Κύθηρα Περιήγηση
Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο το νησί της Κυθέρειας Αφροδίτης με τις τόσες εναλλαγές στα τοπία του, τις σπάνιες φυσικές ομορφιές, την πλούσια βλάστηση, τα σπήλαια και τα φαράγγια, τις βραχώδεις και απότομες περιοχές που καταλήγουν σε δαντελωτές ή και σε απόκρημνες ακτές με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά.
Όλα τα στοιχεία της φύσης αρμονικά συνδυασμένα μεταξύ τους συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.
Το νησί δεν είχε προβληθεί τόσο πολύ σε τουριστικό επίπεδο όσο άλλα νησιά, όμως τα τελευταία χρόνια, αποκτά ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που το επιλέγουν για τις διακοπές τους.
Κύθηρα (Χώρα)
Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα ΚΥΘΗΡΑ ή ΧΩΡΑ.
Βρίσκεται κτισμένη γύρω από το Μεσαιωνικό Κάστρο, κτίσμα του 1503, πάνω σ’ ένα βραχώδες ύψωμα.
Τη γραφική εικόνα της Χώρας συνθέτουν τα στενά σοκάκια και τα κάτασπρα σπιτάκια, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, ενώ ανεβαίνοτας προς το Κάστρο, συναντάει κανείς παλιά αρχοντικά, ενετικά κτίρια που είχαν κτιστεί επί αγγλοκρατίας και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.
Στην πλατεία της Χώρας βρίσκεται το δημαρχείο και οι τράπεζες, ενώ στα σοκάκια θα βρείτε μικρά γραφικά μαγαζάκια κάθε είδους.
Στο Ενετικό Κάστρο, στεγάζεται και το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων που διατηρεί σημαντικά έγγραφα του 16ου αιώνα.
Αξίζει να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων στην είσοδο της Χώρας (Τηλ. 27360 31739) όπου φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα, όπως : δείγματα προϊστορικών αγγείων μινωικής και μυκηναϊκής περιόδου, κεραμικά, μαρμάρινα γλυπτά, επιγραφές και άλλα.
2,5 χιλιόμετρα νότια, βρίσκεται το επίνειό της Χώρας, το ΚΑΨΑΛΙ με το όμορφο λιμανακι που χωρίζει τη μικρή χερσόνησο στα δύο.
Παρουσιάζει μεγάλη κίνηση και η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή : ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια παρέχουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες, ενώ υπάρχει και κάμπινγκ για τους λάτρεις της φύσης.
Στο Καψάλι θα βρείτε επίσης πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφε και πολλά μπαράκια καθώς η νυχτερινή ζωή χαρακτηρίζεται από έντονους ρυθμούς.
Σε μικρή απόσταση, στο λόφο Γκρεμνό, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου μόνασε ο Άγιος και άρχισε τη συγγραφή της Αποκάλυψης, πριν πάει στην Πάτμο.
4 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός ΛΙΒΑΔΙ με αρκετά αρχοντικά από την εποχή της αγγλοκρατίας. Υπάρχει επίσης η αξιόλογη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.
Ο οικισμός θεωρείται κομβικό σημείο, καθώς περιβάλλεται από άλλους μικρότερους οικισμούς και βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο.
Υπάρχουν πολλά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio
Κάλαμος – Αβλέμονας
Λίγο μετά το Λιβάδι, συναντάμε τον οικισμό ΚΑΛΑΜΟΣ που εξελίσσεται σε τουριστικό κέντρο, καθώς έχει το προτέρημα να βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις παραλίες.
Λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που παρέχουν στους παραθεριστές όλες τις ανέσεις.
Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται η πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι με 13 τόξα, έργο των Άγγλων, το μοναστήρι της Αγίας Ελέσας, το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της μονής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, συγκεντρώνεται πλήθος πιστών.
Στα βορειοανατολικά της Χώρας συναντάμε τον ΑΒΛΕΜΟΝΑ, παραθαλάσσιο χωριό – ίσως το πιο όμορφο στο νησί – με το βενετσιάνικο κάστρο Καστέλο, στην είσοδο του λιμανιού του.
Επίσης αξίζει να δείτε το κτίριο με το ηλιακό ρολόι, στον κολπίσκο πίσω από το χωριό. Στον Αβλέμονα θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ.
Παλαιόπολη – Μητάτα – Διακόφτι
Στα δυτικά, βρίσκεται η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ με υπολείμματα αρχαίων τάφων και κτιρίων.
Στην περιοχή αυτή, βρισκόταν η αρχαία πόλη Σκάνδεια, η οποία απ’ ότι λέγεται βυθίστηκε μετά από σεισμούς. Πιστεύεται ότι στα ανοιχτά της παραλίας γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη.
Τα ΜΗΤΑΤΑ είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολύ πράσινο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου.
Προσφέρει εκπληκτική θέα σε μία όμορφη ρεματιά, το φαράγγι του Τσάκωνα.
Βορειότερα, συναντάμε τον παραδοσιακό οικισμό ΔΙΑΚΟΦΤΙ με όμορφη αμμουδιά και την Αγία Μονή, κτίσμα του 1840.
Είναι αφιερωμένη στο Σωτήρα Χριστό και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, όπου και διοργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι.
Στο Διακόφτι βρίσκεται επίσης το νέο λιμάνι του νησιού που θεωρείται ένα από τα πλέον ασφαλή Ελληνικά λιμάνια καθώς προστατεύεται από τους ανέμους.
Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χώρας, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ.
Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, στενά σοκάκια με σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Πολύ γραφική είναι η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, το παραδοσαικό καφενείο και την εκκλησία.
Αξιόλογο είναι το βενετσιάνικο κάστρο του με τις εκκλησίες και, σε μικρή απόσταση από το χωριό, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Στον προθάλαμο του σπηλαίου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός με το τέμπλο με αγιογραφίες του 18ου αιώνα.
Βορειότερα, συναντάμε το μοναστήρι της Παναγίας της Ορφανής χτισμένο σε σπηλιά με όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ποταμός
Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι ο ΠΟΤΑΜΟΣ που απέχει 19 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα. Έχει παραδοσιακά σπίτια και αξιόλογες εκκλησίες.
Σε μικρή απόσταση από τον Ποταμό, βρίσκεται ο μικρός οικισμός ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΑ.
Στην περιοχή λειτουργούν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια που παρέχουν όλες τις ανέσεις, σε όσους αποζητούν μιά ήσυχη και ευχάριστη διαμονή.
9 χιλιόμετρα ανατολικά του Ποταμού, βρίσκεται η Παλαιόχωρα, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα και αφιερώθηκε στον Άγιο Δημήτριο.
Εδώ κατέφυγαν οι κάτοικοι από την πρωτεύουσα προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές.
Καταστράφηκε το 1537 από τον Μπαρμπαρόσα και από τότε δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ.
Επίνειο του Ποταμού είναι η ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυθήρων.
Παρουσιάζει αυξημένη τουριστική κίνηση, έχει ωραίες παραλίες και άριστη τουριστική υποδομή. Οι επιλογές για διαμονή είναι πολλές καθώς θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια και βίλες.
Κύθηρα – Παραλίες
Στα βόρεια του νησιού, κοντά στο χωριό Καραβάς υπάρχει η πανέμορφη και ήσυχη παραλία Πλατειά Άμμος με άμμο και βότσαλο. Είναι ιδανική για ηρεμία, καθώς σπάνια μαζεύει πολυκοσμία καθώς είναι λίγο απομακρυσμένη.
Στην περιοχή υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.
Σε μικρή απόσταση και νότια από την Πλατειά Άμμο, βρίσκεται η όμορφη παραλία Φούρνοι με θέα στο Μυρτώο πέλαγος.
Μέτρια σε μέγεθος με ψιλό βότσαλο και άμμο
Στην Αγία Πελαγία πολύ όμορφη είναι η ομώνυμη και άρτια οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά.
Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται η παραλία Φυρή Άμμος με την χαρακτηριστική κοκκινωπή αμμουδιά και τα καθαρά νερά της, η παραλία του Λορέντζου την οποία προτιμούν οι γυμνιστές και της Λαγκάδας στην οποία καταλήγει το φαράγγι της Παλαιόχωρας.
Στο Διακόφτι η παραλία έχει κάτασπρη άμμο και απίστευτα ρηχά νερά. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Η παραλία στο Καλαδί είναι ότι πιο μαγευτικό υπάρχει στο νησί.
Ερημική και φιλόξενη συνάμα, άκρως ειδυλλιακή, με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά.
Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι αυτή της Παλαιόπολης, μήκους 1100 μέτρων. Απέραντη αμμουδιά με λίγα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά.
Ρομαντική και λίγο άγρια είναι η Κομπονάδα, στα ανατολικά του νησιού. Πολύ βαθιά με μεγάλα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Ο Άγιος Λευτέρης βρίσκεται στα δυτικά των Κυθήρων και είναι μιά ήσυχη βοτσαλωτή παραλία, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.
Στα νοτιοδυτικά, υπάρχει η ερημική παραλία Μελιδόνι, ιδανική για όσους επιθυμούν ηρεμία και χαλάρωση.
Συνδέεται με χωματόδρομο με το χωριό Δρυμώνας.
Στο νοτιότερο άκρο του νησιού είναι η μικρή αλλά πολυσύχναστη παραλία Χαλκός. Βότσαλα και άμμος σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα νερά της, συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό.
ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ : Μικρό νησί μεταξύ Κυθήρων και Κισσάμου Κρήτης, με ένα και μοναδικό οικισμό, τον Ποταμό. Έχει έκταση περίπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, το Γύθειο, τα Κύθηρα, τη Νεάπολη και την Κίσσαμο Κρήτης.
Λειτουργούν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένας κοινοτικός ξενώνας. Υπάρχει ελικοδρόμιο, περιφερειακό ιατρείο και αστυνομικός σταθμός.
Το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Αίγιλα.
Σώζονται λείψανα τειχών της αρχαίας Αίγιλας στο Παλιόκαστρο.
Τον 17ο αιώνα μετονομάστηκε σε Λιοί ή Σιγιλιό, ενώ από τον 18ο αιώνα λέγεται και Τσιριγότο.
Το νησάκι, υπήρξε μόνιμος στόχος και ορμητήριο για τους πειρατές, ενώ αναρίθμητα είναι τα ναυάγια που έγιναν κοντά στους απρόσιτους βράχους του.
Στα 1900 ανελκύστηκε από το θαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρων, ο περίφημος «Έφηβος των Αντικυθήρων», ένα χάλκινο άγαλμα που χρονολογείται στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα και φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Αξίζει να επισκεφθείτε τα γραφικά ξωκλήσια του νησιού, τους νερόμυλους και το νερόμυλο του Ανδρόνικου στον Ποταμό.
Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, στο ακρωτήριο Απολυτάρας, βρίσκεται ο ομώνυμος φάρος που κτίστηκε το 1926. Η πρόσβαση γίνεται δια θαλάσσης ή από μονοπάτι.
Πολύ όμορφες, παρθένες παραλίες στο νησί είναι ο Ξηροπόταμος στα ανατολικά του Πόταμου, τα Χάλαρα και η μοναδική Καμαρέλα μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό από βράχους και ένα μικρό κολπίσκο.
Ο ιερός ναός του Αγίου Μύρωνος, προστάτη του νησιού έχει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του ίδιου του Αγίου που αποτελεί το ιερότερο κειμήλιο στα Αντικύθηρα.
Στις 17 Αυγούστου, γίνεται στο νησί μεγάλο τοπικό πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Μύρωνος, του πολιούχου του νησιού.
Στις ταβέρνες στον Ποταμό, θα σας δοθεί η ευκαιρία να γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι και πιάτα από τη νόστιμη τοπική κουζίνα όπως αγριοκάτσικο κοκκινιστό, ντόπιο κρασί και καλιτσουνάκια με μυζήθρα ως επιδόρπιο.
Μην παραλείψετε να αγοράσετε ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Κύθηρα – Εκδηλώσεις – Πανηγύρια
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται στα Κύθηρα διάφορες πολιτισιτκές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος, όπως καλλιτεχνικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλες.
Στις 6 Αυγούστου γίνεται ο «χορός του Αβλέμονα» στο γραφικό λιμανάκι του χωριού.
Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις είναι η Γιορτή Κρασιού στα Μητάτα, η Γιορτή Βρύσης στα Βιαράδικα και άλλες.
Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάζεται το Πάσχα σε ολόκληρο το νησί.
Τοπικά Προϊόντα
Το αγνό θυμαρίσιο μέλι που παράγει το νησί θεωρείται από τα καλύτερα σε ποιότητα.
Άλλα τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητος που παράγονται στα Κύθηρα είναι το κρασί και το ελαιόλαδο.
Στα καταστήματα του νησιού μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα όπως παξιμάδια, τυρί, αρωματικά βότανα και παραδοσιακά γλυκά.
Κύθηρα Γεωγραφία
Στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, ξεκομμένα από τα υπόλοιπα Επτάνησα, στην είσοδο του Λακωνικού κόλπου και ανάμεσα στα νοτιότερα ακρωτήρια της ηπειρωτικής Ελλάδος, το Ταίναρο και το Μαλέα, βρίσκονται τα Κύθηρα (ή Τσιρίγο), το νησί της Κυθηρίας Αφροδίτης.
Είναι ορεινό νησί με ωραίες παραλίες, παραδοσιακά χωριά και τέλειο κλίμα που χαρακτηρίζεται από δροσερές αύρες καλοκαίρι.
Έχει έκταση 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 52 χιλιόμετρα περίπου.
Κύθηρα Ιστορία
Γνωστά από την αρχαιότητα για τα ιερά της Αφροδίτης, τα Κύθηρα ονομάζονταν αρχικά Πορφυρίς ή Πορφυρούσσα.
Τα Κύθηρα πρωτοκατοικήθηκαν από τους Φοίνικες.
Αρχηγός τους ήταν ο Κύθηρος στον οποίο οφείλεται και το όνομά του νησιού.
Το νησί είχε επαφή με τους Μινωίτες, όπως φανερώνουν τα πρωτομινωικά κεραμικά που ανακαλύφθηκαν στο Καστρί, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν ο αρχαιότερος μινωικός οικισμός στο Αιγαίο.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους το νησί ανήκε στη Σπάρτη.
Αργότερα, πέρασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στους Αθηναίους και στη συνέχεια στους Μακεδόνες.
Κατά την εποχή του Βυζαντίου, δεχόταν πολλές πειρατικές επιδρομές και αργότερα μετά την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1204, καταλήφθηκε από τους Βενετούς, οι οποίοι το ονόμασαν Τσιρίγο.
Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των Τούρκων.
Το 1797 οι Γάλλοι κατέλαβαν όλα τα Ιόνια νησιά και συνεπώς και τα Κύθηρα.
Το 1798 το νησί περιήλθε στην κατοχή των Ρώσων και των Τούρκων.
Το 1807 τα Ιόνια νησιά κατελήφθησαν και πάλι από τους Γάλλους, ενώ το 1809 οι Άγγλοι κυριάρχησαν στα Κύθηρα όπως και σε όλα τα Επτάνησα.
Το 1864 το νησί απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι κάτοικοι των Κυθήρων, συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 1944 , ήταν η πρώτη Ελληνική περιοχή που απελευθερώθηκε.
Κύθηρα Πληροφορίες
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ : Υπάρχει πυκνή σύνδεση από το αεροδρόμιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» προς Κύθηρα.
Το αεροδρόμιο των Κυθήρων απέχει 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα.
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ : Εκτελούνται τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Κύθηρα. Απόσταση 106 ναυτικά μίλια.
Επίσης γραμμή φέρι συνδέει τα Κύθηρα με τα Αντικύθηρα, Πελοπόννησο (Γύθειο, Νεάπολη) και Κρήτη (Καστέλι Κισσάμου).
Η Νεάπολη Λακωνίας απέχει 14 ναυτικά μίλια και το Γύθειο 38 ν.μ. από τα Κύθηρα.
Μπορείτε επίσης να φθάσετε οδικώς μέχρι τη Νεάπολη ή το Γύθειο Λακωνίας και στη συνέχεια να πάρετε το πλοίο με προορισμό τα Κύθηρα.
Το νέο λιμάνι του νησιού βρίσκεται πλέον στο Διακόφτι που θεωρείται από τα πλέον ασφαλή της χώρας.
Άλλα λιμάνια είναι αυτά της Αγίας Πελαγίας και του Καψαλίου το οποίο όμως δε χρησμοποιείται πλέον παρά μόνο ως μαρίνα για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής.
Για τις εσωτερικές μετακινήσεις σας μπορείτε να χρησιμποιήσετε τοπικά λεωφορεία που συνδέουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο με τα περισσότερα κεντρικά χωριά του νησιού.
Εναλλακτικά θα βρείτε γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων– Τηλ. 27360 33297, 33292
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Τηλ. 210 3530000
Λιμεναρχείο Πειραιά Τηλ. 210 4172657
Λιμεναρχείο Διακοφτίου Κυθήρων Τηλ. 27360 34222
Λιμεναρχείο Αγίας Πελαγίας Κυθήρων Τηλ. 27360 33280
Λιμεναρχείο Καψαλίου Κυθήρων Τηλ. 27360 31222
Λιμεναρχείο Γυθείου Τηλ. 27330 22262
Λιμεναρχείο Νεάπολης Τηλ. 27340 22228
Λιμεναρχείο Κισσάμου Τηλ. 28220 22024
Δήμος Κυθήρων Τηλ. 27360 31213
Ο.Τ.Ε. Κυθήρων Τηλ. 27360 33299
Ταχυδρομείο Κυθήρων – Χώρα – Τηλ. 27360 31274
Ταχυδρομείο Κυθήρων – Ποταμός – Τηλ. 27360 33225
Αστυνομία – Χώρα – Τηλ. 27360 31206
Αστυνομία – Ποταμός – Τηλ. 27360 33222
Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων Τηλ. 27360 31739
Βυζαντινό Μουσείο Κυθήρων Τηλ. 27360 31731
Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων Τριφύλλειο Τηλ. 27360 33203, 27363 20000
Για περισσότερες πληροφορίες για τα Κύθηρα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων
Βρίσκεστε στα Κύθηρα επισκεφθείτε και την σελίδα των Αντικυθήρων