counter stats

Σάμος

Σάμος Περιήγηση

Σάμος ! Το νησί της μυθικής θεάς Ήρας, του Πυθαγόρα, του Επίκουρου, του Αρίσταρχου και άλλων παγκοσμίως γνωστών προσωπικοτήτων.

Ένας ταξιδιωτικός προορισμός διεθνούς ακτινοβολίας με άπειρες επιλογές για τους επισκέπτες που θα το επιλέξουν για τις διακοπές τους!!!

Δαντελωτές πεντακάθαρες παραλίες για όλα τα γούστα πολυσύχναστες ή ερημικές,, σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, πλήθος από φυσικές ομορφιές, γραφικά χωριά με μαγευτική θέα, άριστη τουριστική υποδομή και πολλές δυνατότητες για διασκέδαση και φαγητό.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Σάμος
Σάμος – Φωτογραφία Kerstin Riemer from Pixabay

Βαθύ – Σάμος

Στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, βρίσκεται το κύριο λιμάνι του νησιού, το ΒΑΘΥ και δίπλα η αρχοντική, αμφιθεατρικά χτισμένη πρωτεύουσα με τα ωραία νεοκλασικά κτίρια, η ΣΑΜΟΣ.

Η πόλη της Σάμου αποτελεί ουσιαστικά ενιαίο οικισμό με το Βαθύ.

Εδώ βρίσκονται οι διοικητικές αρχές.

Παλαιότερα ονομαζόταν Λιμήν Βαθέως λόγω του λιμανιού όπου είναι χτισμένη.

Αργότερα μετονομάστηκε σε «Σάμος» για να ξεχωρίζει από την κοινότητα Βαθέως.

Αξίζει να επισκεφθείτε το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει ευρήματα από το Ηραίο, κούρους, αγγεία, ελληνιστικά γλυπτά και άλλα.

Υπάρχει επίσης Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο στο μητροπολιτικό μέγαρο, καθώς και Λαογραφικό Μουσείο.

Αξιοθέατα

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο αποτελείται από δύο αίθουσες που φιλοξενούν διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια (ιερά σκεύη, χειρόγραφα, βιβλία, ευαγγέλια, παλιές εικόνες) και άλλα.

Το Δημαρχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό οίκημα που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στα χρόνια της Ηγεμονίας (1834-1912) το κτίριο αυτό ήταν το Βουλευτήριο των Σαμίων, ενώ το 1950 το οίκημα παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στο Δήμο Σάμου.

Στο κτίριο του Δημαρχείου υπάρχει επίσης η Δημοτική Πινακοθήκη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στα μισά της προκυμαίας, ενώ στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Ιστορικό Αρχαίο Σάμου.

Κοντά στην παραλία βρίσκεται η Πλατεία Πυθαγόρα (ή πλατεία Λιονταριού), λόγω του μεγάλου λιονταριού που δεσπόζει στο κέντρο της.

Στη γωνία της πλατείας βρίσκεται η πιάτσα των ταξί και λίγο πιο πάνω η αφετηρία των λεωφορείων.

Λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Πλατεία Αγίου Νικολάου.

Αξιόλογο στολίδι της πόλης αποτελεί ο Δημοτικός Κήπος, ο οποίος δημιουργήθηκε επί Ηγεμονίας, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων στους πολέμους του 1912 – 13.

Αξίζει να περιηγηθείτε στα σοκάκια και τις συνοικίες της πόλης όπως τα Μελεμενέϊκα, τις Χαρουπιές, την Κούτρα, τα Προσφυγικά και τα Ταμπάκικα.

Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται τα βυζαντινά μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Ζώνης και στο Άνω Βαθύ υπάρχει το εκκλησάκι του Αϊ-Γιαννάκη, δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Το Βαθύ έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός καθώς διατηρεί το τοπικό χρώμα του με πυκνή δόμηση, στενά πλακόστρωτα δρομάκια και κεραμοσκεπή σπίτια.

Στο Βαθύ υπάρχουν παλιές εκκλησίες, γραφικά εξωκλήσια και διάφορα άλλα αξιοθέατα.

Στην πρωτεύουσα του νησιού οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση είναι πολλές : μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης με διάφορα είδη μουσικής παρασύρουν ακόμα και τους περαστικούς στον ξέφρενο ρυθμό τους.

Στις ταβέρνες και εστιατόρια της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις εκλεκτές τοπικές σπεσιαλιτέ συνοδευόμενες με το εκλεκτό γλυκό κρασί.

Σχετικά τη διαμονή σας, εδώ θα βρείτε τουριστικά καταλύματα κάθε κατηγορίας.

Πυθαγόρειο

13 χιλιόμετρα νότια της πόλης, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, βρίσκεται το ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ, χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Σάμου.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν Τηγάνι λόγω του σχήματός του.

Στο κτίριο της κοινότητας στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιέχει πολλά αξιόλογα εκθέματα από τις ανασκαφές της περιοχής, γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, αρχιτεκτονικά μέλη κλπ.

Το Πυθαγόρειο περιβαλλόταν από το Πολυκράτειο Τείχος με περίμετρο 6.222 μέτρα, του οποίου σώζονται υπολείμματα από πύργους και πύλες.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον Πύργο του Λογοθέτη, διώροφο κτίσμα του 1824 με οχυρωματική διάταξη, το αρχαίο θέατρο, τα ρωμαϊκά λουτρά και το Ευπαλίνειο όρυγμα – υδραγωγείο, σημαντικότατο τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που αποπερατώθηκε το 524 π.Χ. επί Πολυκράτη.

Σε μικρή απόσταση, κοντά στους Μύλους βρίσκονται ο πύργος και η εκκλησία του Σαρακήνη (1560).

Ηραίον

7 χιλιόμετρα νότια του Πυθαγορείου, βρίσκεται το ΗΡΑΙΟ, ιερό όπου λατρευόταν η θεά Ήρα, από το οποίο σώζεται μόνο ένας κίονας.

Στο χώρο του βρέθηκαν κτίσματα Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, καθώς και μία παλαιοχριστιανική βασιλική.

Καρλόβασι

Σε απόσταση 32 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης βρίσκεται το γραφικό ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, η δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμάνι του νησιού με ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Αποτελείται από τους οικισμούς Νέο, Μεσαίο και Παλιό Καρλόβασι, καθώς και το Λιμάνι και τον Όρμο.

Έχει επιβλητικά αρχοντικά, καρνάγιο στο λιμάνι, βυρσοδεψεία και εργαστήρια αγγειοπλαστικής που μαρτυρούν τη μεγάλη εμπορική του άνθηση κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Η πόλη έχει πολλές φυσικές ομορφιές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.
Μεγάλη εντύπωση προκαλούν ορισμένα μέγαρα του περασμένου αιώνα : Πορφυριάς σχολή, Χατζηγιάννειο, Μαθηματική σχολή και Ηγεμονικό μέγαρο.

Κάτω από το ερείπιο του βυζαντινού κάστρου στο Ποτάμι, βρίσκεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, κτίσμα του 11ου αιώνα.

Άλλα αξιόλογα χωριά της Σάμου είναι οι ΒΟΥΡΛΙΩΤΕΣ, πνιγμένο στο πράσινο με πολλά αμπέλια και υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Κάστρο του Λαζάρου και το Κάστρο της Λουλούδας, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό, καθώς και το Μοναστήρι της Παναγίας της Βροντιανής, κτίσμα του 15ου αιώνα.

Εδώ ανήκουν και οι παραλιακοί οικισμοί Αυλάκια και Κάμπος που παρουσιάζουν τουριστική ανάπτυξη.

Οι ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ είναι ένα ορεινό καταπράσινο κεφαλοχώρι στην καρδιά του νησιού με όμορφα σπίτια και εκκλησίες.

Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο εκτίθενται απολιθώματα ζώων που έζησαν προν από 8 -10 εκατομμύρια χρόνια και ήλθαν στο φως μετά τις ανασκαφές στην περιοχή.

Στο χωριό αυτό, επίσης βρέθηκαν ίχνη από κυκλώπεια τείχη καθώς και λείψανα της αρχαιότητας, δείγματα ότι η περιοχή κατοικείτο από αρχαιοτάτων χρόνων.

Μαραθόκαμπος

Ο ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ είναι ένα μεσόγειο παραδοσιακό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά με στενά δρομάκια, καμάρες, παλιές εκκλησίες και σπήλαια.

Η αμφιθεατρική του θέση χαρίζει πανοραμική θέα προς το Αιγαίο.

Δυτικά του Μαραθοκάμπου και σε υψόμετρο 350 μέτρα βρίσκεται η Σπηλιά του Πυθαγόρα, όπου κατά τις παραδόσεις, είχε κρυφτεί ο μεγάλος φιλόσοφος, για να αποφύγει τους εχθρούς του.

Ο ΟΡΜΟΣ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ, στη νοτιοδυτική πλευρά έχει ένα γραφικό λιμανάκι απ’ όπου φεύγουν εκδρομικά καΐκια που μεταφέρουν τους επιβάτες για μπάνιο στις πιο απομακρυσμένες και παρθένες παραλίες του νησιού και στα γειτονικά μικρά νησάκια.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα να επισκεφθείτε στην κοντινή Τουρκία το Κουσάντασι, την αρχαία Έφεσο.

Σάμος Παραλίες – Τουρισμός

Η Σάμος έχει πολλές, όμορφες, ειδυλλιακές παραλίες οργανωμένες και μη, όλες με πεντακάθαρα νερά, ιδανικές για μπάνιο και ξεκούραση.

Σε μικρή απόσταση από το Βαθύ, θα συναντήσετε τις πεντακάθαρες βοτσαλωτές παραλίες Ροδίτσες και Γάγκου.

Η παραλία Γάγκου είναι σχετικά μικρή με ρηχά νερά, απάνεμη και οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Βρίσκεται στον κόλπο του Βαθέως, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα (μόλις 2 χιλιόμετρα).
Στην περιοχή θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων νότια από την πρωτεύουσα εκτείνεται η μαγευτική μεγάλη παραλία Μυκάλη μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων με θέα στα μικρασιατικά παράλια.

Πεντακάθαρη λευκή ακτή με χοντρό βότσαλο με σμαραγδένια νερά και οργάνωση με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στην περιοχή επίσης λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Εξίσου όμορφες είναι η Κέρβελη με βότσαλο, η Ψιλή Άμμος, το Ποσειδώνιο, το Γαλάζιο και η Μυρτιά. Στις περισσότερες από αυτές υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Η Κέρβελη βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα και με θέα στα απέναντι μικρασιατικά παράλια.

Πρόκεται για μία μικρή ήσυχη παραλία με βότσαλο με ρηχά νερά και προστατευόμενη από ανέμους.

Θεωρείται ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν ήρεμες, οικογενειακές και γαλήνιες διακοπές.

Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η Ψιλή Άμμος όπως μαρτυρά και το όνομά της είναι μία μικρή, απάνεμη και αμμώδης ακτή με ρηχά καθαρά νερά.

Ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς και για παιχνίδια στην παραλία όπως ρακέτες και μπάλα.

Το Ποσειδώνιο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα.

Είναι μιά ήρεμη βοτσαλωτή παραλία με υπέροχη θέα στα μικρασιατικά παράλια με πεντακάθαρα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά.

Ιδανική επιλογή επίσης για οικογενειακές διακοπές.

Κοκκάρι

Το Κοκκάρι βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Σάμου και είναι ένας από τους πιό όμορφους παραθαλάσσιους οικσιμούς, με εξαιρετικά ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, καθώς δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Στο Κοκκάρι λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, κλαμπ και μπαρ.

Εκτός από την ομώνυμη πλαζ του οικισμού, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στη βοτσαλωτή παραλία του κόλπου της Τσαμαδού και στα Λεμονάκια.

Τα Λεμονάκια είναι μία υπέροχη οργανωμένη παραλία με βότσαλο και βαθιά καθαρά νερά που όμως όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι σηκώνεται υψηλό κύμα.

Η φημισμένη ακτή Τσαμαδού που βρίσκεται μετά τα Λεμονάκια θεωρείται δικαίως μία από τις πιο όμορφες στη Σάμο. Χαρακτηρίζεται από βότσαλο και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν κάπως απότομα.

Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ κατά μήκος της θα βρείτε ταβέρνες και beach bar.

Στη συνέχεια μετά την Τσαμαδού θα συναντήσετε τον γραφικό οικισμό Αυλάκια με την ομώνυμη οργανωμένη παραλία.

Έχει βαθιά πεντακάθαρα νερά ενώ είναι εκτεθειμένη στου βορείους ανέμους.

Η μικρή και ήρεμη παραλία Κλήμα βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα.

Έχει βότσαλο και ρηχά ολοκάθαρα νερά ενώ προστετεύεται από τους ανέμους.

Πυθαγόρειο – Ποτοκάκι

Κοντά στο Πυθαγόρειο θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις μαγευτικές παραλίες του Πυθαγόρειου, στην Αλυκή, στην Ψιλή Άμμο, στο Ποτοκάκι και στο Ηραίον.

Το Ποτοκάκι είναι μιά μαγευτική, πεντακάθαρη ακτή για όλα τα γούστα καθώς κάποια σημεία της έχουν βότσαλο και κάποια άλλα άμμο.

Απέχει 2 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο, έχει άρτια οργάνωση και λειτουργεί beach bar και καντίνα.

Το Ηραίον είναι μία ακόμη πανέμορφη οργανωμένη παραλία της περιοχής με βότσαλο και άμμο.

Στον οικισμό λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφετέριες.

Η τουριστική υποδομή στο Πυθαγόρειο είναι άριστη.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων ανατολικά από το Πυθαγόρειο θα βρείτε τη μικρή και στενή παραλία Γλυκόριζα, με βότσαλο και άμμο.

Έχει ρηχά πεντακάθαρα νερά ιδανικά για οικογένειες με παιδιά.

Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ κατά μήκος της ακτής υπάρχουν δέντρα που χαρίζουν τη σκιά τους.

Λειτουργούν τουριστικά καταλύματα κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία όπου θα απολαύσετε τις μοναδικές σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας.

Άγιος Κωνσταντίνος

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, βρίσκεται ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος, μιά ειδυλλιακή περιοχή όχι μόνο με ωραία παραλία αλλά και με πολλές φυσικές ομορφιές, καθώς είναι πνιγμένη στο πράσινο.

Λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.

Πριν φθάσετε στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου θα συναντήσετε τη μικρή και μη οργανωμένη παραλία Κάμπος με χοντρό βότσαλο και βαθιά καθαρά νερά.

Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ηρεμίας και της απομόνωσης είναι επίσης η ερημική παραλία Τσόπελα που βρίσκεται σε απόσταση 29 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και 18 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο.

Δεν έχει οργάνωση και αν αποφασίσετε να πάτε για μπάνιο εκεί, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα όπως νερό και φαγητό διότι η περιοχή δεν διαθέτει καντίνα και καταλύματα.

Το Καρλόβασι θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα του νησιού.

Διαθέτει άψογη τουριστική υποδομή, εστιατόρια, καφέ και πολλές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση.

Υπάρχουν επίσης δεκάδες καταστήματα με είδη δώρων, σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα.

Η παραλία του Καρλόβασου είναι εκπληκτική με ψιλή άμμο και βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι.

Μαγευτική είναι η βοτσαλωτή παραλία Ποτάμι με πεντακάθαρα νερά, που περιστοιχίζεται από πεύκα και απέχει 2 χιλιόμετρα από την πόλη.

Όταν όμως πνέουν βόρειοι άνεμοι δημιουργείται υψηλός κυματισμός.

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές.

Εξίσου όμορφη είναι η μη οργανωμένη και απομονωμένη ακτή Σεϊτάνι με τα πανύψηλα βράχια που της προσδίδουν μιά εξωτική όψη.

Όρμος Μαραθόκαμπου

Ο Όρμος Μαραθοκάμπου θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του Μαραθόκαμπου.

Θα βρείτε πολλά τουριστικά καταλύματα κάθε κατηγορίας, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαράκια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Πανέμορφη είναι η ομώνυμη και οργανωμένη παραλία του χωριού καθώς και αυτές της Λιμνιώνας, της Βελανιδιάς και η Ψιλή Άμμος όπου υπάρχει και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Η τελευταία θεωρείται μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού με μήκος 400 μέτρων, ρηχά ασφαλή νερά ιδανική λύση για οικογένειες με παιδιά.

Ο Λιμνιώνας είναι μία μικρή εκπληκτική και οργανωμένη παραλία μήκους 400 μέτρων περίπου με άμμο, ψιλό βότσαλο και βαθιά κρυστάλλινα μερά.

Ο Κάμπος Μαραθόκαμπου εκτείνεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Πρόκεται για μία τεράστια παραλία με άμμο και βοτσαλάκι, μήκους 3000 μέτρων περίπου γνωστή και ως Βοτσαλάκια.

Διακρίνεται για τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, την άρτια οργάνωση και τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Η περιοχή είναι πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά και λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ.

Μπάλος – Καλάμι

Μέσα στον όρμο του Μαραθόκαμπου, μετά το χωριό Κουμέϊκα και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα βρίσκεται η μικρή πανέμορφη παραλία Μπάλος με χοντρό βότσαλο.

Δεν είναι οργανωμένη και έχει πεντακάθαρα βαθιά νερά.

Το Καλάμι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, ιδανικός τόπος για τους λάτρεις της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο όρμος της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο εκκλησάκι, που προσφέρεται για μπάνιο. Η ακτή έχει μικρά δεντράκια που χαρίζουν σκιά, πεντακάθαρα βαθιά νερά και χοντρό βότσαλο.
Η περιοχή ενδείκνυται για ψαροντούφεκο ενώ θα βρείτε και ψαροταβέρνα.

Ολόκληρο το νησί διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή, παρέχει πολλές επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και σπορ.

Έχει επίσης ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο και τοπική συγκοινωνία.

Λειτουργούν πολλά τουριστικά γραφεία και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Γειτονικά Νησιά

Κοντά στη Σάμο βρίσκονται αρκετές νησίδες και βραχονησίδες.

Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι το Πρασονήσι, το Δασκαλιό και η Αγία Παρασκευή.

Νοτιοδυτικά βρίσκεται η Σαμιοπούλα, που πιθανολογείται ότι είναι η αρχαία Τραγία.

Έχει ένα μικρό οικισμό με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία ταβέρνα όπου θα γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι και νοστιμιές από την τοπική κουζίνα.

Μπορείτε να το επισκεφθείτε με εκδρομικά καΐκια που κάνουν το γύρω του νησιού και ξεκινούν από το Πυθαγόρειο, το Μαραθόκαμπο και το χωριό Λιμνονάκι.

Έχει πολύ όμορφες ήσυχες παραλίες όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα νερά.

Τοπικές Εκδηλώσεις

Στο νησί, οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και γίνονται πανηγύρια σε εκκλησίες με τη συνοδεία μουσικής, χορών και φαγητού.

Στο Πυθαγόρειο, τον Ιούνιο αξίζει να παρακολουθήσετε τη Γιορτή των Ψαράδων.

Στο γλέντι συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα με ορχήστρα, χορό, με τη συνοδεία σαμιώτικου κρασιού και λαχταριστά πιάτα ψαρικών.

Σάμος Τοπικά Προϊόντα

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστά τα κρασιά που παράγει η Σάμος.

Μην παραλείψετε λοιπόν να τα γευτείτε, ιδιαίτερα το γλυκό Μοσχάτο.

Το νησί παράγει επίσης εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο, μέλι, ούζο και σούμα το παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται στα χωριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Σάμο είχε ανθήσει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σάμος Τοπική Κουζίνα

Η Σαμιώτικη κουζίνα έχει δεχθεί επιρροές από τη Μικρασιατική και διακρίνεται για τη νοστιμιά των εδεσμάτων της που φτιάχνονται από ντόπια υλικά και πολλά μυρωδικά.

Αν βρεθείτε κατά την περίοδο του Πάσχα στη Σάμο μην παραλείψετε να γευτείτε το παραδοσιακό πασχαλινό κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο.

Άλλα πεντανόστιμα πιάτα της Σαμιώτικης κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε είναι οι ρεβιθοκεφτέδες, οι κολοκυθοανθοί τηγανητοί ή γεμιστοί με ρύζι, τα μπουρέκια και τα γιαπράκια (ντολμαδάκια).

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Σάμου

Γεωγραφία

Η Σάμος βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα του Αιγαίου, πολύ κοντά στις Μικρασιατικές ακτές της Τουρκίας.

Χωρίζεται από αυτή με το στενό της Σάμου σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων.

Η Σάμος έχει έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 159 χιλιόμετρα.

Είναι ένα καταπράσινο νησί, κατάφυτο από ελιές, πεύκα και αμπέλια που δίνουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί.

Στο εύφορο έδαφός της, δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Κέρκη, το ψηλότερο βουνό στα νησιά του Αιγαίου, με ύψος 1.440 μέτρα.

Υπάρχουν όμως και άλλα χαμηλότερα.

Η μορφολογία του Σαμιώτικου εδάφους έχει μεγάλη ποικιλία, με εναλλαγή μικρών πεδιάδων και ημιορεινών εκτάσεων.

Κοντά στη Σάμο βρίσκονται αρκετές νησίδες και βραχονησίδες.

Οι μεγαλύτερες από αυτές είναι το Πρασονήσι, το Δασκαλιό και η Αγία Παρασκευή.

Νοτιοδυτικά βρίσκεται η Σαμιοπούλα, που πιθανολεγείται ότι είναι η αρχαία Τραγία.

Σάμος Ιστορία

Η Σάμος πρωτοκατοικήθηκε από Κάρες, Πελασγούς και Λέλεγες.

Ηταν γνωστή με τις ονομασίες Παρθενία, Δόρυσσα, Ανθεμίς και Φυλλάς.

Ανέδειξε σημαντικούς επιστήμονες και φιλοσόφους όπως ο μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας, οι θεωρίες του οποίου επηρέασαν καθοριστικά την παγκόσμια μαθηματική σκέψη, ο αστρονόμος Αρίσταρχος μαθητής του Ευκλείδη, ο αρχιτέκτονας Μανδροκλής, ο φιλόσοφος Μέλισσος και άλλοι.

Το νησί γνώρισε σημαντική ακμή κυρίως στη ναυτιλία και στο εμπόριο, επί ηγεσίας του τύραννου Πολυκράτη (540 π.Χ.).

Σαμιακά πλοία ταξίδευαν σε Ανατολή και Δύση και έφερναν στο νησί πλούτο και γνώσεις.

Τα πολεμικά της πλοία, οι σάμαινες, κυριάρχησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σ’ άλλες θάλασσες.

Μαζί με τον εμπορικό στόλο έφερναν στη Σάμο άφθονα πλούτη και αγαθά.

Την οικονομική της ακμή ακολούθησε η αντίστοιχη πνευματική.

Οι πιο μεγάλες μορφές στο χώρο του πνεύματος και της τέχνης αναδείχτηκαν αυτόν τον αιώνα.

Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας, οι αρχιτέκτονες του Ηραίου και πρωτοπόροι της γλυπτικής Ροίκος και Θεόδωρος είναι οι πιο ονομαστοί.

Στους Περσικούς πολέμους η Σάμος κατακτήθηκε από τους Πέρσες και στη συνέχεια έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, όμως το 441 π.Χ. αποστάτησε.

Ο Περικλής έστειλε ισχυρές δυνάμεις και κατέλαβε το νησί μετά από μακροχρόνια πολιορκία.

Το 129 π.Χ. έγινε ρωμαϊκή επαρχία, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε τμήμα της επαρχίας Κυκλάδων.

Το 1204 κατακτήθηκε από τους Φράγκους και το 1453 μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους ερημώθηκε, καθώς οι Έλληνες κάτοικοί της ζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική Χίο.

Οι Σαμιώτες συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα της επανάστασης του 1821.
Στις 11 Νοεμβρίου 1912, ενώθηκε με την ελεύθερη Ελλάδα.

Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Σάμος κατακτήθηκε από τους Ιταλούς. Το Μάιο του 1941 κατέλαβαν το νησί χωρίς αντίσταση.

Ακολούθησε ο φριχτός χειμώνας πείνας και ανέχειας, όχι μόνο για τη Σάμο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Πολύ σύντομα όμως οι Σαμιώτες ανέπτυξαν έντονη αντιστασιακή δράση κατά των κατακτητών.

Τον Σεπτέμβριο του 1943 η Σάμος υπήρξε το πρώτο ελληνικό έδαφος που απελευθερώθηκε.

Στις 17 Νοεμβρίου 1943 όμως, η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε την πρωτεύουσα και άλλες παραλιακές πόλεις του νησιού που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Ακολούθησε η απελευθέρωση το 1944.

Σάμος Πληροφορίες

Στη Σάμο μπορείτε να φθάσετε με πλοίο ή αεροπλάνο

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ : Με πλοίο από τον Πειραιά μπορείτε να φθάσετε και στα δύο λιμάκια της Σάμου το Βαθύ και το Καρλόβασι.

Το ταξίδι διαρκεί 8 – 10 ώρες.

Το νησί συνδέεται επίσης με ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ικαρία και Φούρνους.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ : Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με Αθήνα και με Θεσσαλονίκη.

Για τις μετακινήσεις σας στο εσωτερικό του νησιού μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με λεωφορεία ΚΤΕΛ ή και ταξί.

Εναλλακτικά στη Σάμο λειτουργούν γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Λιμεναρχείο Βαθέως Σάμου Τηλ. 22730 27318
Λιμεναρχείο Καρλοβασίου Σάμου Τηλ. 22730 30888
Λιμεναρχείο Πυθαγορείου Σάμου Τηλ. 22730 61225

Blue Star Ferries Τηλ. 210 8919800
Κρατικός Αερολιμένας Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» Τηλ. 22730 87800
Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Τηλ. 210 3530000
Λεωφορεία ΚΤΕΛ Σάμου – Τηλ. 22730 27270, 27262

Ταξί Σάμου Τηλ. 22730 28404
Ταξί Καρλόβασου Τηλ. 22730 30777
Ταξί Μαραθόκαμπου Τηλ. 22730 31000
Ταξί Πυθαγορείου Τηλ. 22730 61450
Ταξί Κοκκαρίου Τηλ. 22730 92585

Γενικό Νοσοκομείο Σάμου “ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ” Τηλ. 22730 83100
Πρώτες Βοήθειες Σάμου Τηλ. 22730 22222
Κέντρο Υγείας Καρλόβασου Τηλ. 2273032222

Αστυνομικό Τμήμα Σάμου Τηλ. 22730 22100
Αστυνομικό Τμήμα Καρλόβασου Τηλ. 22730 32444
Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορείου Τηλ. 22730 61100

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου Τηλ. 22730 27649
Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου Τηλ. 22730 62813
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου – Μυτιληνιοί – Τηλ. 22730 52055
Λαογραφικό Μουσείο Καρλόβασου Σάμου Τηλ. 22730 32265, 78198
Λαογραφικό Μουσείο Ιδρύματος Δημητρίου Τηλ. 22730 62286, 22730 88383

Για περισσότερες πληροφορίες για την Σάμο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Σάμου

Βρίσκεστε στην Σάμο επισκεφθείτε και την σελίδα της Ικαρίας