Κεφαλονιά

Περιήγηση στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι ένα από τα πιό κοσμοπολίτικα Ελληνικά νησια και αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών εδώ και πολλά χρόνια.

Μοναδικό φυσικό περιβάλλον με φοβερές εναλλαγές, ονειρικά σπήλαια, σπάνια γεωλογικά φαινόμενα, γραφικά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί, βαθυγάλαζες πεντακάθαρες θάλασσες, δεκάδες αξιοθέατα και μουσεία είναι λίγα από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα αυτού του υπέροχου νησιού.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Κεφαλονιά
Κεφαλονιά – Image by Nina Evensen from Pixabay

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι το όμορφο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ.

Χαρακτηριστική επτανησιακή πόλη, χτισμένη πάνω στη χερσόνησο του Φαναριού, μέσα σε προφυλαγμένο κόλπο.

Κατά τη διάρκεια των σεισμών που έπληξαν το νησί το 1953, το Αργοστόλι υπέστη μεγάλες καταστροφές και σιγά– σιγά κτίστηκε από την αρχή.

Σήμερα είναι μία σύγχρονη πόλη και αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Κεφαλονιάς.

Παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση, διαθέτει πολλά αξιοθέατα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και άριστη τουριστική υποδομή.

Λειτουργεί μεγάλος αριθμός απο ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κάθε κατηγορίας, ενώ πολύ έντονη είναι και η νυχτερινή ζωή.

Το Λιθόστρωτο είναι ένας πεζόδρομος που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και παρουσιάζει μεγάλη κίνηση, καθώς εδώ βρίσκονται όλα τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα μπαράκια.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη γέφυρα του Δράπανου που έχτισαν οι Άγγλοι το 1813, που ενώνει το λιμάνι με την απέναντι ακτή του νησιού, τη λιμνοθάλασσα Κούταβος, όπου βρίσκονται και τα λείψανα της αρχαίας πόλης Κράνης.

Μουσεία

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουισάσουν επίσης :

Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Τηλ. 26710 28300)

Φιλοξενεί πλούσια ευρήματα από τα προϊστορικά, ρωμαϊκά χρόνια και κυρίως από τη μυκηναϊκή περίοδο, αλλά και αρχαία χρυσά νομίσματα, σπαθιά, επιγραφές και άλλα

Το ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Τηλ. 26710 28835).

Διαθέτει πλούσια συλλογή από ιστορικά έγγραφα, προσωπογραφίες, συλλογές αντικειμένων ιστορικών προσώπων, πορσελάνες, κεντήματα, οικιακά και αγροτικά σκεύη, νομίσματα, χάρτες, λιθογραφίες, υδατογραφίες και άλλα.

Στα Δαυγάτα βρίσκεται το ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Στο μουσείο αυτό δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά στο μοναδικό θαλάσσιο και χερσαίο πλούτο του νησιού.

Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης, βρίσκονται οι περίφημες ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ, τόπος σπάνιου γεωλογικού φαινομένου, κατά το οποίο τα νερά της θάλασσας μπαίνουν σε ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζονται για να εμφανιστούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά, έξω από το χωριό Καραβόμυλος της Σάμης.

Το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο στα παλαιότερα χρόνια, θεωρείται ότι ήταν πολύ πιο έντονο.
Σήμερα η ροή των νερών εξακολουθεί αλλά είναι μικρότερης έντασης.

3 χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου, βρίσκεται το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, όπου ασκήτεψε ο προστάτης του νησιού επί 6 χρόνια.

Κατόπιν πήγε στην Κοιλάδα των Ομαλών, στους πρόποδες του επιβλητικού δασωμένου Αίνου, όπου ίδρυσε το ομώνυμο μοναστήρι.

Σήμερα στο μοναστήρι αυτό, φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά του, που προσκυνούν οι πιστοί στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου.

Η χερσόνησος της ΛΑΣΣΗΣ βρίσκεται βορειοδυτικά του Αργοστολίου και είναι μια από τις δημοφιλέστερες και πιο κοσμικές περιοχές του νησιού.

Λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τις νοστιμιές της Κεφαλονίτικης κουζίνας και όχι μόνο.

Στη Λάσση, αξίζει να επισκεφθείτε το Φάρο των Αγίων Θεοδώρων του 1829, που όμοιός του δεν υπάρχει στο νησί λόγω της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής του.

Καραβάδος – Ληξούρι

Το χωριό ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ απέχει 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.

Βρίσκεται σε μιά πανέμορφη τοποθεσία και αποτελεί ιδανική πρόταση για ήσυχη διαμονή.

Το ΛΗΞΟΥΡΙ είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Κεφαλλονιάς, που ξανακτίστηκε από την αρχή μετά τους σεισμούς που έπληξαν το νησί το 1953. Είναι η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, του οποίου το άγαλμα βρίσκεται στην παραλία της πόλης.

Στο Ληξούρι επίσης ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική ορχήστρα του νησιού, η οποία είναι μια από τις παλαιότερες της Ελλάδας, μετά από αυτή της Κέρκυρας.

Βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου και συνδέεται με αυτό με φέρυ μπόουτ (απόσταση 3 ναυτικά μίλια).

Το Ληξούρι έχει φαρδείς δρόμους και πλατείες στολιμένες με ανδριάντες, ενώ η τουριστική υποδομή είναι άριστη : πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα κάθε κατηγορίας παρέχουν άνετη διαμονή.

Για φαγητό υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες κάθε είδους, ενώ και η νυχτερινή ζωή είναι πολύ έντονη : πολλά μπαράκια, clubs και κέντρα με ζωντανή μουσική υπόσχονται βραδιές γεμάτες κέφι.

Αξίζει να επισκεφθείτε την ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Τυπάλδων – Ιακωβάτων.

Αποτελείται από 14 αίθουσες και φιλοξενούνται 30.000 τόμοι βιβλίων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει πλούσια συλλογή από χειρόγραφα των αδελφών Ιακωβάτων, εκκλησιαστικά άμφια και παλαιά έπιπλα.

Στο Ληξούρι υπάρχουν επίσης και αρκετές αξιόλογες εκκλησίες, σε ορισμένες από τις οποίες έχουν μεταφερθεί τέμπλα και εικόνες από άλλες, κατεστραμμένες από τους σεισμούς του 1953, εκκλησίες της πόλης.

Σε μικρή απόσταση προς το βορρά, βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, με λείψανα της αρχαίας Πάλης.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Κεχριώνος, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα πιό βόρεια, περιέχει παλιές εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στην Κοντογενάδα, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ληξουρίου, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί τάφοι.

Στα δυτικά της πόλης βρίσκονται δύο ακόμη αξιόλογα μοναστήρια : των Ταφιών και των Κηπουριών (ή Κηπουραίων) με σπουδαίες βυζαντινές εικόνες.

Κουνόπετρα – Λουρδάτα

Στα νότια, κοντά στη θέση Ακρωτήρι βρίσκεται η ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ.

Είναι ένας βράχος μέσα στη θάλασσα, που κουνιόταν μέχρι τους σεισμούς του 1953, οπότε σταθεροποιήθηκε.

Απέναντι βρίσκεται το νησάκι ΒΑΡΔΙΑΝΟΙ.

Ωραίες παραλίες της περιοχής είναι των Λεπέδων, Ξι, Μία Λάκο και Πετανοί.

Το παραθαλάσσιο χωριό ΛΟΥΡΔΑΤΑ απέχει 16 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.

Είναι κτισμένο σε μοναδική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση και με εύφορες πεδιάδες, όπου παράγονται εσπεριδοειδή εξαιρετικής ποιότητος.

Τα τελευταία χρόνια, τα Λουρδάτα έχουν εξελιχθεί πολύ στον τουριστικό τομέα

22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, η ΣΑΜΗ, που συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Ιταλία.

Η πόλη έχει μεγάλη τουριστική κίνηση, άριστη τουριστική υποδομή, αρκετά αξιοθέατα και υπέροχες παραλίες.

Στην περιοχή της αρχαίας Σάμης, μίας από τις τέσσερεις ισχυρές πόλεις του νησιού, οι ανασκαφές έφεραν στο φως υπολείμματα κυκλωπείων τειχών, τμήμα ελληνιστικών τειχών, ερείπια της μονής των Αγίων Φανέντων, ίχνη αρχαίου θεάτρου, διάφορα ταφικά μνημεία και ρωμαϊκό λουτρό με ψηφιδωτά δάπεδα.

Στα δυτικά της Σάμης βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ

Σπήλαια

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ, μήκους 160 μέτρων και βάθους 39 μέτρων.

Στα τοιχώματα του σπηλαίου αναπτύσσονται πολλοί σταλακτίτες.

Η οροφή της κεντρικής αίθουσας του σπηλαίου έχει πέσει.

Έτσι έχουν δημιουργηθεί δύο τμήματα, ένα ανοιχτό και ένα σκεπασμένο.

Η ξενάγηση στο σπήλαιο γίνεται με βαρκούλες.

Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα.

Στην ίδια περιοχή συναντάμε και άλλα σπήλαια όπως : ΑΓΓΑΛΑΚΗ, ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ, ΖΕΡΒΑΤΗ, ενώ ανάμεσα στα χωριά Χαλιωτάτα και Πουλάτα βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗΣ με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τέλεια ακουστική.

Για το λόγο αυτό, ένα τμήμα του έχει διαμορφθωθεί κατάλληλα ως χώρος συναυλιών.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων, έχει βάθος 95 μέτρα και μέγιστο πλάτος 45 μέτρα.

Η ΣΚΑΛΑ απέχει 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και είναι το νοτιότερο άκρο της Κεφαλονιάς με άρτια τουριστική οργάνωση.

Εδώ βρίσκεται το ονομαστό σπήλαιο Σάκκος, όπου βρέθηκαν αντικείμενα της προϊστορικής εποχής.

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρωα από το χωριό υπάρχουν ερείπια του ναού του Απόλλωνα.

41 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αργοστολίου, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη και εναλλακτικό λιμάνι ΠΟΡΟΣ, ένας από τους πιο πολυσύχναστους παραθεριστικούς οικισμούς του νησιού, με σημαντική τουριστική ανάπτυξη.

Υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ, μπαράκια και πολλά εμπορικά καταστήματα.

Βρίσκεται σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένο στο πράσινο με δέντρα που στην κυριολεξία φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Στα βορειοδυτικά του Πόρου, ένας μικρός δρόμος καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας της Άτρου, της αρχαιότερης μονής του νησιού.

Είναι χτισμένη σε εντυπωσιακό περιβάλλον με υπέροχη θέα.

Άβυθος

Στα βόρεια της μονής βρίσκεται η ΑΒΥΘΟΣ, η μοναδική λίμνη στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με λαογραφικά στοιχεία, παλαιότερα πιστευόταν ότι η λίμνη αυτή ήταν τόσο βαθειά ώστε κανείς δεν μπορούσε να βρει το βυθό της και γι’ αυτό πήρε και αυτό το όνομα.

Πολλές ιστορίες ακούγονταν για τη λίμνη αυτή που είχε ονομαστεί και «Άκωλη»

Η ΑΣΣΟΣ, χτισμένη σε ειδυλλιακό περιβάλλον καταλαμβάνει το στενότερο σημείο της ομώνυμης μικρής χερσονήσου.

Είναι από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού και κρατά ζωντανή τη γνήσια επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Το ενετικό κάστρο (τέλη 16ου αιώνα) διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Από την Άσσο ο δρόμος συνεχίζει προς νότο για Διβαράτα, Αγκώνα και Ζόλα.

Σε μικρή απόσταση, βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες κωμοπόλεις του νησιού, στον πανέμορφο κόλπο του Μύρτου.

Η ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ είναι μιά μικρή γραφική κωμόπολη που σήμερα έχει εξελιχθεί σε δημοφιλές θέρετρο.

Περιβάλλεται από εκπληκτικές παραλίες και παραδοσιακά μικρά χωριά. Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή και λιμανάκι με μαρίνα.

50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αργοστολίου, βρίσκεται το ΦΙΣΚΑΡΔΟ, ένα παραδοσιακό Κεφαλονίτικο χωριό με γραφικά σπίτια, παλιά αρχοντικά, και στενά δρομάκια.

Πολλά από τα σπίτια του οικισμού, έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται ως ξενώνες από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με άριστη υποδομή που προσφέρει όλες τις ανέσεις για ευχάριστες διακοπές.

Το λιμάνι του συνδέει την Κεφαλονιά με την Ιθάκη και τη Λευκάδα.

Το Φισκάρδο σύμφωνα με τη παράδοση οφείλει το όνομα του στον πειρατή Γυισκάρδο που το κατέλαβε τον 11ο αιώνα.

Κεφαλονιά Παραλίες

Η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο νησί που έχει εντυπωσιακή ακτογραμμή και περιστοιχίζεται από παραλίες για κάθε γούστο: πολυσύχναστες και άρτια οργανωμένες αλλά και ερημικές, απομονωμένες παρθένες ακτές.

Κοντά στο Αργοστόλι μπορείτε να κολυμπήσετε στην άρτια οργανωμένη πλαζ του ΕΟΤ, καθώς και στις κοντινές οργανωμένες παραλίες Πλατύς και Μακρύς Γιαλός όπου υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφετέριες.

Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η υπέροχη παραλία στη Λάσση.

Η Αγία Πελαγία είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το Αργοστόλι.

Είναι μιά μοναδική αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα βαθυγάλαζα νερά.

Κοντά στο Ληξούρι οι επιλογές είναι πολλές.

Εδώ θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο : ερημικές ή κοσμικές, μικρούς όρμους ή και απέραντες αμμώδεις εκτάσεις.

Οι πιο γνωστές είναι η Πλατιά Άμμος στο δρόμο προς Καμιναράτα, η απέραντη παραλία του Μέγα Λάκκου μήκους 5 χιλιομέτρων, στη νότια πλευρά της πόλης και η Βάτσα.

Μία από τις πιο πολυσύχναστες είναι η παραλία Ξι , σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων νότια από το Ληξούρι.

Πρόκειται για μιά εκτεταμένη ακτή με κοκκινωπή αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και άψογη οργάνωση όπου υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, εγκαταστάσεις beach volley, ενώ λειτουργεί και beach bar.

Εκπληκτική είναι η μεγάλη αμμώδης παραλία του Κατελειού.

Τριγύρω από αυτή θα βρείτε ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε πιάτα από τη ντόπια κουζίνα και φρέσκο ψάρι.

Παραλίες

Καθ’ οδόν προς Σκάλα, θα αγναντέψετε από ψηλά τα Καμίνια.

Πρόκεται για μία απέραντη ερημική παραλία ιδανική για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

Μεγάλη και πολυσύχναστη είναι η παραλία της Σκάλας, όπου υπάρχει και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Η κοσμική παραλία του Πόρου, μήκους 2 χιλιομέτρων θεωρείται ιδανική για τους λάτρεις της κολύμβησης.

Μαγευτικές παραλίες υπάρχουν κοντά στη χερσόνησο της Άσσου.

Εκτός από την ομώνυμη παραλία που έχει καθαρά ρηχά νερά, υπάρχουν τριγύρω πολλές μικρότερες εξίσου όμορφες και με λιγότερο κόσμο.

Όμως η πιο μαγευτική, το σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι η παραλία του Μύρτου, που θεωρείται μία από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη, με την κάτασπρη αμμουδιά της που περιβάλλεται από πανύψηλα βράχια και τα διάφανα νερά της.

Η παραλία αυτή έχει βραβευτεί πολλές φορές με τη Γαλάζια Σημαία του ΕΟΤ.

Ολόκληρη η περιοχή της Σάμης διαθέτει πολλές και όμορφες παραλίες για όλα τα γούστα.

Η ομώνυμη οργανωμένη παραλία προσφέρει όλες τις ανέσεις.

Εξίσου όμορφες αλλά όχι τόσο κοσμικές είναι οι κοντινές παραλίες του Καραβόμυλου και της Αγίας Παρασκευής.

Στην πίσω πλευρά της Σάμης εκτείνεται η παραλία της Αντίσαμου που βλέπει στη Νότια Ιθάκη.

Μαγευτική με άσπρο ψιλό βότσαλο και τυρκουάζ ολοκάθαρα νερά.

Η παραλία θεωρείται από τις ομορφότερες της Κεφαλονιάς και έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».

Μία από πιο πολυσύχναστες ακτές είναι αυτή των Λουρδάτων με μεγάλη μεγάλη αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά.

Η Έμπλυση είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες στο νησί.

Βρίσκεται κοντά στο Φισκάρδο, έχει βότσαλο και διάσπαρτα λευκά βράχια.

Άλλη πανέμορφη παραλία κοντά στο Φισκάρδο είναι το Φώκι, με ρηχά νερά κατάλληλη και ασφαλής για οικογένειες με παιδιά.

Η ονομασία της οφείλεται στη συχνή εμφάνιση της μεσογειακής φώκιας Monachus – Monachus.

Κεφαλονιά – Εκδηλώσεις και Πανηγύρια

Η Κεφαλονιά έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση όπως άλλωστε όλα τα νησιά του Ιονίου. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η μουσική παίζει πρωταρχικό ρόλο στα ήθη και έθιμα του νησιού.

Στην Κεφαλονιά οργανώνεται κάθε καλοκαίρι θεατρικό και χορωδιακό φεστιβάλ.

Από τα πιο γνωστά είναι είναι το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ που γίνεται στο Αργοστόλι και η Βαρκαρόλα που γίνεται στο χωριό Άσσος, ένα μοναδικό δρώμενο που δεν πρέπει να χάσετε.

Στα μέσα Αυγούστου διοργανώνεται η Γιορτή του Κρασιού, ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή γίνεται στο χωριό Φραγκάτα. Αν παρευρεθείτε μπορείτε να γευτείτε Ρόμπολα και άλλες πεντανόστιμες λιχουδιές.

Επίσης διατηρείται το παραδοσιακό καρναβάλι.

Μία ακόμη σημαντική εκδήλωση είναι ο εορτασμός της ένωσης των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα του 1864. Γίνεται στις 21 Μαΐου στο Αργοστόλι και συνοδεύεται από παρελάσεις.

Ξεχωριστή μέρα είναι αυτή της γιορτής του προστάτη της Κεφαλονιάς, Αγίου Γερασίμου.

Οι κάτοικοι του νησιού και προσκυνητές από όλα τα μέρη της Ορθοδοξίας γιορτάζουν την επέτειο της Κοίμησης του Αγίου, στις 16 Αυγούστου στο μοναστήρι του στα Ομαλά.

Μετά τον εκκλησιαμό ακολουθεί λιτανεία.

Στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του, γίνεται μια παρόμοια γιορτή.

Κεφαλονιά – Τοπικά Προϊόντα

Η Κεφαλονιά ξεχωρίζει για τα εύφορα εδάφη της, τους απέραντους ελαιώνες και τα πλούσια αμπέλια της που χαρίζουν στο νησί εκλεκτά προϊόντα όπως κρασί, λάδι, μέλι και τυροκομικά.

Μην παραλείψετε να αγοράσετε Ρόμπολα : το δημοφιλέστερο Κεφαλονίτικο λευκό κρασί με το μοναδικό άρωμα, θυμαρίσιο μέλι και φέτα : το παραδοσιακό τυρί της Κεφαλονιάς.

Αξίζει επίσης να δοκιμάστε τα νόστιμα Κεφαλονίτικα γλυκά : μάντολες, μαντολάτο και παστέλια.

Θα τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Κεφαλονιάς

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί στο Ιόνιο με έκταση 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου και ακτές συνολικού μήκους 250 χιλιομέτρων.

Βρίσκεται απέναντι από τη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ανάμεσα στην Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα.

Στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο ορεινός όγκος του Αίνου (1.628 μέτρα).

Διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός.

Το νησί έχει αρκετές μικρές πεδιάδες, πλούσια δάση, σπήλαια, υπόγειους αγωγούς και ιαματικές πηγές.

Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Αργοστολίου, του Λουρδά και του Λιβαδιού.

Το κλίμα είναι υγιεινό με ήπιους χειμώνες, σχετικά δροσερά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αργοστόλι.

Άλλες γνωστές και τουριστικά ανεπτυγμένες κωμοπόλεις είναι το Ληξούρι, η Σάμη, ο Πόρος και η Σκάλα.

Κεφαλονιά – Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί ονομάστηκε Κεφαλονιά από τον Αθηναίο Κέφαλο.

Κατ’ άλλες εκδοχές, η ονομασία οφείλεται στον αρχαίο λαό των Κεφαλλάνων, ή στο γεγονός ότι η Κεφαλλονιά είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα Επτάνησα και αποτελεί την «κεφαλή» του συγκροτήματος αυτών των νησιών.

Είχε διαιρεθεί σε τέσσερα αντιμαχόμενα μεταξύ τους βασίλεια : της Κράνης, της Σάμης, των Πρώννων και της Πόλης, τα οποία γνώρισαν μεγάλη ακμή κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Τα ονόματα αυτά συνδέονται άμεσα με αυτά των τεσσάρων γιών του Κέφαλου τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο.

Κατά τα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων, η Κεφαλονιά έγινε ρωμαϊκή επαρχία, ενώ κατά τη Βυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλες πειρατικές επιδρομές και λεηλασίες.

Τότε, το “Θέμα Κεφαλληνίας” και συντέλεσε κατά πολύ στην αντιμετώπιση πειρατών αραβικής προέλευσης.

Μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα, δέχτηκε σκληρές επιδρομές από Νορμανδούς και Σταυροφόρους.

Αργότερα γνώρισε την τουρκική και ενετική κατοχή δυό φορές διαδοχικά.

Στη συνέχεια, το 1797, καταλήφθηκε από τους Γάλλους δημοκρατικούς, ακολούθησε η ίδρυση της «Ιονίου Πολιτείας» υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου και τέλος, το 1809 η περίοδος της Αγγλοκρατίας, μετά τη λήξη της οποίας, το Μάϊο του 1864, πραγματοποιήθηκε η ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στις 12 Αυγούστου 1953, έγινε ένας τρομακτικός σεισμός στο νησί μεγέθους 7 Ρίχτερ και το ισοπέδωσε ολόκληρο.

Χωριά ολόκληρα αφανίστηκαν και πολλές ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Σιγά – σιγά, με το πέρασμα του χρόνου τα χωριά ξανακτίστηκαν.

Κεφαλονιά – Πληροφορίες

Στην Κεφαλονιά μπορείτε να φθάσετε με αεροπλάνο ή πλοίο
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ : Αεροπορικές πτήσεις σε καθημερινή βάση συνδέοιυν την Αθήνα με την Κεφαλονιά και αντίστροφα.

Το καλοκαίρι το νησί συνδέεται και με αεροδρόμια του εξωτερικού.

Το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς απέχει 8 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα.

ΜΕ ΠΛΟΙΟ: Από την Πάτρα γίνονται καθημερινά δρομολόγια με φέρυ μπόουτ προς Σάμη, από την Κυλλήνη προς Αργοστόλι, Ληξούρι και Πόρο Κεφαλονιάς.

Η Κεφαλονιά συνδέεται επίσης με Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Στην Πάτρα και στην Κυλλήνη θα φθάσετε οδικώς με Ι.Χ. ή λεωφορείο ΚΤΕΛ από Αθήνα Στην Πάτρα μπορείτε να φθάσετε επίσης και με τρένο.

Αν δεν διαθέτετε δικό σας μέσο για τις μετακινήσεις σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο ΚΤΕΛ που εκτελεί τακτικά δρομολόγια προς όλες τις περιοχές του νησιού ή και ταξί.

Εναλλακτικά, λειτουργούν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε πολλά σημεία του νησιού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αεροδρόμιο Αθήνας-Σπάτα “ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Τηλ. 2103530000 – 2103531000
Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς Τηλ. 26710 29900
Λιμεναρχείο Πάτρας Τηλ. 2613615400
Λιμεναρχείο Κυλλήνης Τηλ. 26230 92211

Λιμεναρχείο Αργοστολίου Τηλ. 26710 22224
Λιμεναρχείο Ληξουρίου Τηλ. 26710 94100
Λιμεναρχείο Πόρου Τηλ. 26740 72460

Λιμεναρχείο Σάμης Τηλ. 26740 22031
Λιμεναρχείο Φισκάρδου Τηλ. 26740 41400
ΚΤΕΛ Αθήνας – Οδός Κηφισσού 100 – Τηλ. 210 5124910, 210 5136185

ΚΤΕΛ Πάτρας Τηλ. 2610 623888
ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς (Αθήνα) Τηλ. 210 5150785
ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς Τηλ. 26710 22281
Ραδιοταξί Αργοστολίου Τηλ. 26710 22700

Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας – Οδός Σουηδίας 2 – Τηλ. 26710 38000
Δήμος Κεφαλονιάς – Τηλ. 26710 22933
Τουριστική Αστυνομία Αργοστολίου Τηλ. 26710 22815

ΕΛΤΑ Αργοστολίου Τηλ. 26710 25536
ΕΛΤΑ Ληξουρίου Τηλ. 26710 91206
ΕΛΤΑ Σάμης Τηλ. 26740 22012

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου – Τηλ. 26710 28300
Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ Αγίου Ανδρέα Τηλ. 26710 69700
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη – Μουσείο – Ληξούρι Τηλ. 26710 91325

Κοργιαλένειο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Τηλ. 26710 28835
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Δαυγάτα – Τηλ. 26710 84400

Για περισσότερες πληροφορίες για την Κεφαλονιά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Κεφαλονιάς

Βρίσκεστε στην Κεφαλονιά επισκεφθείτε και την σελίδα της Ιθάκης