counter stats

Χίος

Χίος Περιήγηση

Μυροβόλος Χίος! Το νησί της μαστίχας και του Ομήρου.

Ένας ξεχωριστός ταξιδιωτικός προορισμός που τα συνδυάζει πάντα και θα σας μαγέψει.

Καταπράσινο νησί με εξαιρετικό κλίμα, πυκνά πευκοδάση, απέραντες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, δαντελωτές παραλίες με αμμουδιές, πολύχρωμα βότσαλα και τυρκουάζ νερά, δεκάδες αξιοθέατα και μεσαιωνικά χωριά με ιδιάζουσα αρχιτεκτονική.

ό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του νησιού.

Στην πρωτεύουσα, όπως εξάλλου και σε ολόκληρο το νησί η τουριστική υποδομή είναι άριστη.

Λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και σουίτες κάθε κατηγορίας.

Πολλές επιλογές υπάρχουν στον τομέα της νυχτερινής διασκέδασης και της εστίασης.

Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Hellasradio

Χίος
Χίος – Φωτογραφία από Νικόλαος Αντωνόπουλος from Pixabay

Αξιοθέατα

Το Κάστρο στη βόρεια άκρη της πρωτεύουσας έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία της.

Το αρχικό κτίσμα είναι βυζαντινό (10ος αιώνας) με πολλές προσθήκες και επισκευές στα μεταγενέστερα χρόνια, που του έδωσαν τη σημερινή μορφή του.

Μέσα στα τείχη του κλείνει την παλιά συνοικία με τα σπίτια με τα καφασωτά παράθυρα και τους εξώστες, τα λουτρά, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα απομεινάρια από τα ανάκτορα των ηγεμόνων Ιουστινιάνι.

Στην πόλη αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου με μωσαϊκό του 7ου αιώνα, τη Μητρόπολη (19ος αιώνας), τη βιβλιοθήκη Κοραή με πολύτιμα χειρόγραφα και ιστορικά ντοκουμέντα, την πινακοθήκη και τους μύλους στην περιοχή Ταμπάκια, όπου λειτουργούσαν τα βυρσοδεψεία.

Αξιόλογα είναι επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο με σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στο νησί, το Βυζαντινό Μουσείο που βρίσκεται στο τζαμί με αξιόλογα ανάγλυφα, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη με συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντά, σκεύη, πίνακες και άλλα.

Λειτουργεί κτίριο εκθέσεων Ιουστινιάνι στο Κάστρο που περιέχει ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα και εικόνες.

Ωραίος περίπατος είναι η προκυμαία, ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης με δεκάδες καφετέριες, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία που πάντοτε σφύζει από ζωή.

Το προάστιο ΚΑΜΠΟΣ βρίσκεται στα νότια της πόλης, μέσα σε μία κατάφυτη περιοχή, όπου στο μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργούνται εσπεριδοειδή.

Εκεί βρίσκονται οι θερινές κατοικίες των παλαιών οικογενειών του νησιού, επηρεασμένες από τη γενοβέζικη αρχιτεκτονική και κατασκευασμένες από το ντόπιο κοκκινωπό λαξευτό πυρόλιθο.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, βρίσκεται ο ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ, ένα όμορφο χωριό μέσα σε μαγευτικούς κήπους με αξιόλογο μουσείο.

Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι το άγαλμα του «Αφανή Ναύτη» που είναι τοποθετημένο στον παραλιακό δρόμο, μπροστά από το δημαρχείο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι οι τρεις ανεμόμυλοι που βρίσκονται κι αυτοί στην παραλιακή.

Έξω από το χωριό πάνω σε ένα ύψωμα είναι η λεγόμενη «Δασκαλόπετρα» ή «Πέτρα του Ομήρου», όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδασκε ο Όμηρος.

Περιήγηση

Όμορφο χωριό στα βόρεια της πόλης είναι τα ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ, χτισμένα στη θέση της αρχαίας Καρδαμύλης.

Αξιοθέατα της περιοχής είναι οι εκκλησίες με τις βυζαντινές τοιχογραφίες στα Πάνω Καρδάμυλα και τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού στη θέση Σπήλια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υγροβιότοποι στη θέση Λήμνος και Πάρπαντα.

Στη βόρεια ακτή του νησιού και σε απόσταση 61 χιλιομέτρων από την πόλη, είναι τα ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ με σιδηροθειούχες ιαματικές πηγές.

Δυτικότερα βρίσκεται το ορεινό χωριό ΑΓΙΟ ΓΑΛΑ σε απόσταση 62 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στο σπήλαιο του χωριού αυτού, όπου βρέθηκαν λείψανα λίθινης εποχής, υπάρχουν δύο βυζαντινά εκκλησάκια, της Παναγίας και της Αγίας Άννας.

Αξιόλογο είναι επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Θαλελαίου, με βυζαντινές τοιχογραφίες και το παλαιότερο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο νησί.

40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χίου, βρίσκεται το κεφαλοχώρι ΒΟΛΙΣΣΟΣ, χτισμένο στις πλαγιές λόφου με βυζαντινό κάστρο στην κορυφή, στενά δρομάκια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η παράδοση υποστηρίζει ότι το χωριό αυτό ήταν η πατρίδα του Ομήρου.

Από το λιμάνι της, τα Λιμιά ξεκινάει το καΐκι για τα Ψαρά (απόσταση 17 ναυτικά μίλια).

Στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα μοναστήρια και εκκλησίες.

Βολισσός – Καρυές

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η θρησκευτική παράδοση της Βολισσού, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής της Αγίας Μαρκέλλας.

Το ομώνυμο μοναστήρι είναι κτισμένο κοντά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

Στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, προχωρώντας στο κέντρο του νησιού, συναντάμε τις ΚΑΡΥΕΣ, ένα μεσόγειο χωριό με άφθονη βλάστηση και νερά, χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο με υπέροχη θέα.

11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από εκεί και μέσα από μία μαγευτική διαδρομή, φθάνουμε στη Νέα Μονή, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα.

Χτισμένο τον 11ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο το Μονομάχο, το γυναικείο αυτό μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, υπήρξε το πλουσιότερο στο Αιγαίο μέχρι τον 19ο αιώνα. Περιέχει εξαίρετης τέχνης ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που αγιογραφήθηκαν από Κωνσταντινουπολίτες ζωγράφους.

Όμορφα χωριά είναι ακόμα το καστροχώρι Ανάβατος, παραδοσιακός μεσαιωνικός οικισμός – 16 χιλιόμετρα ΒΔ από τη Νέα Μονή – και τα Αυγώνυμα.

Προχωρώντας νότια της πόλης, παράλληλα προς την ανατολική ακτή του νησιού θα συναντήσετε μερικά από τα ωραιότερα χωριά και παραλίες του νησιού.

Θυμιανά – Καρφάς

Λίγο μετά τον Κάμπο, βρίσκεται η Μονή Φραγκοβουνίου και 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης, το μεσόγειο χωριό ΘΥΜΙΑΝΑ, στους πρόποδες χαμηλού λόφου, γνωστό για τα λατομεία της θυμιανούσικης πέτρας, με την οποία είναι χτισμένα πολλά παλιά αρχοντικά και εκκλησίες του νησιού.

Στην παραλία, βρίσκεται ο οικισμός ΚΑΡΦΑΣ.

Αξιοθέατα της περιοχής είναι η εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, της Παναγίας της Κρήνης στο μεσόγειο χωριό Βαβίλοι (12ου – 13ου αιώνα), ο βυζαντινός πύργος του Αγέλαστου καθώς και ερείπια αρκετών πύργων.

Νοτιότερα υπάρχουν ωραία παραθαλάσσια χωριά, εκκλησίες και μοναστήρια : Αγία Ερμιόνη, Άγιος Μηνάς, Μονή Πλακιδιώτισσας, Μέγας Λιμιώνας, παραλία Αγίας Φωτεινής, Αγία Ματρώνα,

Μέσα και Έξω Δίδυμα, Άγιος Αιμιλιανός, Καταρράκτης, μονή Ταξιαρχών με ολοσκάλιστο τέμπλο, Νένητα, γραφικό μαστιχοχώρι από τα παλαιότερα της περιοχής.

28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης βρίσκεται η ΚΑΛΑΜΩΤΗ, μεσαιωνικό κεφαλοχώρι στο κέντρο των μαστιχοχωρίων με καλντερίμια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπου σώζονται και υπολείμματα μεσαιωνικού τείχους.

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα ΑΡΜΟΛΙΑ με παλιά πέτρινα σπίτια και παράδοση στην αγγειοπλαστική.

Στην ίδια περιοχή είναι η εκκλησία της Παναγίας Αγρελωπού με αξιόλογες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Στην παραλία, στον όρμο της Καλαμωτής βρίσκονται οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Γρίδια, Άγιος Ιωάννης, Κώμη, Εμπορειός, Δότια και Μάστιχο στο νοτιότατο άκρο του νησιού.

Στον Εμπορείο υπάρχουν λείψανα προϊστορικού οικισμού και στα Δότια σώζεται γενουάτικος πύργος.

25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χίου, βρίσκεται το ΠΥΡΓΙ, παραδοσιακό χωριό με μοναδικά σπίτια που οι προσόψεις τους είναι διακοσμημένες με την τέχνη του «ξυστού» – γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα χαραγμένα από ειδικούς τεχνίτες-.

Το χωριό έχει έντονα μεσαιωνικό χαρακτήρα, με στενά δρομάκια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία, πυκνή δόμηση, φρούριο, ερείπια μεσαιωνικού τετράγωνου πύργου.

Γραφικά είναι τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και οι βοτσαλωτές αυλές.

Μεστά

11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά είναι τα ΜΕΣΤΑ, καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό, αρκετά από τα σπίτια του οποίου έχουν αναπαλαιωθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και διατίθενται ως ξενώνες.

Έχει ανακυρηχθεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Σώζονται οι γωνιακοί πύργοι του τείχους, οι πύλες, η κεντρική πλατεία, οι στενοί θολωτοί δρόμοι και πολλά σπίτια 14ου και 15ου αιώνα, κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Μεγάλου Ταξιάρχη – ο μεγαλύτερος ναός στο νησί – και του Παλαιού Ταξιάρχη.

12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στα Φανά σώζονται λείψανα του ναού του Φαναίου Απόλλωνα και στο μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι, μεταξύ Μεστών και Πυργιού, διατηρείται ο κεντρικός πύργος.

Ωραίες παραλίες στην περιοχή είναι : Καρίντα, Αγία Δύναμη, Μερικούντα, Λιμένας (Πασά Λιμάνι), Αγία Ειρήνη με το νησάκι του Αγίου Στεφάνου

Χίος Τουρισμός – Παραλίες

Δεκάδες οι παρ;αλίες της Χίου και παρουσιάζουν φοβερές εναλλαγές μεταξύ τους. Είναι όλες πεντακάθαρες ακόμα και αυτές που βρίσκονται μέσα στην πόλη όπως η BELLA VISTA, η καλύτερη επιλογή για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες που διαμένουν στην πρωτεύουσα.

Έχει καθαρά ρηχά νερά και διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, ομπρέλες και καθίσματα.

Τα τελευταία χρόνια στον παραθαλάσσιο οικισμό του έχουν κτιστεί αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο ΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΛΩ, βρίσκεται στον Βροντάδο, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μία άρτια οργανωμένη παραλία, ιδανική και για οικογένειες που διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόριο και καφέ μπαρ.

Στην περιοχή του Βροντάδου και 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, εκτείνεται η ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ. Βοτσαλωτή πεντακάθαρη παραλία δίπλα στο ομώνυμο γραφικό λιμανάκι.

Στο Βροντάδο και στη Δασκαλόπετρα λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα
Η αμμώδης παραλία των Γλάρων βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη της Χίου.

Η άγρια ομορφιά της μαγεύει και αποκτά ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Το καλοκαίρι λειτουργεί beach bar.

Η βοτσαλωτή παραλία ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ, βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πόλη και είναι ιδανική για wind surfing.

Λίγο πιο έξω από την πόλη, υπάρχουν εξίσου όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες με ολόλευκα βότσαλα, όπως στο ΓΙΟΣΣΩΝΑ, στο ΝΑΓΟ και στο ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ.

Η παραλία του Γιόσσωνα που εκτείνεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα Καρδάμυλα, έχει βότσαλο και καταπράσινα νερά.

Ιδανική για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

Χίος Παραλίες

Η παραλία του Ναγού βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Καρδάμυλα. Είναι πεντακάθαρη με βότσαλα και θεωρείται μία πό τις πιο όμορφες της Χίου.

Στην περιοχή λειτουργούν ταβέρνες όπου θα απολαύσετε ολόφρεσκο ψάρι και πιάτα από την τοπική Χιώτικη κουζίνα.

Το Γυαλισκάρι είναι ένας μικρός, μαγευτικός όρμος με διάφανα, κρυστάλλινα νερά, βορειοδυτικά των Καρδαμύλων, ανάμεσα στη Βλυχάδα και το Ναγό.

Κοντά σε όλες τις παραλίες λειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχειακές μονάδες.

Η περιοχή ΚΟΝΤΑΡΙ βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη της Χίου.

Εδώ βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού. Λειτουργούν ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων τα οποία προσφέρουν όλες τις ανέσεις.

Θα κολυμπήσετε στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία της περιοχής που λόγω της κοντινής της απόστασης από την πόλη προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Ο ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ είναι ένα πολύ όμορφο λιμανάκι που έχει γίνει γνωστό κυρίως λόγω της μοναδικότητας που παρουσιάζουν οι φημισμένες γειτονικές παραλίες του, όπως τα <<Μαύρα Βόλια>>.

Στο λιμανάκι θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η νοτιότερη παραλία του νησιού είναι τα ΒΡΟΥΛΙΔΙΑ που βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Εμπορειού. Μικρή σχετικά, με χοντρή άμμο και μικρά βοτσαλάκια.

Μεγάλη τουριστική κίνηση παρουσιάζει ο οικισμός του Καρφά όπως και η πολυσύχναστη, οργανωμένη παραλία του με την ψιλή άμμο και τα ρηχά ζεστά νερά.

Ο ΚΑΡΦΑΣ θεωρείται το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια όλων των κατηγοριών.

Η καρδιά της διασκέδασης επίσης βρίσκεται εδώ καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και κλαμπ με διάφορα είδη μουσικής.

Κοντά στα Θυμιανά, βρίσκεται η παραλία ΜΕΓΑΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ.

Αν και σχετικά μικρή, αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών του νησιού.

Έχει χοντρή άμμο και βότσαλο, καθώς και πεντακάθαρα νερά.

Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Κώμη

Η παραλία της ΚΩΜΗΣ βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον γραφικό οικισμό της Καλαμωτής.

Εκεί θα βρείτε μία απέραντη, πλήρως οργανωμένη παραλία, από τις πιο όμορφες της Ελλάδος, που ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ.

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή εξελίσσεται τουριστικά.

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Κώμης υπάρχουν πολλές ταβέρνες όπου σερβίρονται φρέσκα ψάρια και πιάτα της Ελληνικής κουζίνας.

Επίσης, λειτουργούν τουριστικά καταλύματα που προσφέρουν ευχάριστη διαμονή.

Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, βρίσκεται η ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ (ή Αγία Φωτεινή), ένας παραλιακός οικισμός με θέα τη θάλασσα.

Η ολοκάθαρη παραλία της, θεωρείται από τις ομορφότερες και κοσμικότερες του νησιού, καθώς και η προτίμηση της νεολαίας.

Το καλοκαίρι παρουσιάζει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Διαθέτει επίσης πολύ καλή τουριστική υποδομή. Λειτουργούν πολλές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ, καταστήματα και τουριστικά γραφεία.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ολύμποι βρίσκονται τα Φανά.

Η μαγευτική αμμώδης παραλία των Κάτω Φανών είναι ιδεώδης για κολύμπι και ψάρεμα.

Μιά εξίσου όμορφη παραλία κοντά στο χωριό Ολύμποι είνια η ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ. Σχετικά απομονωμένη, με πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά χαρίζει μιά μοναδική ηρεμία.

Η παραλία ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον Λιμένα Μεστών και έχει άμμο και ψιλα βότσαλα.

Η τοποθεσία οφείλει το όνομά της στο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης και την ημέρα της γιορτής της, στις 5 Μαΐου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό.

Η αμμώδης παραλία ΛΙΘΙ απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα απο την πόλη της Χίου.

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο φυσικό λιμάνι του ομώνυμου χωριού.

Στην περιοχή λειτουργούν πολλές ταβέρνες και ουζερί, όπου θα απολαύσετε νοστιμότατους μεζέδες και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

Μη χάσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι πιό μαγευτικές παραλίες.

Από αυτές ξεχωρίζει η ΕΛΙΝΤΑ, ένας κλειστός, μεγάλος κόλπος με λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, σε συνδυασμό με τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Η ατέλειωτη παραλία του Μάναγρου είναι μια από τις πολλές όμορφες ακτές της Βολισσού.

Χίος Γειτονικά Νησιά

Ανάμεσα στη Χίο και τις Μικρασιατικές ακτές, βρίσκονται τα νησάκια ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ.

Το μεγαλύτερο και το μοναδικό κατοικημένο από αυτά είναι η Οινούσσα.

Συνδέεται καθημερινά με τη Χίο, από την οποία απέχει 9 ναυτικά μίλια.

Η μικρή ομώνυμη πόλη βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού και κοσμείται από όμορφα πετρόκτιστα σπιτάκια, αξιόλογες εκκλησίες και Ναυτικό Μουσείο με ενθυμήματα της ναυτικής παράδοσης του νησιού.

Στα βορειοδυτικά της Χίου, βρίσκεται ακόμα ένα σύμπλεγμα νησίδων, από τις οποίες κατοικείται μόνο η μεγαλύτερη, τα ΨΑΡΑ.

Ο μοναδικός ομώνυμος οικισμός, στο νότιο τμήμα του νησιού, είναι αμφιθεατρικά κτισμένος στο μυχό του κόλπου Λιμένας.

Εκεί αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κανάρη, το Παλαιόκαστρο, καθώς και το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στα βόρεια.

Χίος Τοπικές Εκδηλώσεις

Το Καρναβάλι στη Χίο είναι φαντασμαγορικό και πλούσιο σε τοπικά έθιμα.

Στα Θυμιανά γίνεται παραδοσιακό καρναβάλι, με αναπαράσταση της εκδίωξης των πειρατών και ονομάζεται Μόστρα.

Στα Μεστά, γιορτάζεται η Καθαρή Δευτέρα με αναβίωση του εθίμου της «δίκης του Αγά» και λαϊκό γλέντι.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΧΙΟ : Το έθιμο των ρουκετών που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Είναι μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

Χίος Τοπική Κουζίνα

Κατά την επίσκεψή σας στη Χίο θα σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε ολόφρεσκο φρέσκο ψάρι και νοστιμότατα πιάτα με βάση τα θαλασσινά.

Από την τοπική κουζίνα ξεχωρίζει η κατσίκα κοκκινιστή, ντόπιο φρέσκο τυρί «μαστέλο» ψημένο στα κάρβουνα, αυγοκαλάμαρα, κοπανιστοπιτάκια, μελιτζανοπίλαφο και μαλαθρίτες.

Μην παραλείψετε να δοκιμάστε σούμα το παραδοσιακό λευκό ποτό της Χίου που παράγεται από απόσταξη σύκων.

Σερβίρεται με γλυκάνισο ή σκέτο.

Η Χίος παράγει επίσης εξαίρετης ποιότητας κόκκινο κρασί, εσπεριδοειδή και αγνό, παρθένο ελαιόλαδο.

Τα γλυκά του κουταλιού και η μοναδική μαστίχα είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα ενός καλού χιώτικου γεύματος!

Μην ξεχάσετε να αγοράσετε περίφημα Χιώτικα γλυκά κουταλιού που θα βρείτε στα καταστήματα σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

Μαστίχα Χίου

Η περίφημη μαστίχα παράγεται μόνο στη Χίο και είναι παγκοσμίως γνωστή για το σπάνιο άρωμά της.

Η μαστίχα αναφέρεται από την εποχή του Ηροδότου κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Στην Αρχαία Ελλάδα την χρησιμοποιούσαν ως λευκαντικό δοντιών.

Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες σημαντικές για την υγεία του ανθρώπου: απορροφά τη χοληστερόλη, επουλώνει πληγές, ενισχύει τα ούλα, και βοηθά στην πέψη.

Καλλιεργείται στα γνωστά Mαστιχοχώρια και κάθε χρόνο παράγονται 120 περίπου τόνοι μαστίχας, οι οποίοι στη συνέχεια εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πριν φύγετε από το νησί μην παραλείψετε να προμηθευτείτε προϊόντα με βάση τη φημισμένη μαστίχα όπως καραμέλες, τσίχλες, γλυκά, ποτά (όπως λικέρ και ούζο) αλλά και είδη προσωπικής περιποίησης όπως φυσικά σαπούνια, κρέμες,αρώματα και καλλυντικά.

Γεωγραφικό και Ιστορικό Περίγραμμα Χίου

Γεωγραφία

Η Χίος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους νότια της Λέσβου, βόρεια της Σάμου και της Ικαρίας καθώς και σε πολύ μικρή απόσταση από τις Μικρασιατικές ακτές.

Συγκεκριμμένα τη χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια ως η χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό.

Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος με έκταση 904 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα.

Το νησί μαζί με τις γειτονικές νησίδες Ψαρά, Αντίψαρα, Οινούσσες και Πασάς αποτελεί το νομό Χίου.

Μεγάλο μέρος του εδάφους της είναι ορεινό, κυρίως στο βόρειο τμήμα όπου υψώνονται τα βουνά Πεληναίο (ύψος 1.297 μέτρα) και Όρος (1.186 μέτρα).

Το νησί έχει πλούσια βλάστηση: πευκοδάση και θάμνους στα βουνά, αμπέλια και οπωροφόρα στους κάμπους.

Το κυριότερο και αποκλειστικό προϊόν που παράγει το νησί είναι η μαστίχα που καλλιεργείται από τα παλιά χρόνια στα μαστιχοχώρια, στο νότιο τμήμα του.

Επίσης στη Χίο λειτουργούν μονάδες που παρασκευάζουν νοστιμότατα γλυκά κουταλιού.

Το νησί επίσης παράγει και εξάγει λάδι, σύκα και κρασί.

Χίος Ιστορία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στη Χίο στάθμευσε ο μυθικός ήρωας της Αργοναυτικής εκστρατείας, Ιάσων, όταν ταξίδευε προς τη μακρινή Φρυγία.

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του νησιού έχουν λεχθεί πολλά.

Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη, κόρη του πρώτου Βασιλιά της Χίου του Οινοπίωνα.

Ο ιστορικός Ισίδωρος αναφέρει ότι το όνομα «Χίος» το έδωσαν στο νησί οι Φοίνικες και στη Συριακή γλώσσα σημαίνει μαστίχα.

Το νησί όμως αναφέρεται και ως Πιτυούσα από τα πεύκα του, Μάκρις λόγω του σχήματός του και Αιθάλεια διότι ήταν ηφαιστειογενές.

Η Χίος είχε κατοικηθεί από τα αρχαία χρόνια από Πελασγούς, Κάρες και Λέλεγες και αργότερα από Ίωνες της Αττικής.

Ανέπτυξε σημαντικό πολιτισμό και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως στη Χίο γεννήθηκε ο Όμηρος.

Το νησί υποτάχθηκε στους Πέρσες και απελευθερώθηκε το 479 π.Χ., οπότε έγινε μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Αργότερα κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες, στη συνέχεια από Μακεδόνες και τέλος από τους Ρωμαίους.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, γνώρισε τα δεινά των πειρατικών επιδρομών.

Κατά τη Φραγκοκρατία, καταλήφθηκε από τους Φράγκους και το 1344 πέρασε στην εξουσία των Γενοβέζων, οπότε γνώρισε νέα περίοδο ακμής, χάρη στο εμπόριο μαστίχας.

Το 1566 κυριεύτηκε από τους Τούρκους.

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι Χιώτες έλαβαν ενεργά μέρος στον αγώνα.

Στις 30 Μαρτίου 1822, οι Τούρκοι αποβίβασαν στρατεύματα στο νησί, έσφαξαν 30.000 και αιχμαλώτισαν 40.000 κατοίκους.

Πρόκειται για τη γνωστή «Σφαγή της Χίου» που προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Το αιματηρό αυτό γεγονός ενέπνευσε τον Βίκτωρα Ουγκώ στη συγγραφή του ποιήματός του «Ελληνόπουλα» καθώς και το γνωστό ζωγράφο Ντελακρουά σε ένα συγκλονιστικό πίνακα που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Η Χίος απελευθερώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το Νοέμβριο του 1912.

Χίος Πληροφορίες

Στη Χίο θα φθάσετε με πλοίο ή και αεροπλάνο.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ : Η Χίος συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με καθημερινά δρομολόγια.

Διάρκεια πτήσης από Αθήνα περίπου 35΄λεπτά.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ : Η Χίος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια.

Επίσης πραγματοποιούνται καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Οινούσσες και προς το λιμάνι Τσεσμέ της γειτονικής Τουρκίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχει τακτική σύνδεση με Λαύριο, Ικαρία, Σάμο, Λέσβο, Λήμνο, Ψαρά, Άγιο Ευστράτιο και Καβάλα.

Για τις μετακινήσεις σας στο εσωτερικό του νησιού μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία ΚΤΕΛ και ταξί.

Εναλλακτικά μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή δίκυκλο από γραφεία που λειτουργούν στο νησί.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά: Τηλ. 210 4226000, 2132147600
Λιμεναρχείο Χίου: Τηλ. 22710 44432-3
Αεροδρόμιο Χίου “ΟΜΗΡΟΣ” Τηλ. 22710 81400
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος Τηλ. 210 3530000

Αστικά Λεωφορεία ΚΤΕΛ Χίου Τηλ. 22710 22079
Υπεραστικά Λεωφορεία ΚΤΕΛ Χίου – Τηλ. 22710 24257, 27507
Ράδιο Ταξί Χίου Τηλ. 22710 41111

Γενικό Νοσοκομείο Χίου Σκυλίτσειο Τηλ. 2271350100
Κέντρο Υγείας Πυργίου Τηλ. 2271351000
Τουριστική Αστυνομία Χίου Τηλ. 22710 81539

Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής; Ενότητας Χίου Τηλ. 22713 50514

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου – Μιχάλων 8, Χίος – Τηλ. 22710 44239
Βυζαντινό Μουσείο Χίου – Πλατεία Βουνακίου, Χίος – Τηλ. 22710 26866
Μουσείο Ιουστινιάνι – Φρούριο Χίου Τηλ. 22710 22819
Ναυτικό Μουσείο Χίου – Στεφάνου Τσουρή 20, Χίος – Τηλ. 22710 44139
Μουσείο Μαστίχας Χίου – Πυργί, Θέση Ράχη – Τηλ. 22710 72212
Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη – Κοραή 2, Χίος – Τηλ. 22710 44246
Δημοτική Πινακοθήκη Χίου – Ανδρέα Συγγρού 1, Χίος – Τηλ. 22710 43565
Μουσείο Νέας Μονής – Καρυές – Τηλ. 22710 79370

Για περισσότερες πληροφορίες για την Χίο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Χίου

Βρίσκεστε στην Χίο επισκεφθείτε και την σελίδα της Λέσβου