counter stats

Πάρος

Πάρος Περιήγηση

Η Πάρος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα.

Είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί στην καρδιά των Κυκλάδων με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς, πολλά αξιοθέατα και μεγάλες αμμώδεις παραλίες.

Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς εκτός όλων των άλλων, προσφέρει πολλές επιλογές για διαμονή και έντονη νυχτερινή διασκέδαση.

Σε ολόκληρο το νησί λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο, διαμερίσματα, πανσιόν, επιπλωμένες κατοικίες και οργανωμένο κάμπινγκ για τους λάτρεις της ελευθερίας και της φύσης.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Πάρος
Πάρος – Image by Christophe Schindler from Pixabay

Παροικία

Η Παροικία ή Πάρος είναι η κατάλευκη πρωτεύουσα, το σημαντικότερο λιμάνι και εμπορικό κέντρο του νησιού, που απλώνεται παράλληλα σχεδόν προς την παραλία

Στην είσοδο της πόλης ένας αυθεντικός κυκλαδίτικος ανεμόμυλος θα σας καλοσωρίσει.

Το έντονο χρώμα των Κυκλάδων κυριαρχεί σε κάθε γωνιά της πόλης: στα στενά σοκάκια, στα κατάλευκα ασβεστωμένα σπίτια με τα χαρακτηριστικά μπλέ παράθυρα, στα μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, είδη δώρων, λαϊκής τέχνης, ρούχα, κοσμήματα και άλλα.

Η τουριστική υποδομή είναι άριστη καθώς λειτουργούν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανσιόν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κάθε κατηγορίας.

Στο ψηλότερο σημείο της Παροικίας δεσπόζει το φράγκικο κάστρο με το τείχος.

Αρχιτεκτονικά μέλη του ναού της Δήμητρας έχουν εντοπιστεί στο οχυρό.

Ο χώρος του ναού αυτού τώρα καταλαμβάνεται από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με σημαντικές εικόνες και χριστιανικά κειμήλια.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως επικεντρώνει η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που είναι η τρίτη σε σπουδαιότητα παλαιοχριστιανική εκκλησία στον Ελλαδικό χώρο.

Έχει σχήμα τρουλέας σταυρικής τρίκλιτης βασιλικής και τη σημερινή της μορφή οφείλει σε αναστήλωση που ολοκληρώθηκε το 1962.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

Αξιόλογα ευρήματα είναι : το άγαλμα της Νίκης, της Γοργούς, της θεάς Αρτέμιδος (ύψους 3,7 μέτρων) καθώς και πολλά κτερίσματα και αγγεία.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Παροικία θα συναντήσετε την κοιλάδα με τις πεταλούδες, αξιοσημείωτο βιότοπο.

Παροικία – Κοντινές Παραλίες

Αν παραθερίζετε στην Παροικία ιδανική επιλογή για μπάνιο είναι η αμμουδερή παραλία Λιβάδια που βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι.

Πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καμπίνες και ντουζιέρες, ενώ πολύ κοντά θα βρείτε καφετέριες και ταβέρνες.

Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας εκτείνεται η αμμώδης παραλία του Κριού και στη συνέχεια οι παραλίες Μαρτσέλο, Καμίνια, Σουβλιά.

Ο Παρασπόρος απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Παροικία.

Πρόκειται για μία πλατιά και όμορφη οργανωμένη παραλία με άμμο και αλμυρίκια.

4 χιλιόμετρα νότια της Παροικίας βρίσκεται η εξωτική παραλία της Αγίας Ειρήνης.

Σε διακλάδωση του δρόμου από την Παροικία προς τη Νάουσα, βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι της Λογγοβάρδας, χτισμένο το 1638 με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ο δρόμος προς τα βορειοανατολικά καταλήγει στη Νάουσα, γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι με κάστρο του 15ου αιώνα.

Νάουσα

Είναι χτισμένη γύρω από ένα ασφαλές λιμανάκι και θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στην Πάρο.

