counter stats

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Σήμερα που οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις έχουν χάσει την ομορφιά και την ταυτότητά τους, το Ρέθυμνο αποτελεί εξαίρεση και εξακολουθεί να μαγεύει τον επισκέπτη με το ξεχωριστό χρώμα του.

Είναι η μοναδική πόλη της Κρήτης που διατηρεί αμετάβλητο το μεσαιωνικό χαρακτήρα της.

Ρέθυμνο
Φωτογραφία από Ralf Kronenberger from Pixabay

Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κρήτης.

Φωτογραφία από Ralf Kronenberger from Pixabay

Ανατολικά συνορεύει με το Ηράκλειο και απέχει από αυτό 80 χιλιόμετρα, δυτικά με τα Χανιά και απέχει 60 χιλιόμετρα.

Το Ρέθυμνο είναι ένας ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός και το καλοκαίρι συγκεντρώνει πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η παραλία του Ρεθύμνου εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων.

Ξεκινάει μέσα από την πόλη και καταλήγει στη Σκαλέτα, όπου υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Σε όλο της το μήκος η απέραντη αυτή παραλία, έχει ψιλή άμμο και ρηχά νερά πράγμα που την καθιστά ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Θεωρείται η πλέον πολυσύχναστη, έχει άρτια οργάνωση και εκδείκνυται για όλα τα θαλάσσια σπορ.

Εξίσου όμορφη και κοσμική είναι η παραλία της Επισκοπής στα δυτικά.

Μέσα στην πόλη και κυρίως στην παραλιακή οδό υπάρχουν δεκάδες καφετέριες, ρακάδικα, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια όπου θα γευθείτε πιάτα από τη διάσημη Κρητική κουζίνα και όχι μόνο.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Το Ρέθυμνο φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του.

Θα βρείτε κέντρα διασκέδασης με παραδοσιακή Κρητική μουσική και χορούς, αλλά και πολλά μπαρ και κλαμπ με ξένη και Ελληνική μουσική.

Η τουριστική υποδομή τόσο στην πόλη όσο και στις γύρω περιοχές αυτής είναι άριστη.

Οι επιλογές είναι πολλές ανάμεσα σε τουριστικά καταλύματα για κάθε γούστο και βαλάντιο.

Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και στούντιο, πανσιόν, παραδοσιακοί ξενώνες υπάρχουν σε αφθονία.

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα.

Αξίζει να περιηγηθείτε σε αυτή, να θαυμάσετε βυζαντινές και βενετσιάνικες εκκλησίες δίπλα σε μιναρέδες, βενετσιάνικα αρχοντικά, τοξωτά περάσματα, στενά δρομάκια, παλιά σπίτια με βαριά ξύλινα πορτοπαράθυρα.

Η νέα πόλη χαρακτηρίζεται από καλή ρυμοτομία και πολύ πράσινο.

Αξιοθέατα

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα που διαθέτει η πόλη ξεχωρίζουν : το Φρούριο Φορτέτζα που χτίστηκε από τους Ενετούς, η Λότζια, η Κρήνη Ριμόντι, το τουρκικό σχολείο, το Νομαρχιακό Μέγαρο, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, τζαμιά και ενετικές κατοικίες στην παλιά πόλη, οι εκκλησίες του Αγίου Φραγκίσκου, Κυρίας των Αγγέλων και Εισοδίων της Θεοτόκου (Μητρόπολη).

Η Φορτέτζα είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Ρεθύμνου.

Υψώνεται πάνω σε βράχο, στο λόφο Παλαιόκαστρο, στη δυτική πλευρά της πόλης.

Πρόκειται για Ενετικό κτίσμα του 16ου αιώνα, που κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φιλοξενεί το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ οπότε διοργανώνονται θεατρικές και καλλιτεχνικές βραδιές μέσα στο αρχαίο φρούριο.

Στους πρόποδες της Φορτέτζας βρίσκεται σήμερα η παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τα γραφικά στενά σοκάκια και τα βενετσιάνικα κτίσματα.

Η Λότζια βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Κ. Παλαιολόγου. Είναι ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της πόλης.

Χτίστηκε μεταξύ 1538 και 1540 και ήταν τόπος συνάντησης των αρχόντων και ευγενών κατά την περίοδο της βενετοκρατίας.

Με την κατάληψη του Ρεθύμνου από τους Τούρκους, η Λότζια μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα εκεί στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Το Τούρκικο Σχολείο, βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και χτίστηκε το 1796 ως σχολείο θηλέων όπως αναφέρει η επιγραφή που υπάρχει στην πρόσοψη του κτιρίου.

Το Νομαρχιακό Μέγαρο βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο του 1869 με πολλαπλά παράθυρα και στους δύο ορόφους.

Η Κρήνη Rimondi, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πλατείας Πετυχάκη και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα βενετσιάνικα μνημεία της πόλης.

Αποτελείται από 4 ραβδωτούς κίονες που απολήγουν σε περίτεχνα κιονόκρανα τα οποία στηρίζουν το επιστήλιο, ενώ το νερό της κρήνης ρέει από τρεις κεφαλές λιονταριών.

Αξιοθέατα – Μουσεία

Στο Ρέθυμνο σώζονται αρκετά τζαμιά όπως αυτό του Βελή Πασά, που βρίσκεται στη συνοικία Μασταμπάς.

Γύρω από το τζαμί υπήρχε ένα είδος τούρκικου μοναστηριού από το οποίο διασώζονται 13 κελλιά δερβίσηδων (μουσουλμάνων μοναχών), το τζαμί Καρά Μουσά Πασά στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Ουγκώ και το τζαμί ητς Μεγάλης Πόρτας στην παλιά πόλη στη συμβολή των οδών Δημακοπούλου και Τοπάζη, που χτίστηκε κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο και τη Λαογραφική Σχολή Λυκείου Ελληνίδων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρέθυμνου περιλαμβάνει αξιόλογα ευρήματα όπως ειδώλια, κοσμήματα, σφραγιδόλιθους, λάρνακες και άλλα.

Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο αποτελείται από 6 αίθουσες και περιλαμβάνει συλλογή από υφαντά, πίνακες και διάφορα εκθέματα λαογραφικού περιεχομένου.

Στη Λαογραφική Συλλογή Λυκείου Ελληνίδων εκτίθενται συλλογές τοπικών ενδυμάτων και κοσμημάτων καθώς και κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα σκεύη και άλλα.

Η Εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων είναι μία καθολική εκκλησία στην Παλιά Πόλη χτισμένη κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Γειτονικές Περιοχές

Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου, βρίσκεται το προάστιο ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ.

Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε μεγάλο τουριστικό θέρετρο τα τελευταία χρόνια. Λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Διαθέτει άριστα οργανωμένη πεντακάθαρη παραλία.

Τα ΜΙΣΙΡΙΑ είναι ένας ακόμα παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο.

Η παραλία του προσφέρεται για μπάνιο και οι τουριστικες υποδομές της περιοχής είναι πολύ καλές.

Το ΑΔΕΛΕ είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός με μεγάλη τουριστική κίνηση, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο.

Απέραντες αμμουδιές προσφέρουν ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης και ανεμελιάς.

Διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή καθώς λειτουργούν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα όλων των κατηγοριών.

Ρέθυμνο Αρκάδι

Ένας παρακαμπτήριος δρόμος από τον Αδελιανό Κάμπο οδηγεί νότια στην ιστορική Μονή Αρκαδίου.

Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου.

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και είναι μία δίκλιτη βασιλική.

Το καθολικό είναι τοποθετημένο στο κέντρο της τετραγωνικής κάτοψης του συγκροτήματος περιμετρικά του οποίου αναπτύσσονται τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι του Μοναστηριού.

Θεωρείται το σύμβολο της εθνικής περηφάνειας του κρητικού λαού και της εκκλησίας.

Εκεί στις 7 Νοεμβρίου 1866 έγινε το γνωστό «Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου» , η ηρωική θυσία των πολιορκημένων, που προτίμησαν να βάλουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και να ανατιναχθούν μαζί με τους Τούρκους, παρά να παραδοθούν σε αυτούς.

Έτσι το Μοναστήρι μετατράπηκε σε αιώνιο σύμβολο ελευθερίας.

Μετά την καταστροφή του, το 1866 ανοικοδομήθηκε πλήρως και αναστηλώθηκε στην πρότερη μορφή του.

Η μπαρουταποθήκη είναι ακόμα μαυρισμένη ενώ οι εικόνες, οι τοιχογραφίες και το τμήμα που σώθηκε από το καμένο τέμπλο και απεικονίζει την Ανάσταση εκτίθενται στο Μουσείο της μονής.

Από τη Μονή Αρκαδίου, ένας δρόμος οδηγεί στο χωριό Ελεύθερνα, κοντά στο οποίο βρίσκονται ερείπια της αρχαίας ομώνυμης πόλης.

Τουρισμός – Παραλίες Νομού Ρεθύμνης

Σε απόσταση 25 λεπτών περίπου από το Ρέθυμνο και στην εθνική οδό προς Ηράκλειο βρίσκεται η παραλία του Γεροποτάμου κάτω από τη γέφυρα του ομώνυμου ποταμού.

Σχετικά μικρή και ήσυχη παραλία με άμμο, βότσαλο και βαθειά νερά.

Οι παραλίες της Επισκοπής και του Πετρέ βρίσκονται στην εθνική οδό προς Χανιά και απέχουν περίπου 20 λεπτά από την πόλη του Ρεθύμνου.

Είναι μεγάλες και πολύ όμορφες παραλίες με ψιλή άμμο.

Ρέθυμνο Πάνορμο

Παραθαλάσσιο χωριό του Ρεθύμνου στην επαρχία Μυλοποτάμου.

Βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του νομού και σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη

Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια.

Η πρώτη του ονομασία ήταν Καστέλλι, από το βενετσιάνικο φρούριο, τμήμα του οποίου σώζεται δίπλα στην εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο παραθεριστικό θέρετρο καθώς η ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου με τη μαγευτική και ειδυλλιακή ομώνυμη παραλία και η φιλοξενία των κατοίκων προσελκύουν τους επισκέπτες.

Λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, ενώ δεν λείπουν οι ευκαιρίες για διασκέδαση.

Υπάρχουν πολλές ταβέρνες, καφέ, μπαράκια και κέντρα με ζωντανή Κρητική μουσική.

Ρέθυμνο Μπαλί

Ψαράδικο χωριό, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων αναστολικά του Ρεθύμνου, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μεγάλο παραθαλάσσιο θέρετρο.

Οι Βενετσιάνοι το ονόμασαν Ατάλη, ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αστάλη. Σε μικρή απόσταση από το χωριό υπάρχει και η ομώνυμη μονή που αξίζει να επισκεφθείτε.

Το Μπαλί είναι χτισμένο σε μία μικρή χερσόνησο με θέα προς τον όρμο και τη θάλασσα.

Αποτελείται από τρεις μικρούς κολπίσκους με πεντακάθαρα νερά και αμμουδιές που προσφέρονται για μπάνιο.

Η παραλία συνήθως μαζεύει πολύ κόσμο και είναι άρτια οργανωμένη.

Η τουριστική υποδομή είναι άψογη καθώς λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια και πανσιόν.

Υπάρχουν δεκάδες ταβέρνες στο λιμανάκι του, όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες, καθώς και πολλά καφέ μπαρ.

Στη νότια πλευρά του νομού βρίσκονται οι παραλίες Δαμνώνι και Αμμούδι, η μιά σχεδόν δίπλα την άλλη, με ψιλό βότσαλο και παγωμένα πεντακάθαρα νερά.

Η πρώτη είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και οργανωμένη, ενώ το Αμμούδι είναι μικρή και γραφική ακτή που προσφέρεται και για γυμνισμό.

Ρέθυμνο Πλακιάς – Σούδα

Ο Πλακιάς είναι ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο., στις ακτές του Λιβυκού πελάγους.

Μοναδικό μειονέκτημα στην εκπληκτική παραλία του είναι οι ισχυροί βοριάδες που προέρχονται από το φαράγγι του Κοτσιφού.

Χτίστηκε πριν από 160 χρόνια από ψαράδες στην άκρη του ομώνυμου όρμου.

Το όνομά του πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι κάτω από το χωριό υπάρχει μιά τεράστια πλάκα.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα της Κρήτης.

Απέραντη και πολυσύχναστη οργανωμένη παραλία, ιδανική για κολύμπι και για θαλάσσια σπόρ και κυρίως για wind surfing λόγω των ανέμων.

Η παραλία της Σούδας που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτήν του Πλακιά είναι πιό ήσυχη και μαζεύει κυρίως ντόπιους και Έλληνες επισκέπτες.

Στον Πλακιά και στους γύρω οικισμούς η τουριστική υποδομή είναι άριστη, καθώς η περιοχή έχει αναπτυχθεί ραγδαία.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κάθε κατηγορίας καθώς και κάμπινγκ.

Κατά μήκος της παραλίας λειτουργούν πολλές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαράκια που το βράδυ ξεχειλίζουν από κόσμο καθώς η νυχτερινή ζωή είναι πολύ έντονη.

3 χιλιόμετρα νότια του χωριού Λευκόγεια βρίσκονται τα Σκινάρια με μαγευτική και πεντακάθαρη παραλία και η Μύρθιος 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά.

Ρέθυμνο Πρέβελη

Στα νότια παράλια του νομού Ρεθύμνου, βρίσκεται η Πρέβελη, μία από τις πιο ειδυλλιακές περιοχές της Κρήτης, όπου και οι εκβολές του Κουρταλιώτη ποταμού, ο οποίος προτού χυθεί στη θάλασσα σχηματίζει μικρή λίμνη.

Το σύνολο της περιοχής θυμίζει τροπική λίμνη με φοίνικες, ροδοδάφνες και καταρράκτες που καταλήγουν στην θάλασσα.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μονή Πρέβελη, ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, που ιδρύθηκε πιθανώς το 16ο ή 17ο αιώνα ( η ακριβής χρονολογία παραμένει άγνωστη).

Είναι χτισμένο σε μοναδικό τοπίο σε ύψωμα με μαγευτική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος.

Ο σημερινός ναός του Αγίου Ιωάννη -δίκλιτος στη μορφή του χτίστηκε το 1836, αλλά καταστράφηκε το 1866.

Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στις Κρητικές Επαναστάσεις, οπότε υπήρξε καταφύγιο και κέντρο των επαναστατών.

Γύρω στα 1900 χτίστηκε και το σημερινό ηγουμενείο της μονής που περιβάλλεται από 20 κελλιά και ξενώνα (το παλιό ηγουμενείο).

Στο μουσείο της Ιεράς Μονής φυλάσσονται ιερατικά άμφια και διάφορα εκκλησιαστικά είδη ενώ λειτουργεί και βιβλιοθήκη.

Στα μισά περίπου της διαδρομής, στη γέφυρα αριστερά, ο δρόμος οδηγεί σε μιά μαγευτική πλατιά παραλία με πεντάκαθαρα διάφανα νερά και κατάφυτη από φοίνικες.

Το τοπίο είναι πραγματικά ονειρεμένο.

Άλλοι πανέμορφοι οικισμοί ανατολικά της παραλίας Πρέβελης είναι η Αγία Φωτεινή, ο Άγιος Παύλος, η Αγία Γαλήνη και ο Κόκκινος Πύργος όλα με υπέροχες ακρογιαλιές και κρυστάλλινα νερά.

Ο Άγιος Παύλος θεωρείται από τις ομορφότερες παραλίες στα νότια του νομού.

Ιδανική για ηρεμία και ξεκούραση αφού σπανίως μαζεύει πολύ κόσμο.

Χαρακτηρίζεται από ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά.

Στην περιοχή θα βρείτε κάποια ενοικιαζόμενα δψμάτια και εστιατόριο.

Τα Ακούμια είναι μιά μαγευτική παραλία γνωστή κυρίως σε ντόπιους.

Ιδανική για ηρεμία και χαλάρωση, έχει άμμο και μικρά βότσαλα, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Πολύ κοντά στα Ακούμια και σε απόσταση περίοπυ 40 λεπτών από το Ρέθυμνο βρίσκεται η εκπληκτική ακτή Τριόπετρα.

Η ακτή οφείλει την ονομασία της στις τρεις πέτρες που βγαίνουν από τη θάλασσα μπροστά από την παραλία.

Αξίζει να θαυμάσετε από εκεί ένα μαγευτικό και ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

Ρέθυμνο Αγιά Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι, στη νότια πλευρά του νομού Ρεθύμνης σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από την πόλη.

Βρίσκεται στο μυχό κλειστού και απάνεμου όρμου στο Λιβυκό πέλαγος.

Στενά πλακόστρωτα δρομάκια ανηφορίζουν προς το χωριό. Τα παραδοσιακά σπιτάκια σκαρφαλωμένα σε απότομη πλαγιά και αντικρίζουν πανοραμικά τη θάλασσα.

Ο σημερινός οικισμός της Αγίας Γαλήνης είναι χτισμένος πάνω στην αρχαία Μινωική πόλη Σουλία, όπου υπήρχε ναός της θεάς Αρτέμιδος.

Απομεινάρια της πόλης αυτής που έχουν βρεθεί (κτίρια, τάφοι, μάρμαρα και γρανιτένιες κολόνες) στολίζουν την εκκλησία του χωριού.

Το σημερινό της όνομα η Αγία Γαλήνη το οφείλει, σύμφωνα με τις παραδόσεις, σε μια πριγκίπισσα του Βυζαντίου, η οποία στο ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους με το πλοίο της, έπεσε σε μεγάλη καταιγίδα στο πέλαγος και ζήτησε την βοήθεια της Παναγιάς, κάνοντας τάμα να χτίσει ένα ναό στο μέρος που θα έβγαιναν.

Πραγματικά το πλοίο άραξε σώο, στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα.

Έτσι η πριγκίπισσα άρχισε να οικοδομεί τον ναό, που ονόμασε ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ και με τα χρόνια έγινε ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ. Ο ναός αυτός είναι το σημερινό νεκροταφείο του χωριού.

Από ένα μικρό ψαροχώρι που ήταν παλιά, με 5 – 6 οικογένειες από τους Μέλαμπες, μέσα σε λίγα χρόνια μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο κοσμικά τουριστικά θέρετρα.

Στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην πεντακάθαρη θάλασσα, ενώ στις πιο βραχώδεις ακτές του όρμου, υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρουσες σπηλιές όπου η πρόσβαση γίνεται με καΐκι.

Εξάλλου, καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια με εκδρομικά καΐκια προς τη λίμνη Πρέβελη (Μέγας Ποταμός), τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Παύλο. Από την Αγία Γαλήνη γίνονται επίσης συχνές θαλάσσιες εκδρομές: ανατολικά για Μάταλα και δυτικά για Πρέβελη, Πλακιά, Φραγκοκάστελο και Χώρα Σφακίων.

Η τουριστική υποδομή είναι άψογα οργανωμένη.

Λειτουργούν ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κάθε κατηγορίας.

Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι καθώς και πιάτα από την παγκοσμίως γνωστή Κρητική κουζίνα, παραδοσιακά καφενεία με τσικουδιά και μεζέδες, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ.

Υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, αναμνηστικά, τουριστικά είδη, ρούχα, κοσμήματα και άλλα.

Ρέθυμνο Σπήλι

Ορεινή και παραδοσιακή κωμόπολη σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στην δυτική πλαγιά του βουνού Κέδρου είναι έδρα του δήμου Λάμπης.

Το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από τις άφθονες σπηλιές που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.

Στην πλατεία υπάρχουν πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια και μιά κρήνη με 25 λεοντοκέφαλες βρύσες.

Το Σπήλι είναι συγκοινωνιακός κόμβος καθώς διέρχεται από αυτό η κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το Ρέθυμνο με τα νότια παράλια μέσω Αγίας Γαλήνης και Τυμπακίου

Ρέθυμνο Ανώγια

Τα Ανώγεια απέχουν 52 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 36 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Βρίσκονται κοντά στις βόρειες υπώρειες του Ψηλορείτη και σχεδόν στα όρια των νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου.

Είναι μία ορεινή κωμόπολη με σημαντική τουριστική κίνηση, πλούσια παράδοση, γραφικά έθιμα, κτηνοτροφικά προϊόντα και γνήσια Κρητικά υφαντά εξαιρετικής ποιότητας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μοτίβα.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα Ανώγεια ιδρύθηκαν από κτηνοτρόφους στις αρχές του 13ου αιώνα.

Υπήρξαν κέντρο επαναστατών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πυρήνας αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου.

Τα Ανώγεια είναι κέντρο του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού χάρη στο σεβασμό και την αγάπη που έχουν οι Ανωγειανοί στην πολιτιστική κληρονομιά τους, στα ήθη και έθιμά τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα Ανώγεια κατάγονται οικογένειες με μεγάλη προσφορά στην Κρητική παράδοση.

Οι Ανωγειανοί παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους Κρητικούς, καθώς διατηρούν έντονη την παραδοσιακή μορφή ζωής στην ενδυμασία, τη διατροφή και την ιδιάζουσα διάλεκτο.

Διατηρούν αρχαίες ελληνικές λέξεις και έχουν χαρακτηριστική προφορά.

Η Κρητική λεβεντιά εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο με την τοπική ενδυμασία, το χορό και τις μπαλωθιές στους παραδοσιακούς γάμους.

Στα Ανώγεια πραγματοποιούνται από 10 – 15 Αυγούστου, οι ομώνυμες μουσικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κρητικούς χορούς και μουσική.

Ιδαίον Άντρο

Λίγο πιο έξω από τα Ανώγεια, ο δρόμος οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας, στον Ψηλορείτη και καταλήγει στο ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ μετά από 21 χιλιόμετρα διαδρομής.

Η πρόσβαση γίνεται από τα Ανώγεια.

Σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ ανατράφηκε ο Δίας.

Το σπήλαιο χωρίζεται σε 2 κυρίως θαλάμους, στους οποίους προτάσσεται ευρύχωρο πλάτωμα (πριν την είσοδο στη σπηλιά), σε βράχο του οποίου υπάρχει λαξευμένος ορθογώνιος βωμός που περιβάλλεται από βαθμιδωτή πεζούλα, σκαλιστή επίσης στο βράχο.

Μεταξύ των πολλών και σημαντικών ευρημάτων που έχουν ανακαλυφθεί υπάρχουν πολλά σιδερένια όπλα και εργαλεία, χάλκινα ειδώλια, σκεύη και κυρίως περίφημες χάλκινες αναθηματικές ασπίδες με σκηνές κυνηγιού.

Όλα αυτά μπορείτε να τα θαυμάσετε από κοντά στο Μουσείο Ηρακλείου όπου εκτίθενται.

Σε μικρή απόσταση δυτικά από τα Ανώγεια, κοντά στο χωριό Ζωνιανά σε επιβλητικό περιβάλλον, βρίσκεται το σπήλαιο Σφεντόνι με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ένα ακόμα σπήλαιο, το Μελιδόνι ή Γεροντοσπηλιά που χρησίμευε ως τόπος λατρείας κατά τη μινωική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και έγινε τόπος θυσίας 400 αμάχων κατοίκων του κοντινού χωριού κατά την Τουρκοκρατία.

Πληροφορίες

Το Ρέθυμνο δεν έχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, εξυπηρετείται όμως με πτήσεις που εκτελούνται από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων και του Ηρακλείου.

Το Ρέθυμνο διαθέτει αστική και υπεραστική συγκοινωνία με προορισμό τις γύρω περιοχές αλλά και όλα τα χωριά και παραλίες του νομού.

Τα υπεραστικά δρομολόγια των λεωφορείων συνδέουν το Ρέθυμνο με όλη την Κρήτη.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΚΕΠ Ρεθύμνου Τηλ. 2831340101-114
Ταχυδρομείο Ρεθύμνου Τηλ. 28310 22303
Τουριστική Αστυνομία Ρεθύμνου Τηλ. 28310 28156, 28310 53450
ΕΟΤ Τηλ. 28310 29148, 28310 56350
Γραφείο Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης Τηλ. 28310 21459

Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης Τηλ. 28310 55873
Λιμεναρχείο Ρεθύμνου Τηλ. 28310 20248, 22276
Ταξί ΑΜΕΑ Τηλ. 28310 56678
Ράδιο Ταξί ΑΡΚΑΔΙ Τηλ. 28310 35000
Radio Taxi Τηλ. 28310 25000

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου Τηλ. 28310 54668
Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου Τηλ. 28310 23398
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Τηλ. 28310 52530
Κέντρο Κρητικής Τέχνης Τηλ. 28310 51501
Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου Τηλ. 28310 23083
Φορτέτζα Τηλ. 28310 28101

Κέντρο Υγείας Ανωγείων Τηλ. 28340 31208
Δήμος Μυλοποτάμου Τηλ. 2834340351

Δήμος Αμαρίου Τηλ. 28333 40100

Κέντρο Υγείας Σπηλίου Τηλ. 28320 22222, 2832340011

Ιερά Μονή Αρκαδίου Τηλ. 28310 83135, 83116
Μουσείο Ιεράς Μονής Αρκαδίου 28310 83076
Μονή Πρέβελη Τηλ. 28320 41444
Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου Τηλ. 28310 22415

Βρίσκεστε στο Ρέθυμνο επισκεφθείτε και την σελίδα του Ηρακλείου

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ρέθυμνο  επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης