατολικές παραλίες του νησιού.

Ημεροβίγλι

Το ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ είναι ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς των Κυκλάδων και απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο από το Φηροστεφάνι.

Δεσπόζει σε ύψος 300 μέτρων και προσφέρει μοναδική θέα στο ηφαίστειο και ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα.

Δημιουργήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και το όνομά του οφείλεται στους πειρατές και τότε κατακτητές του νησιού.

Είναι σύνθετη λέξη (ημέρα + βιγλίζω = παρατηρώ).

Στην τοποθεσία Σκάρος βρίσκονται τα ερείπια του ενός από τα πέντε καστέλια (οχυροί οικισμοί) της Σαντορίνης.

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι που ξεκινά από τον Σκάρο θα βρεθείτε στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης που βρίσκεται στην άκρη του βράχου με μοναδική θέα προς την Παλαιά και Νέα Καμένη.

Στο Ημεροβίγλι λειτουργούν πολυτελή τουριστικά καταλύματα: ξενοδοχεία, σουίτες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυτελείς βίλλες και παραδοσιακές κατοικίες.

Πολλά από αυτά στεγάζονται σε ανακαινισμένες παραδοσιακές κατοικίες και διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις κι εγκαταστάσεις.

Στον οικισμό υπάρχουν επίσης εστιατόρια, καφέ και μπαράκια.

Βουρβούλος

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού θα συναντήσετε το χωριό Βουρβούλος με την ομώνυμη μαγευτική παραλία.

Παρόλο που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόστασγ από τα Φηρά δεν έχει κορεστεί από τον τουρισμό.

Στο Βουρβούλο θα ανακαλύψετε την ήσυχη πλευρά της Σαντορίνης με θέα τη θάλασσα και τον κάμπο.

Στην πανέμορφη και αμμώδη παραλία του χωριού θα βρείτε λίγες ομπρέλες, ξαπλώστρες καθώς και μία γραφική ψαροταβέρνα όπου μετά το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες και άλλες γεύσεις από τη Σαντορινιά κουζίνα.

Στο τέλος της παραλίας σχηματίζεται ένα γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες και πάπιες.

Καθώς ο δρόμος συνεχίζει βορειότερα, παράλληλα προς τις δυτικές ακτές του νησιού, συναντάμε τη Φοινικιά – παραδοσιακό οικισμό – και στη συνέχεια την πανέμορφη ΟΙΑ.

Σαντορίνη – Οία

Η Οία είναι το πρώτο χωριό της Σαντορίνης που θα ατενίσετε από το πλοίο καθώς θα πλησιάζει στην Καλντέρα και που ξεχωρίζει εξ αρχής για την αυθεντική ομορφιά του.

Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φηρών και χαρακτηρίζεται από τα μοναδικά υπόσκαφα σπίτια της λαξεμένα στο κάθετο μέτωπο της Θηραϊκής γης.

Στο χωριό λειτουργεί Ναυτικό μουσείο που στεγάζεται σε παλιό καπετανόσπιτο και εκεί ξετυλίγεται ολόκληρη η ναυτική ιστορία του νησιού.

Στο μουσείο φιλοξενούνται άγκυρες, μοντέλα Θηραϊκών πλοίων, σχέδια και μακέτες πλοίων, παλιοί ναυτικοί εξοπλισμοί, ναυτικές στολές, σπάνιες φωτογραφίες και βιβλιοθήκη.

Ο γραφικός και κοσμοπολίτικος οικισμός της Οίας προσφέρει απεριόριστη θέα προς την καλντέρα και το παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα.

Είναι ο πρώτος οικισμός στηνΕλλάδα που ανακηρύχθηκε διατηρητέος.

Κάθε σούρουπο πλήθος επισκεπτών από όλα τα μέρη της γης κατακλύζουν την Οία, περιμένοντας τη μοναδική στιγμή που ο ήλιος θα συναντήσει τον ορίζοντα.

Τότε το ροδί δίνει τη θεση του στο μωβ και χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Την ώρα εκείνη τα πλήθη των επισκεπτών πέρνουν θέση με κάμερες όλοι στο χέρι για να τραβήξουν το πιο ειδυλλιακό, το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα….

Μικρά υπόσκαφα σπίτια λαξεμένα στο κάθετο μέτωπο της Θηραϊκής γης, άλλα κατάλευκα και άλλα βαμμένα σε γαλάζιο ή σε χρωματισμό ώχρας, νεοκλασσικά αρχοντικά με αυλές, γραφικές εκκλησίες με γαλάζιο τρούλο, στενά πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα του πανέμορφου αυτού οικισμού.

Στα σοκάκια που συνήθως μετά το σούρουπο συνωστίζονται από κόσμο, υπάρχουν γκαλερί με έργα τέχνης και κοσμήματα, δεκάδες γραφικά μαγαζάκια με είδη ρουχισμού, λαϊκής τέχνης, κεραμικά και σουβενίρ, ταβέρνες, μπαράκια και καφεζαχαροπλαστεία με θέα την καλντέρα.

Οία Διαμονή

Αν αποφασίσετε να μείνετε στην Οία θα βρείτε ατμόσφαιρα και ησυχία στις διακοπές σας.

Τα τουριστικά καταλύματα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Εδώ βρίσκονται ορισμένα από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία του νησιού, πλήρως εναρμονισμένα με το μαγευτικό τοπίο.

Λειτουργούν επίσης ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, πολυτελείς σουίτες και βίλες που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Πολλά από τα καταλύματα αυτά βρίσκονται κατά μήκος της καλντέρας, στην κυριολεξία κρεμασμένα στο χείλος του γκρεμού, προσφέροντας μία μοναδική θέα.

Απο τα 214 σκαλιά θα κατεβείτε για μπάνιο στις παραλίες Αρμενάκι , Αμμούδι και Κάθαρο.

Η παραλία Κάθαρος βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Αμμούδι στρίβοντας δεξιά, όπως υποδεικνύει η πινακίδα που θα συναντήσετε.

Μετά 500 μέτρα θα συναντήσετε την εκπληκτική, ερημική ακτή με θέα τη Θηρασιά.

Στο Αμμούδι λειτουργούν πολλές ψαροταβέρνες και από εδώ επίσης αναχωρούν τα εκδρομικά καραβάκια με προορισμό την Παλαιά, Νέα Καμένη και τη Θηρασιά.

Στο Αμμούδι μπορείτε να φθάσετε οδικώς ή κατεβαίνοντας τα 214 σκαλοπάτια.

Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε απέναντι στο νησάκι με εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Περαματάρη.

Οία Παραλίες

Οι παραλίες της Οίας Μπαξέδες, Κολούμπος και Πορί δεν είναι πολυσύχναστες, έχουν μιά άγρια ομορφιά, πεντακάθαρη θάλασσα και θεωρούνται ιδανικές για μπάνιο για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.

Οι Μπαξέδες είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ερχόμενοι από την Οία.

Χαρακτηρίζεται από άμμο, βότσαλο και πεντακάθαρη θάλασσα που δεν συνιστάται όμως όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι.

Στην ακτή θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, ταβερνάκια και μικρά ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή.

Ακολουθεί ο Κουλούμπος η πιό όμορφη αναμφισβήτητα παραλία της πεδινής Οίας με βότσαλο κι ένα ψηλό επιβλητικό βράχο.

Την ακτή αυτή προτιμούσαν οι γυμνιστές και την προτιμούν μέχρι και σήμερα.

Συνήθως δε μαζεύει κόσμο, και καθώς δεν είναι οργανωμένη θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί με τα απαραίτητα.

Στον Κουλούμπο βρίσκεται και ο υποθαλάσσιος κρατήρας του νησιού που εξερράγη για τελευταία φορά το 1650.

Φυσική συνέχεια είναι η μαγευτική ερημική παραλία Πορί σε ένα ήσυχο λιμανάκι.

Ο ΠΥΡΓΟΣ, ένα μεσόγειο χωριό στα νοτιοανατολικά των Φηρών, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία και ήταν ένα από τα μεσαιωνικά καστέλια της Σαντορίνης, ερείπια του οποίου σώζονται.
Πρόκειται γιά ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού με βυζαντινές εκκλησίες, μεσαιωνικά αρχοντικά και ενετικά κάστρα.

Ο Πύργος ήταν μέχρι το 1800 η πρωτεύουσα του νησιού και διατηρεί μέχρι σήμερα τη πολεοδομία και τα χαρακτηριστικά του οχυρού οικισμού της.

Κατά την περιήγηση σας στο χωριό, ανεβαίνοντας από την πλατεία προς τα τείχη του καστελιού, θα δείτε τα πέτρινα σπίτια να πυκνώνουν και σταδιακά τα στενά δρομάκια με τις καμάρες να γίνονται όλο και πιο δαιδαλώδη.

Αφού φθάσετε στο πλάτωμα του Κάστρου, η πανοραμική και μαγευτική θέα προς όλο το νησί θα σας κόψει την ανάσα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ανδρικό Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που ξεχωρίζει για το ξύλινο σκαλιστό τέμπλο του. Στο μοναστήρι φυλάσσονται σημαντικές εικόνες και αξιόλογα θρησκευτικά κειμήλια.

Πολύ όμορφη εκκλησία είναι επίσης αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται μέσα στο κάστρο.

Στον Πύργο λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Σε μικρή απόσταση προς τα δυτικά βρίσκεται το λιμάνι του Αθηνιού.

Ακρωτήρι

Στα νοτιοδυτικά των Φηρών κοντά στο χωριό ΑΚΡΩΤΗΡΙ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, βρίσκεται ο ομώνυμος ανασκαμμένος χώρος, που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου.

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1967 έφεραν στο φως μία ολόκληρη ανθούσα προϊστορική πόλη.

Μία τρομακτική έκρηξη που έγινε γύρω στα 1.500 π.Χ. είχε καταστρέψει την πόλη και την έθαψε κάτω από τη λάβα, καλύπτοντάς την με παχύ στρώμα τέφρας και διατηρώντας την μέσα στους αιώνες σχεδόν όπως την ημέρα του καταστροφικού συμβάντος.

Η πολεοδομία, τα περίτεχνα πολυόροφα κτίρια, το εξαίρετο αποχετευτικό σύστημα, οι τοιχογραφίες μαρτυρούν τον πολιτισμό και την πρόοδο της εποχής εκείνης.

Οι θαυμάσιες τοιχογραφίες των οικιών του Ακρωτηρίου εκτίθενται σε ιδιαίτερη αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Στο χωριό αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις παλιές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Υπαπαντής του Σωτήρος από όπου ξεκινάει δρόμος που οδηγεί στο Φάρο, ένα σημείο από όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

Μέχρι πρόσφατα το Ακρωτήρι ήταν ένα χωριό γνωστό μόνο για τα αρχαιολογικά αξιοθέατα. Σήμερα ο οικισμός που βρίσκεται λίγο βορειότερα από τον αρχαιολογικό χώρο έχει εξελιχθεί και τουριστικά.

Θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή, καθώς και ταβέρνες. Από το Ακρωτήρι θα απολαύσετε μιά μαγευτική θέα προς τα Φηρά και την Οία.

Επίσης από το Ακρωτήρι μπορείτε να προσεγγίσετε εύκολα τις μοναδικές ακτές της Κόκκινης Παραλίας, ακολουθώντας μονοπάτι με 10΄λεπτά πεζοπορία.

Κόκκινη Παραλία – Άσπρη Παραλία

Η Κόκκινη Παραλία είναι ένα μαγευτικό και πολυφωτογραφημένο τοπίο.

Σήμα κατατεθέν οι γιγάντιοι κόκκινοι βράχοι, τα κοκκινωπά βότσαλα και σκούρα μπλέ νερά που βαθαίνουν ομαλά.

Συνήθως μαζεύει κόσμο, θα βρείτε κάποιες ομπρέλες, ξαπλώστρες και δύο καντίνες.

Στην πανέμορφη Άσπρη παραλία μπορείτε να φθάσετε με καραβάκι μέσα σε 15΄λεπτά.

Χαρακτηριστικό της η μαύρη ψιλή άμμος, τα λευκά βότσαλα και οι ελαφρόπετρες. Βρίσκεται κάτω από ένα άσπρο ψηλό βράχο και η ακτή είναι σχετικά μικρή.

Οδικώς από χωματόδρομο μπορείτε να φθάσετε στις εξίσου εκπληκτικές απόμερες και παρθένες παραλίες Μέσα Πηγάδια, Αλμύρα, Καμπιά και Γιαλό.

Ανατολικά του Ακρωτηρίου και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Φηρά βρίσκεται το ΕΜΠΟΡΕΙΟ ή Νημποριό, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Για πολλά χρόνια υπήρξε το κέντρο του νησιού καθώς εδώ γίνοταν όλες οι αγοραπωλήσίες των ντόπιων προϊόντων, όπως φανερώνει εξάλλου και το όνομα του οικισμού.

Σήμερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα χωριά της Σαντορίνης με πολλούς κατοίκους και αρκετά καταστήματα.

Επινειο της περιοχής αποτελεί η Περίσσα.

Περίσσα – Περίβολος

Σε μικρή απόσταση είναι η ΠΕΡΙΣΣΑ και ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ, παραθαλάσσιοι και πολύ ανεπτυγμένοι τουριστικά οικισμοί.

Η παραλία της Περίσσας θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς και κοσμικές της Σαντορίνης που μαζεύει πολύ κόσμο και κυρίως νεολαία.

Απέραντη πλήρως οργανωμένη και πολυσύχναστη ακτή μήκους 7 χιλιομέτρων, με μαύρη αμμουδιά και ολοκάθαρα νερά.

Διαθέτει εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και beach bars.

Στην περιοχή λειτουργεί μεγάλος αριθμός από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα καθώς και οργανωμένο κάμπινγκ.

Μεγάλη ποικιλία θα βρείτε επίσης και σε ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ψητοπωλεία, καφέ και μπαρ.

Στην Περίσσα βρίσκονται τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης ( Santa Irini) όπου οφείλεται και το σημερινό όνομα του νησιού.

Φυσική συνέχεια της Περίσσας αποτελεί η μαγευτική παραλία του Περίβολου με πεντακάθαρα νερά και μαύρη άμμο.

Κάθε χρόνο εξελίσσεται τουριστικά και σήμερα θεωρείται πλέον από τα πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα θέρετρα.

Η παραλία του ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗ αποτελεί το τέρμα αυτής του Περίβολου και είναι ιδανική για όσους προτιμούν περισσότερη ηρεμία και αποφεύγουν τις κοσμικές πλαζ.

Έχει πεντακάθαρα νερά και μαύρη αμμουδιά.

Λίγο βορειότερα στην τοποθεσία Μέσα Βουνό σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Θήρας, που ήταν πρωτεύουσα του νησιού κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα.

Βρίσκεται χτισμένη σε ύψος 400 μέτρων χαρίζοντας μοναδική θέα.

Αξιόλογα μνημεία στην Αρχαία Θήρα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι η Αγορά, ο Ναός του Διονύσου, το Τέμενος του Αρτεμιδώρου ένα ιερό εξ ολοκλήρου σκαλισμένο στο βράχο, η Βασιλική Στοά, το Ιερό του Απόλλωνος Καρνείου και το Θέατρο που είχε χτιστεί κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο.

Σημαντικό αξιοθέατο στη περιοχή θεωρείται η εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής στη Μέσα Γωνιά.

Πρόκειται για κτίσμα του 11ου αιώνα που το εσωτερικό του κοσμείται από μαρμάρινο τέμπλο και αξιόλογες Βυζαντινές αγιογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εκεί λαμπρό πανηγύρι.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκονται οι οργανωμένες παραλίες Μονόλιθος, Αβίς και Καμάρι.

Οι οικισμοί αυτοί – κυρίως το Καμάρι – είναι πολύ ανεπτυγμένες τουριστικά.

Η αμμώδης παραλία Αβίς που βρίσκεται κάτω από την Έξω Γωνιά προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και κυρίως για windsurfing λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σαντορίνη – Καμάρι

Κάθε καλοκαίρι το Καμάρι στην κυριολεξία συνωστίζεται από Έλληνες και ξένους παραθεριστές χάρη στην εκπληκτική μήκους 2 χιλιομέτρων παραλία του με τη χαρακτηριστική μαύρη άμμο και την εξαίρετη τουριστική υποδομή του.

Λειτουργούν δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανσιόν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια που παρέχουν όλες τις ανέσεις για μιά ευχάριστη διαμονή.

Αν αποφασίσετε να κάνετε τις διακοπές σας στο Καμάρι δεν θα σας λείψει τίποτα.

Υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, θερινός κινηματογράφος, ΑΤΜ, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και περιφερειακό ιατρείο.

Η κοσμοπολίτικη παραλία είναι άριστα οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ και beach bars.

Σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου θα βρείτε δεκάδες εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, καφετέριες, μπαράκια για ξέφρενη διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η πεζοδρόμηση της παραλιακής την αποσυμφόρησε από τα τροχοφόρα και διευκόλυνε τις βόλτες στα στενά δρομάκια του οικισμού.

Ο ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καμάρι και 9 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Έχει μιά μαγευτική οργανωμένη παραλία με μαύρη άμμο που μαζεύει πολύ κόσμο,καθώς έχει ασφαλή ρηχά νερά και θεωρείται ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Στο Μονόλιθο θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ. Εκεί βρίσκεται επίσης και το αεροδρόμιο.

Ανάμεσα στο Μονόλιθο και στο Καμάρι και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Πρόκειται για μία πολύ ήσυχη περιοχή που οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται εκεί.

Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται η Βλυχάδα εκπληκτική παραλία με πεντακάθαρα νερά, μαύρη άμμο, πλαισιωμένη από το βουνό και το σεληνιακό τοπίο με τους ηφαιστειακούς βράχους.

Θεωρείται ιδανικός τόπος για ήρεμες διακοπές και χαλάρωση.

Στην παραλία θα βρείτε καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες.

Σαντορίνη – Αρχιτεκτονική

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική των σπιτιών της Σαντορίνης.

Χαρακτηρίζεται από δύο κυρίως τύπους σπιτιών: τα καπετανόσπιτα και τα υπόσκαφα.

Τα πρώτα είναι τα παλιά παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια που ανήκαν στις εύπορες οικογένειες και στους καπεταναίους του νησιού.

Τα περισσότερα από αυτά ήταν διώροφα, ψηλοτάβανα και στη δόμηση κυριαρχούσε η κόκκινη και μαύρη πέτρα καθώς και η αυστηρή γεωμετρική λιτότητα.

Τα καπετανόσπιτα βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού όπως στη συνοικία του Σιδερά στην πάνω μεριά της Οίας, στο Φραγκομαχαλά στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας και στη Μεσαριά.

Η διάταξη τους συνήθως αποτελείτο από το ισόγειο και τον επάνω όροφο.

Στο ισόγειο βρισκόταν η κουζίνα και πίσω από αυτήν σε σκιερό μέρος η κανάβα (όπου γινόταν το πάτημα των σταφυλιών, η περισυλλογή και η αποθήκευση του κρασιού), η στέρνα και ο φούρνος.

Στο ισόγειο επίσης βρίσκονταν και τα υπνοδωμάτια.

Στον επάνω όροφο βρισκόταν η πολυτελής σάλα με ακριβά έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα που έφερναν οι καπεταναίοι από τα ταξίδια τους από κάθε γωνιά της γης.

Δυστυχώς τα περισσότερα από τα καπετανόσπιτα καταστράφηκαν το 1956.

Αργότερα πολλά από αυτά τα πανέμορφα οικοδομήματα αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε εστιατόρια.

Υπόσκαφες Κατοικίες

Τα υπόσκαφα σπίτια θεωρούνται το παραδοσιακό δείγμα αρχιτεκτονικής των σπιτιών της Σαντορίνης.

Πρόκεται για τα χαρακτηριστικά οικοδομήματα του νησιού που αποτελούν τον πιο απλό τύπο κατοικίας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υπόσκαφων σπιτιών βρίσκεται κατά μήκος του φρυδιού της καλντέρας της Οίας και των Φηρών.

Το υπόσκαφο σπίτι είναι ένας μακρόστενος χώρος με στενή πρόσοψη λαξεμένος μέσα στο βράχο με κύριο χαρακτηριστικό τους χυτούς θόλους σε διάφορες μορφές.

Τα ντόπια ηφαιστειογενή υλικά αναμειγνυόμενα με ασβέστη δημιουργούσαν ένα πολύ ισχυρό κονίαμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θόλου χωρίς προσθήκη άλλων υλικών δυσεύρετων τότε στο νησί (όπως π.χ. ξύλο ή σίδερο) για στήριξη.

Τα τυπικά υπόσκαφα σπίτια χωρίζονταν σε δύο τμήματα: στο μπροστινό υπήρχε η σάλα και η κουζίνα και στο πίσω μέρος τα υπνοδωμάτια χωρισμένα μεταξύ τους από χτιστό τοίχο.

Στην πρόσοψη του υπόσκαφου βρισκόταν η κεντρική είσοδος πλαισιωμένη με παράθυρα κι από τις δύο πλευρές.

Σαντορίνη – Γειτονικά Νησιά

Απέναντι από τη Σαντορίνη βρίσκονται οι τρεις ηφαιστειογενείς νησίδες : η Νέα και η Παλαιά Καμένη, το Ασπρονήσι και η γραφική Θηρασιά η μόνη που κατοικείται.

Πολλοί επισκέπτες απολαμβάνουν τα μπάνια τους στη θαλάσσια περιοχή «Ζεστές Πηγές» της Παλιάς Καμένης, γνωστή για τις θεραπευτικές ιδιότητές της

Οι νησίδες έχουν απότομες ακτές.

Το Ασπρονήσι είναι μία ακατοίκητη σήμερα νησίδα που καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα λευκής ελαφρόπετρας

Στη Σαντορίνη λειτουργούν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν θαλάσσιες εκδρομές με πλοιάρια με προορισμό τις νησίδες Παλαιά, Νέα Καμένη (Ηφαίστειο) και τη Θηρασιά.

Θηρασιά

Η μικρή Θηρασιά είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί από όσα βρίσκονται κοντά στη δυτική ακτή της Σαντορίνης.

Βρίσκεται απέναντι από το Αμμούδι της Οίας σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από αυτήν.

Αν και σε απόσταση αναπνοής από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη, αυτό το μικρό νησάκι έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη τη γραφικότητα του.

Είναι σαν μία μικρογραφία της καθώς έχει την ίδια γεωμορφολογία, την ίδια αρχιτεκτονική σε σπίτια και ναούς και κοινά ήθη και έθιμα με τη γειτονική Σαντορίνη.

Εξάλλου ήταν τμήμα της παλαιάς Στρογγύλης το οποίο αποστάστηκε με την ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ.

Η Θηρασιά όμως, είναι ελάχιστα επηρεασμένη από τον τουρισμό και κρατά αναλλοίωτη τη γνήσια Θηραϊκή φυσιογνωμία της.

Θεωρείται ιδανικός προορισμός διακοπών για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

Η τουριστική υποδομή της αποτελείται από λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και κάποια καταστήματα.

Θα βρείτε επίσης ΑΤΜ και περιφερειακό ιατρείο (Τηλ. 22860 29229).

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε αυτό το γαλήνιο, μικρό νησάκι είναι η πεζοπορία.

Οι οικισμοί συνδέονται μεταξύ τους με σκαλοπάτια ή μονοπάτια.

Το ομώνυμο χωριό (ή Μανωλάς) είναι χτισμένο στο χείλος του απότομου ηφαιστειακού βράχου, απ’ όπoυ η θέα προς την Σαντορίνη είναι μαγευτική.

Είναι ένας γραφικός οικισμός με μικρά λευκά σπιτάκια, στενά καλντερίμια και παλιούς ανεμόμυλους. Στολίδι του η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, κτίσμα του 1874.

Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και λειτουργούν ταβέρνες με εξαιρετικό σπιτικό φαγητό.

Θηρασιά Περιήγηση

Το παλιό λιμάνι της Θηρασιάς είναι ο Κόρφος, μικρός οικισμός με ανεμόμυλους, ψαρόβαρκες και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα.

Εδώ δένουν τα καΐκια και πλοιάρια που κάνουν εκδρομές προς το ηφαίστειο, τα θερμά λουτρά και τη Θηρασία.

H Ρίβα είναι το κυρίως λιμάνι του νησιού όπου πιάνουν τα πλοία της γραμμής από τον Αθηνιό της Σαντορίνης.

Θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια όπου θα απολαύσετε ολόφρεσκο ψάρι και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Εδώ βρίσκεται και το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, στο οποίο – κατά μία εκδοχή – οφείλει η Σαντορίνη το όνομά της.

Ο Ποταμός βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Είναι ένα γραφικό χωριό με υπόσκαφα σπίτια με ολάνθιστες αυλές.

Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγιάς της Γιάτρισσας όπου στις 21 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Η Αγριλιά είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού με υπόσκαφα σπίτια και κάναβες. Αξίζει να επισκεφθείτε το ναό της Παναγίας των Εισοδίων.

Στα νοτιοανατολικά της Χώρας και στους πρόποδες του βουνού Προφήτη Ηλία βρίσκεται η Κερά ένας εγκαταλελειμένος οικισμός.

Εδώ βρίσκεται η σπηλιά της Τρυπητής και το μοναστήρι της Παναγιάς της Τρυπητής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Δυτικά από τον οικισμό της Κεράς, ο δρόμος οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με μοναδική θέα.

Η Θηρασιά έχει απότομες ακτές και λίγες παραλίες με πεντακάθαρα βαθυγάλαζα κρυστάλλινα νερά.

Η πιο γνωστή από αυτές είναι της Αγίας Ειρήνης με στολίδι της το ομώνυμο εκκλησάκι. Βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Ρίβας.

Το νησί έχει περίπου 300 κατοίκους που ζουν στους μικρούς οικισμούς του Μανωλά που είναι και η πρωτεύουσα, στον Κόρφο όπου αράζουν τα τουριστικά πλοιάρια συνήθως και στο μεσόγειο Ποταμό.

Ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την αλιεία.

Θηρασιά Εκκλησίες

Εκτός από το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, αξίζει να επισκεφθείτε την Παναγία του Λαγκαδιού ακολουθώντας το μονοπάτι από τον κεντρικό δρόμο λίγο πριν από τον Ποταμό και το μοναστήρι της Κοιμήσεως, με το εντυπωσιακό χρυσό τέμπλο από τη Ρωσία ακολουθώντας μονοπάτι από το Μανωλά.

Η Θηρασία αριθμεί 21 συνολικά εκκλησίες και ξωκλήσια.

Η μέρα που γιορτάζουν είναι ξεχωριστή και συμμετέχει όλο το νησί στη Θεία Λειτουργία και στα πανηγύρια που ακολουθούν.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

Στις 5 Μαΐου της Αγίας Ειρήνης, στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία, το Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι της Παναγίας και στις 21 Σεπτεμβρίου της Παναγιάς της Γιάτρισσας.

Η Θηρασιά μπορεί ενα είναι μικρό νησάκι αλλά επιφυλάσσει μεγάλες γευστικές εκπλήξεις για τους επισκέπτες της.

Η Θηρασιώτικη γη παράγει θαυμάσιες μικρές ντομάτες, στρογγυλά κολοκυθάκια, άγρια κάπαρη, φάβα και κρασί.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την εκπληκτική «παντρεμένη» φάβα με κάπαρη, θρίμπα και θυμάρι, το ντόπιο χλωρό τυρί και το εύγεστο γλυκό του κουταλιού «συκαμνόγλυκο» φτιαγμένο από μαύρα μούρα.

Στους γάμους προσφέρεται το παραδοσιακό κουφέτο από αμυγδαλόψιχα σοταρισμένη με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, ενώ το Πάσχα μελιτίνια από φρέσκια ανάλατη μυζήθρα.

Εκδηλώσεις και Πανηγύρια στη Σαντορίνη

Στα Φηρά οργανώνεται κάθε καλοκαίρι μουσικό φεστιβάλ.

Επίσης πολλά πανηγύρια γίνονται καθ’ όλο το χρόνο στις εκκλησίες και ξωκλήσια του νησιού.

Στα περισσότερα απ΄αυτά προσφέρεται φαγητό και κρασί και ακολουθεί τοπικό γλέντι.

Τα πιο γνωστά είναι τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στα Φηρά στις 20 Ιουλίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στο Ακρωτήρι, του Αγίου Ιωάννου στις 29 Αυγούστου στην Περίσσα και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στις 24 Σεπτεμβρίου στο Καμάρι.

Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται στη Σαντορίνη τα «Ηφαίστεια», ένα φεστιβάλ με πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις χορού, συναυλίες και μία εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου με πυροτεχνήματα.

Ένα πραγματικά φαντασμαγορικό θέαμα!!!

Το Πάσχα επίσης γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Σαντορίνη.

Ο στολισμός του Επιταφίου ξεκινά από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
Ακολουθεί η Αποκαθήλωση και από τη στιγμή εκείνη οι καμπάνες σιωπούν και ηχούν μόνο τα σήμαντρα. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου σε κάθε χωριό.

Σαντορίνη – Γάμοι

Τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ιδανικότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για την τέλεση γάμων.

Σε αυτό συμβάλλουν οι εξαίρετες καιρικές συνθήκες, η μοναδική άγρια ομορφιά της, το ειδυλλιακό σκηνικό του ηφαιστείου και το παγκοσμίως γνωστό ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν ξενοδοχεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλά άτομα και αναλαμβάνουν τα πάντα, από το στολισμό της νυφικής κάμαρας μέχρι το catering.

Λειτουργούν επίσης εταιρείες διοργάνωσης γάμων.

Σαντορίνη – Αγορές

Στις βόλτες σας στα λιθόστρωτα σοκάκια των Φηρών δεκάδες καταστήματα θα κεντρίσουν το βλέμμα σας.

Θα βρείτε μαγαζιά με είδη δώρων, λαϊκή τέχνη, σουβενίρ, κεραμικά.

Στις βιτρίνες των καταστημάτων κυκλοφορούν επίσης οι τελευταίες τάσεις της διεθνούς μόδας σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ μόδας από μεγάλους οίκους του εξωτερικού που θα τραβήξουν την προσοχή σας.

Η οδός Υπαπαντής έχει μετονομαστεί σε Gold Street καθώς σε όλο το μήκος της την πρωτοκαθεδρία έχουν τα κοσμηματοπωλεία, όπου θα βρείτε τα τελευταία σχέδια κοσμημάτων σε λευκό και κίτρινο χρυσό από επώνυμους οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι βόλτες στην Gold street καταλήγουν πάντα στο εμπορικό κέντρο Φάμπρικα, όπου βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα μαγαζιά των Φηρών με χειροποίητα ασημένια κοσμήματα, είδη δώρων και λαϊκής τέχνης που παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ.

Η αγορά της Οίας είναι σαφώς λιγότερο αστραφτερή από αυτή των Φηρών και περισσότερο έθνικ. Στα γραφικά μαγαζάκια του οικισμού θα βρείτε αντικείμενα και έργα τέχνης από διαφορετικές χώρες, κοσμήματα, είδη δώρων, τουριστικά είδη και σουβενίρ.

Μεγάλη αγορά διαθέτει και το Καμάρι, στον παραλιακό δρόμο και στα στενά. Θα βρείτε από επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ, μέχρι χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά.

Σε όλο το νησί θα βρείτε γκαλερί με έργα τέχνης, γλυπτά, αγιογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και υφαντά.

Σαντορίνη – Τοπικά Προϊόντα – Κουζίνα

Η Σαντορινιά κουζίνα βασίζεται κυρίως στα προϊόντα της Θηραϊκής γης, η οποία σε συνδυασμό με το εξαίρετο κλίμα του νησιού συντείνει στην παραγωγή ξεχωριστών τοπικών προϊόντων.

Κρασιά

Οι αμπελώνες της Σαντορίνης είναι φημισμένοι και έχουν μία μακραίωνη ιστορία εδώ και 3500 χρόνια.

Οι πιό γνωστές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νησί και παράγουν εξαίρετης ποιότητας κρασί είναι το Ασύρτικο και το Αθήρι από τα λευκά και το Μαυροτράγανο και η Μαντηλαριά από τα κόκκινα.

Το Νυχτέρι είναι επίσης ένα μοναδικό ξηρό λευκό κρασί παλαίωσης.

Όλες οι ποιότητες όμως διακρίνονται για το έντονο άρωμά τους και την υπέροχη γεύση τους.

Το Βινσάντο είναι επίσης ένα παγκοσμίως γνωστό παραδοσιακό γλυκό κρασί που η οινοποίηση του γίνεται από λευκά σταφύλια.

Στη Σαντορίνη λειτουργεί μεγάλος αριθμός οινοποιείων τα οποία μπορείτε αν θέλετε να επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τις εξαίρετες δημιουργίες τους.

Φάβα

Η φάβα θεωρείται το κατ΄εξοχήν παραδοσιακό προϊόν της Σαντορίνης μετά τα κρασιά.

Καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια όπως έχει διαπιστωθεί από ανασκαφές που έγιναν στο Ακρωτήρι, όπου βρέθηκαν απομεινάρια φάβας τύπου lathyrus clymenous που δείχνει ότι το προϊόν καλλιεργείτο στο νησί.

Η φάβα έχει μέγεθος ψιλού χαλικιού και έντονο κίτρινο χρώμα.

Ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση και το άρωμά της.

Η σπορά της γίνεται στα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια η συγκομιδή το Μάϊο.

Ακολουθεί ξήρανση στον ήλιο, αποφλοίωση και τεμαχισμός που γίνεται από τους παραγωγούς.

Σαντορινιά φάβα μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων στο νησί ή και να τη γευθείτε ως ορεκτικό πριν το φαγητό σε όλα ανεξαιρέτως τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Σαντορίνης.

Σαντορινιό Ντοματάκι

Το άνυδρο ντοματάκι είναι ένα ακόμη φημισμένο αγροτικό προϊόν που παράγει η Θηραϊκή γη από τα πολύ παλιά χρόνια.

Το μέγεθος του δεν ξεπερνάει αυτό του κερασιού, ενώ ο φλοιός είναι σκληρός και η γεύση του απαράμιλλη.

Η σπορά γίνεται το Φεβρουάριο και η συγκομιδή ξεκινά τον Ιούνιο.

Λέγεται ότι το ντοματάκι έφερναν από τα ταξίδια τους οι καπεταναίοι.

Από το 18ο ως τον 20ο αιώνα κυριάρχησε στις καλλιέργειες, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα το Σαντορινιό ντοματάκι ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν του νησιού.

Λειτουργούσαν 10 περίπου εργοστάσια κατεργασίας ντοματοπολτού, όμως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956 αυτά καταστράφηκαν.

Η άγρια κάπαρη επίσης είναι ένας τύπος θάμνου που συναντάται στις απόκρημνες πλαγιές της καλντέρας.

Χαρακτηριστικό είναι το έντονο άρωμά της και η μοναδική πικάντικη γεύση της.

Μην παραλείψετε να γευτείτε τους παραδοσιακούς, μοναδικούς ντοματοκεφτέδες, την παγκοσμίως γνωστή φάβα σε όλες τις παραλλαγές, τη Σαντορινιά σαλάτα, τη μαγειρευτή κάππαρη, το χλωρό τυρί, τα γεμιστά στρογγυλά κολοκυθάκια, τα λιαστά ντοματάκια και άλλα πολλά που θα συνοδεύσετε με το μοναδικό Σαντορινιό κρασί.

Από τα γλυκά ξεχωρίζουν τα μελιτίνια, τα καλτσούνια και τα παξιμαδάκια ζαφοράς καθώς και τα κρίθινα.

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Σαντορίνης

Γεωγραφία της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Κυκλαδικού συμπλέγματος.

Έχει έκταση 73 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται νότια της Ίου και δυτικά της Ανάφης.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται το βουνό του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 567 μέτρα όπου υπάρχει και το ομώνυμο μοναστήρι κτίσμα του 18ου αιώνα.

Συνέχεια αυτού είναι το Μέσα Βουνό με υψόμετρο 366 μέτρα, όπου είναι χτισμένη η Αρχαία Θήρα.

Η γεωμορφολογία της Σαντορίνης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία.

Το έδαφός της είναι ηφαιστειογενές, άγονο και με απόκρημνες ακτές στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά έχει ομαλές παραλίες και εύφορες πεδινές εκτάσεις, όπου καλλιεργούνται πολλά αμπέλια, κηπευτικά και κυρίως ντομάτες και φάβα.

Ονομαστά είναι επίσης τα Σαντορινιά κρασιά

Σαντορίνη – Ιστορία

Αρχικά ,το νησί ονομαζόταν Καλλίστη – χάρη στην ομορφιά του – και Στρογγύλη, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (λόγω του σχήματός του).

Το όνομα Θήρα δόθηκε από τους Δωριείς αποίκους που έφθασαν στο νησί με αρχηγό τον Θήρα στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.

Το όνομα Σαντορίνη είναι βενετσιάνικο και επικράτησε κατά τη Φραγκοκρατία (παραφθορά του Σάντα Ιρένε = Αγία Ειρήνη από ομώνυμη εκκλησία του νησιού).

Το νησί είχε κατοικηθεί από την 3η χιλιετία π.Χ. , σύμφωνα με ανασκαφές που έγιναν στο Ακρωτήρι και αποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής, μέχρι τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου.

Μετά το 2000 π.Χ. στο νησί αναπτύχθηκε ένας σημαντικός πολιτισμός, ο οποίος κατά τη Μεσοκυκλαδική Εποχή παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης.

Γύρω στα 1.500 π.Χ. σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου και καταπόντισε το κεντρικό τμήμα του νησιού, δημιουργόντας ένα τεράστιο υποθαλάσσιο κρατήρα που ονομάστηκε Καλντέρα.

Αυτό το γεγονός είχε ως επακόλουθο εκτός τον κατακερματισμό του νησιού και την αναχαίτιση της προόδου καθώς και της οικονομικής του ευημερίας.

Κατά τους Περσικούς πολέμους οι κάτοικοί της υποτάχθηκαν στους Πέρσες.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους το νησί θα συμπεριληφθεί στο «θέμα του Αιγαίου» και το 1207 κατακτήθηκε από τους Ενετούς.

Μετά την τρομερή επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 παραδόθηκε στους Τούρκους.

Κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας πολλοί κάτοικοι ασπάσθηκαν το καθολικό δόγμα και έτσι ιδρύθηκαν πολλές καθολικές εκκλησίες στο νησί.

Στην Ελληνική επανάσταση η Σαντορίνη συμμετείχε ενεργά στον αγώνα με τα πλοία της και το 1830 εντάχθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στο νησί είχε ακμάσει πολύ η ναυτιλία, η οινοποϊία και η επεξεργασία ντομάτας.

Ο μεγάλος σεισμός του 1956 είχε ως αποτέλεσμα την ελάττωση του πληθυσμού του νησιού και κατα συνέπεια και τον οικονομικό μαρασμό του.

Η οικονομική ανάκαμψη ήρθε μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 , χάρη στον τουρισμό.

Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο.

Σαντορίνη – Γεωλογία

Η Σαντορίνη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα παγκοσμίου ακτινοβολίας και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα στον κόσμο.

Πρόκεται για ένα ξεχωριστό νησί που θα σας εντυπωσιάσει με την ιδιαίτερη, άγρια ομορφιά του από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρύσετε.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που προσελκύει χιλιάδες παραθεριστές απ΄όλη την υφήλιο, εκτός από τις μοναδικές με μαύρη άμμο παραλίες, τα αξιοθέατα και την ποιοτική τουριστική υποδομή, είναι η γεωμορφολογία και το ηφαίστειο, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.

Εξάλλου αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της Σαντορίνης που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και έχει χαρακτηριστεί ως ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο.

Είναι δε ένα από τα καλύτερα μελετημένα από ειδικούς ηφαίστεια μετά τον Βεζούβιο.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Κυκλάδων και αποτελείται από τα νησιά Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι, Παλαιά και Νέα Καμένη.

Οι νησίδες αυτές αποτελούν υπολείματα του προϊστορικού νησιού της Στρογγύλης.

Γεωλογία

Βρίσκονται διατεταγμένα γύρω από μιά μεγάλη ωοειδή λεκάνη, η οποία σχηματίσθηκε από την καταβύθιση του κέντρου της Στρογγύλης από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη το 1613 π.Χ. που άλλαξε και το σχήμα του νησιού από στρογγυλό σε μισοφέγγαρο.

Η ηφαιστειακή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό της «καλντέρας», μιας γινάντιας λιμνοθάλασσας.

Το γεγονός αυτό σήμανε και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού της Σαντορίνης.

Λέγεται ότι αυτή η έκρηξη υπήρξε η αιτία της καταστροφής του Μινωικού πολιτισμού.

Εξάλλου στην Κρήτη έχουν βρεθεί ηφαιστειακά πετρώματα και στάχτη από την έκρηξη.

Στο κέντρο της λεκάνης αυτής που ονομάζεται Καλντέρα αναδύθηκαν δύο νησίδες η Παλαιά και η Νέα Καμένη.

Στο θαλάσσιο χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς, βάθους 1500 μέτρων, έβγαιναν κατά καιρούς στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι, οι οποίοι σχηματισαν μικρές νησίδες, όπως η Παλαιά, η Μικρή και η Νέα Καμένη και άλλες μικρότερες.

Οι νησίδες αυτές μεγάλωναν και σιγά σιγά ενώθηκαν μεταξύ τους όλες εκτός από την Παλαιά Καμένη.

Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε το 1956 οπότε το νησί υπέστη φοβερές καταστροφές.

Υπάρχει ένας ακόμα υποθαλάσσιος κρατήρας στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σαντορίνης, κοντά στην Οία που λέγεται Κολούμπος.

Ο Κολούμπος είναι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο και δημιουργήθηκε το 1650 μ.Χ. μετά από μία ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου.

Ηφαίστειο

Η Νέα Καμένη θεωρείται η νεότερη ηφαιστειακή γη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Σε πολλά σημεία του μπορούμε βέβαια να διακρίνουμε θερμούς υδρατμούς και θειούχα αέρια, από τα οποία σχηματίζονται κρύσταλλοι θείου λόγω της αποσύνθεσης των αερίων.

Η θερμοκρασία των ατμών και αέριων ποικίλει με μέγιστο τους 86 βαθμούς Κέλσιου.
Επτά κρατήρες βρίσκονται σήμερα στην Νέα Καμένη και ένας στην Παλαιά Καμένη.

Μπορείτε να εποισκεφθείτε το ηφαίστειο με εκδρομικά καραβάκια που ξεκινούν συνήθως από το Γιαλό (το παλιό λιμάνι κάτω από τα Φηρά), το νέο λιμάνι του Αθηνιού ή το Αμμούδι στην περιοχή της Οίας.

Η πρώτη στάση είναι η Νέα Καμένη όπου μπορείτε να αποβιβαστείτε και να περπατήσετε μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Είναι μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε, παρ΄όλο που σε κάποια σημεία το μονοπάτι που οδηγεί στον κρατήρα είναι ανηφορικό και δύσβατο.

Απαραίτητο είναι να έχετε προμηθευτεί νερό, αντιηλιακό και να φοράτε αθλητικά παπούτσια και καπέλο.

Στη συνέχεια θα φτάσετε με το καραβάκι στην Παλαιά Καμένη με τις θερμές πηγές όπου μπορείτε και να κολυμπήσετε αν θέλετε.

Τα νερά στην θαλάσσια περιοχή έχουν κατά 5 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία από τη συνηθισμένη και το χρώμα τους είναι κιτρινωπό ενω η μυρωδιά του θειαφιού είναι έντονη.

Τελευταία στάση η Θηρασιά και η εκδρομή ολοκληρώνεται το απόγευμα.

Σήμερα το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρακολουθείται από επίγεια και δορυφορικά μέσα και καταγράφεται και η παραμικρή μεταβολή της κατάστασης του.

Σαντορίνη Πληροφορίες

Στη Σαντορίνη θα φθάσετε με αεροπλάνο ή πλοίο.

Το νησί συνδέεται καθημερινά αεροπορικώς με την Αθήνα.

Η πτήση διαρκεί 30 – 40΄λεπτά.

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης βρίσκεται στο Μονόλιθο και απέχει 7 χιλιόμετρα περίπου από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού.

Η Σαντορίνη απέχει 128 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 63 ν.μ. από την Κρήτη.

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με συμβατικά πλοία και ταχύπλοα από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τον Αθηνιό, το λιμάνι της Σαντορίνης. Διάρκεια ταξιδιού με συμβατικό 5 – 9 ώρες ανάλογα με τα λιμάνια που προσεγγίζει το πλοίο, με ταχύπλοο 4 – 5 ώρες.

Το καλοκαίρι υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με πολλά νησιά των Κυκλάδων, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Για τις μετακινήσεις σας στο νησί θα χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορεία ΚΤΕΛ που εκτελούν καθημερινά τακτικά δρομολόγια.

Η αφετηρία των λεωφορείων βρίσκεται στην πλατεία των Φηρών.

Στο νησί λειτουργούν επίσης πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Σαντορίνη – Χρήσιμα Τηλέφωνα

Λιμεναρχείο Σαντορίνης Τηλ. 22860 22239
Λιμεναρχείο Πειραιά Τηλ. 210 4226000
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” – Τηλ. 210 3530000
Olympic Air Τηλ. 22860 31525

Aegean Airlines – Τηλ. 22860 28500
Αεροδρόμιο Σαντορίνης Τηλ. 22860 28400
ΚΤΕΛ Θήρας Τηλ. 22860 25404

Ταξί Σαντορίνης
Ραδιοταξί – Σταθμός Φηρών – Τηλ. 22860 22555

Δήμος Θήρας Τηλ. 2286360100
Αστυνομία Θήρας Τηλ. 22860 22649
’Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης Τηλ. 22860 23134

Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Ατλαντίδα»
Ταχυδρομείο Φηρά Τηλ. 22860 22238 (υποκαταστήματα ΕΛΤΑ στο Εμπορείο, Οία, Πύργο, Καμάρι και Περίσσα)

Τελεφερίκ Τηλ. 22860 22977
Κέντρο Υγείας – Φηρά – Τηλ. 2286360300
Κεντρικό Πολυιατρείο Σαντορίνης – Φηρά – Τηλ. 22860 21728 | Fax: 22860 21729

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Τηλ. 22860 81939
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας – Φηρά – Τηλ. 22860 23217
Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης – Φηρά – Τηλ. 22860 22217

Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης – Κοντοχώρι Φηρών Τηλ. 22860 22792 –
Ναυτικό Μουσείο – Οία – Τηλ. 22860 71156
Μουσείο Οίνου Τηλ. 22860 31322

 

Βρίσκεστε στην Σαντορίνη επισκεφθείτε και την σελίδα της Πάρου

Για περισσότερες πληροφορίες για την Σαντορίνη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Santorini Portal