Παρέχει άρτια τουριστική υποδομή και έχει πολλές ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και μπαράκια.

Η Βυζαντινή συλλογή της Νάουσας περιλαμβάνει εξαίρετες εικόνες.

Αξίζει να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα.

Η ακτή Πιπέρι βρίσκεται στον οικισμό της Νάουσας στην προέκταση του λιμανιού. Πανέμορφη παραλία με άμμο ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Μόλις 1,5 χιλιόμετρο ανατολικά της Νάουσας θα βρείτε την υπέροχη παραλία Ξιφαρά με αμμουδιά και βότσαλο.

Η παραλία Λάγγερη απέχει επίσης 1,5 χιλιόμετρο από τη Νάουσα και έχει άμμο και αμμόλοφους.

Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τη Νάουσα, βρίσκεται η αμμώδης και πλήρως οργανωμένη παραλία Σάντα Μαρία, που προσφέρεται για θαλάσσια σπορ.

Οι ιδιόμορφοι βράχοι στις Κολυμπήθρες, στη δυτική πλευρά του όρμου της Νάουσας, σε συνδυασμό με τη λεπτή χρυσή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά, παρουσιάζουν μιά διαφορετική εικόνα του Παριανού τοπίου.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων ανατολικά της Νάουσας, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Αμπελάς με την ονειρεμένη αμμουδιά και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Πρόκειται για ένα ήσυχο σχετικά θέρετρο ιδανικό για όσους επιθυμούν ηρεμία και χαλάρωση στις διακοπές τους.
Στην περιοχή θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ.

Στην ανατολική άκρη της Νάουσας θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία Άγιοι Ανάργυροι μιά μεγάλη αμμουδιά με ομπρέλες, ξαπλώστρες και λίγα αλμυρίκια. Πάνω στην ακτή λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η κατάλευκη Μάρπησσα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε χαμηλό λόφο, με θέα προς τη θάλασσα και το Πίσω Λιβάδι.

Πίσω Λιβάδι – Λογαράς – Χρυσή Ακτή

Το Πίσω Λιβάδι είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό οικισμό με λιμανάκι, μαγευτική παραλία με κατάξανθη αμμουδιά και πεντακάθαρη θάλασσα.

Νοτιότερα βρίσκονται οι κολπίσκοι του Λογαρά και της Χρυσής Ακτής.

Η εκτεταμένη και ολοκάθαρη παραλία του Λογαρά είναι ιδανική κολύμπι και θαλάσσια σπορ, ενώ στην περιοχή λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και μπαρ.

Η Χρυσή Ακτή είναι η μεγαλύτερη παραλία στο νησί και θεωρείται από τις πιο όμορφες.

Εκτεταμένη αμμουδιά, ένας αληθινός παράδεισος για τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ και κυρίως της ιστιοπλοΐας.

Στην περιοχή η τουριστική υποδομή είναι άψογη: λειτουργούν σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, εστιατόρια και μπαράκια.

Στην Πούντα είναι το πέρασμα για την αντικρινή Αντίπαρο και θεωρείται η πλέον δημοφιλής παραλία για τους surfers. Μεγάλη αμμουδιά με δυό τρία surf café clubs.

Στην πορεία προς τα νότια, θα συναντήσετε τον Δρυό, χωριό με πλούσια βλάστηση, καθώς και την παραλία της Αλυκής, μία από τις ωραιότερες του νησιού.

Η Αλυκή ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι που τελευταία έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Η ονομασία της οφείλεται στις αλυκές που υπάρχουν κοντά στο χωριό.

Η Αγκαιριά είναι ένας μικρός οικισμός με λίγα διάσπαρτα σπίτια κι ένα μικρό πευκοδάσος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αλυκή.

Στο εσωτερικό του νησιού θα συναντήσετε γραφικά και αξιόλογα χωριά όπως ο Πρόδρομος (ή Δραγουλάς) , οι Λεύκες και το Μαράθι.

Έχουν όλα πλούσια βλάστηση και χαρακτηρίζονται από λαϊκή αρχιτεκτονική και πολλές εκκλησίες.

Οι Λεύκες είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Πάρου και είναι χτισμένη κάτω από ένα πευκόφυτο λόφο.

Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού είναι χτισμένα αμφιθεαατρικά και δημιουργούν πολύ στενά σοκάκια ιδανικά για περπάτημα.

Στις Λεύκες αξίζει να επισκεφθείτε το Ναό της Αγίας Τριάδος κτίσμα του 1835 από Παριανό μάρμαρο. Πρόκειται για μία τρίκλτη βασιλική με δύο μεγάλα καμπαναριά.

Πολλά ακόμη θρησκευτικά μνημεία υπάρχουν στην περιοχή όπως ο Ναός της Παναγίας της Υπαπαντής, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής.

Κοντά στο Μαράθι βρίσκεται το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, όπου εξορυσσόταν το γνωστό Παριανό μάρμαρο.

Πανηγύρια – Εκδηλώσεις

Στα Αποκριάτικα γλέντια, τους γάμους και τα πανηγύρια, οι ντόπιοι χορεύουν ακόμα και σήμερα τον μοναδικό τοπικό χορό «Αγέρανο», που έχει τις ρίζες του στη Μινωική Κρήτη και συνδέεται άμεσα με το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου.

Το μεγαλύτερο σε λαμπρότητα πανηγύρι στην Πάρο είναι αυτό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στις 15 Αυγούστου στην Παροικιά.

Επίσης την 1η Κυριακή του Ιουλίου πραγματοποιείται στη Νάουσα η γιορτή των ψαράδων, ενώ στις 9 Ιουλίου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Αναλήψεως στο Πίσω Λιβάδι.

Ένα ακόμα μεγάλο πανηγύρι είναι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που γίνεται στη Μάρπησσα στις 6 Αυγούστου

Πάρος Τοπική Κουζίνα

Κατά την επίσκεψή σας στην Πάρο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ντόπιο κρασί, ρεβίθια στο φούρνο και σαλιγκάρια μαγειρευτά.

Πεντανόστιμη είναι επίσης η σπεσιαλιτέ της Νάουσας : γούνα (κολιός καθαρισμένος, ξεραμένος στον ήλιο και ψητός στα κάρβουνα), κακαβιά , ρεγγοσαλάτα και φυσικά φρέσκα θαλασσινά (κυρίως χταπόδι στα κάρβουνα).

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Πάρου

Γεωγραφία

Η Πάρος βρίσκεται περίπου στο κέντρο του Κυκλαδικού συμπλέγματος μεταξύ Νάξου και Αντιπάρου.

Έχει έκταση 194 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 118 χιλιόμετρα, ωοειδές σχήμα και έδαφος ορεινό με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (750 μέτρα).

Η βλάστησή της περιλαμβάνει αμπέλια , οπωροφόρα και ελαιώνες.

Πολύ γνωστά ήταν από την αρχαιότητα τα κατάλευκα μάρμαρά της.

Πάρος Ιστορία

Η Πάρος είναι από τα πιο τουριστικά νησιά του Αιγαίου με πλούσια ιστορία.

Στη νησίδα Σάλιαγκος, στο στενό μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε λείψανα νεολιθικού πολιτισμού που ανάγονται στο 4.300 – 3.700.

Ο πολιτισμός του Σάλιαγκου είναι πρόδορομος του Κυκλαδικού.

Κατά την πρωτοκυκλαδική εποχή (3.200 – 2.800 π.Χ.) , η Πάρος με την γειτονική της Αντίπαρο ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό.

Κατά την Μινωική εποχή το νησί κατακτήθηκε από τους Κρήτες και ήταν λιμάνι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, οπότε εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο.

Στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην Πάρο οι Αρκάδες με αρχηγό τον Πάρο, από τον οποίο προήλθε το σημερινό όνομα του νησιού.

Ήδη από την εποχή εκείνη ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη, αναπτύχθηκε η γεωργία και το εμπόριο μαρμάρου άρχισε να ακμάζει.

Κατά την κλασική περίοδο άνθησε στο νησί και η γλυπτική.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας αργότερα, η Πάρος δέχτηκε πολλές πειρατικές επιδρομές, όμως παρόλα αυτά η εποχή των Φράγκων ήταν περίοδος ανάπτυξης, καθότι τα φράγκικα καράβια μετέφεραν τα Παριανά μάρμαρα στις κυριότερες πόλεις της Ιταλίας.

Την εποχή της Επανάστασης του 1821, η Πάρος συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Πάρος Πληροφορίες

Στην Πάρο θα φθάσετε με αεροπλάνο από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος¨στηνΑθήνα.

Ο κρατικός αερολιμένας του νησιού απέχει 9 χιλιόμετρα από την πόλη.

Η Πάρος συνδέεται ακτοπλοϊκά (με συμβατικό ή ταχύπλοο) με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.
Απόσταση από Πειραιά 91 ναυτικά μίλια, από Ραφήνα 82 ν.μ.

Το νησί συνδέεται επίσης με Αντίπαρο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Σίφνο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα η Αντίπαρος συνδέεται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με το λιμάνι της Πούντας στην Πάρο και το ταξίδι διαρκεί μόλις 10΄λεπτά.

Το καλοκαίρι η Αντίπαρος συνδέεται και με το κεντρικό λιμάνι στης Παροικίας και η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η Πάρος διαθέτει ένα άριστο οδικό δίκτυο.

Για τις μετακινήσεις σας στο νησί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορεία ΚΤΕΛ ή ταξί.

Τα λεωφορεία ΚΤΕΛ εκτελούν τακτικά δρομολόγια κατά τη διάρκεια όλου το χρόνου από τις δυό μεγάλες πόλεις Παροικιά και Νάουσα προς τα περισσότερα χωριά και οικισμούς.

Λειτουργούν επίσης πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Λιμεναρχείο Πάρου Τηλ. 22840 21240
Λιμεναρχείο Πειραιά Τηλ. 210 4226000, 210 4593150
Λιμεναρχείο Ραφήνας Τηλ. 22940 22300

Blue Star Ferries Τηλ. 210 8919800
Hellenic Seaways Ραφήνα Τηλ. 22940 26239 | Πειραιάς Τηλ. 210 4199000 | Πάρος Τηλ. 22840 22092

Αεροδρόμιο Πάρου Τηλ. 22840 92030, 22840 90900
Olympic Air Πάρος Τηλ. 22840 91257
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Τηλ. 210 3530000

ΚΤΕΛ Πάρου – Παροικία – Τηλ. 22840 21395
ΚΤΕΛ Νάουσας Τηλ. 22840 52865
Σταθμός Ταξί Παροικίας Τηλ. 22840 21500

Σταθμός Ταξί Νάουσας Τηλ. 22840 53490
Σταθμός Ταξί Μάρπησσας Τηλ. 22840 41209

Τουριστική Αστυνομία Τηλ. 22840 21673
Αστυνομικό Τμήμα – Παροικία – Τηλ. 22840 23333
Αστυνομικό Τμήμα – Νάουσα – Τηλ. 22840 51202

Δήμος Πάρου Τηλ. 22843 60100
Δημοτική Κοινότητα Νάουσας Τηλ. 22840 51220
ΚΕΠ Πάρου Τηλ. 22840 24912
ΟΤΕ Πάρου Τηλ. 22840 22799

Πρωτες Βοήθειες – Ασθενοφόρο Τηλ. 22840 22500
Κέντρο Υγείας Πάρου Τηλ. 22843 60000
Αγροτικό Ιατρείο Μάρπησσας Τηλ. 22840 41205
Αγροτικό Ιατρείο Αγκαιριάς Τηλ. 22840 91277
Αγροτικό Ιατρείο Νάουσας Τηλ. 22840 51216

Βρίσκεστε στην Πάρο επισκεφθείτε και την σελίδα της Νάξου

Για περισσότερες πληροφορίες για την Πάρο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου